Jaká výše zdravotního pojištění?

Lídryně TOP 09 v Jihomoravském kraji Anna Putnová hostem pořadu Otázky Václava Moravce

28. 4. 2010 | 21:00
Václav MORAVEC, moderátor
--------------------
Zdraví jako velmi dobrý a výhodný byznys. Je jím nebo ne? Od politiků slýcháváme, že by zdraví a zdravotnictví nemělo být byznysem. O reformě zdravotnictví, také o změnách v zdravotnickém systému, které přijdou v následujících 4 letech, i o to bude dnešní diskuse právě o zdraví jako o byznyse a o tom, kam byznys nepatří. Hezký dobrý večer vám divákům jedničky a zpravodajské čtyřiadvacítky, hezký dobrý večer i vám v zaplněné Rotundě na brněnském výstavišti. Dobrý večer, vítejte. A o jakých tématech se po dnešních Otázkách začne mluvit? Výdaje domácností na zdravotní péči stouply v Česku v letech 2000 až 2008 téměř trojnásobně. Přispěly k tomu zejména regulační poplatky, růst doplatků na léky a zvýšený nákup volně prodejných léků. Vyplývá to z údajů Českého statistického úřadu. Veřejné výdaje na zdravotnictví ve stejném období stouply o třetinu a výdaje zdravotních pojišťoven pak dokonce o 70 procent. Zdravotnictví čeká pád do dluhů, pokud nedojde ke změnám, varuje prezident Svazu zdravotních pojišťoven Ladislav Friedrich.

Ladislav FRIEDRICH, prezident Svazu zdravotních pojišťoven
--------------------
Teď aktuální data za první 4 měsíce letošního roku říkají, že jsme hluboko pod výběrem pojistného v loňském roce, to znamená jsme už vlastně druhým rokem v situaci, kdy příjmy vůbec nerostou, zatímco výdaje, a na to jsme si už dlouhodobě zvykli, opět stoupají.

Václav MORAVEC, moderátor
--------------------
Politické strany slibují před nadcházejícími květnovými volbami různé varianty reformy zdravotnictví. Zač platit a zač ne? Podle většiny lidí by o stanovení standardů a nadstandardů zdravotní péče měly rozhodovat odborné lékařské společnosti. I to jsou závěry z bleskového výzkumu společnosti SC&C a STEM pro dnešní Otázky. 78 procent tady v Jihomoravském kraji, jedna z nejvyšších deklarovaných účastí v těch regionech, které jsme se Speciálem zatím navštívili. Podívejme se na aktuální data bleskového výzkumu SC&C a STEM pro dnešní Otázky. Na jihu Moravy se zatím nechystá k volbám 22 procent lidí, ovšem v každém kraji se liší odhodlanost voličů té které politické kraji, té politické strany. Nejodhodlanější voliče na jihu Moravy mají lidovci, komunisté a občanští demokraté. Logicky tedy při nižší volební účasti budou víc bodovat právě tyto 3 politické strany. Naopak nejméně jistí si jsou svojí účastí v květnových volbách voliči Věcí veřejných a také sociálních demokratů. Ale teď se podíváme na aktuální volební model, ten je sestaven z těch voličů z toho bezmála tisícového reprezentativního vzorku, který máme k dispozici, kteří by určitě k volbám šli a už jsou pevně rozhodnuti, koho budou volit, podívejme se na ta data. Jak by tady dopadly volby? Podle aktuálního volebního modelu by tady na jihu Moravy zatím se přehouplo před 5-ti procentní hranici agentur SC&C a STEM pro Českou televizi 6 politických subjektů. Dvě stany se pohybují pod ním, zatím vedou sociální demokraté s bezmála 22 procenty, ODS ztrácí na první ČSSD 3 procenta, protože by ji volilo bezmála 19 procent dotázaných, následují TOP 09 se 14 procenty, pak strana Věci veřejné se 13,5 procenty, komunisté mají podle volebního modelu agentur SC&C a STEM pro Českou televizi zatím 12-ti procentní podporu a lidovce by pak volilo 6,5 procenta dotázaných. Dodejme, že 4 procenta by získala Strana zelených v jihomoravském regionu a také strana Práv občanů - zemanovci. Je to jasné, přichází šestice lídrů. Jako první volební lídr KDU-ČSL v Jihomoravském kraji pan Stanislav Juránek. Stanislavu Juránkovi je 54 let, je ředitelem Státního zemědělského intervenčního fondu pro oblast jižní Moravy a Vysočiny. Do řad KDU-ČSL vstoupil v roce 1990, od té doby má zkušenosti i z komunální politiky, byl například starostou městské části Brno-Židenice. 8 let byl Stanislav Juránek i hejtmanem Jihomoravského kraje. Přeji vám hezký dobrý večer, vítejte v Otázkách.

Stanislav JURÁNEK, bývalý hejtman /KDU-ČSL/
--------------------
Dobrý večer nejenom v televizi, ale také tady u nás a vítejte všichni v Jihomoravském kraji.

Václav MORAVEC, moderátor
--------------------
Druhým lídrem, lídrem Komunistické strany Čech a Moravy je poslankyně Zuzka Bebarová Rujbrová, právě přichází. Zuzce Bebarové Rujbrové je 59 let, je stínovou ministryní KSČM pro průřezový resort legislativy a lidských práv. Do řad Komunistické strany Československa vstoupila v roce 75. Poslankyní je Zuzka Bebarová Rujbrová nepřetržitě od roku 1996. V letech 1999 až 2004 zastávala i post místopředsedkyně ÚV KSČM. Hezký dobrý večer, vítejte v Otázkách.

Zuzka BEBAROVÁ RUJBROVÁ, poslankyně /KSČM/
--------------------
Dobrý večer divákům u televizních obrazovek i zde v sále, dobrý večer.

Václav MORAVEC, moderátor
--------------------
A přichází třetí volební lídr, je to volební lídr neparlamentní politické strany Věci veřejné Josef Dobeš. Josefu Dobešovi je 46 let, v 90. letech byl členem KDU-ČSL, v roce 2002 byl u vzniku politické strany Věci veřejné, stal se je jejím místopředsedou a je rovněž spolumajitelem a vydavatelem časopisu Věci veřejné a Josef Dobeš, kterému přeji dobrý večer, teď zaujme své místo, dobrý večer.

Josef DOBEŠ, psycholog, místopředseda strany /VV/
--------------------
Přeji vám všem hezký středeční večer.

Václav MORAVEC, moderátor
--------------------
A přichází lídr politické strany TOP 09, dáma, druhá dáma do této šestice, je to děkanka Podnikatelské fakulty Vysokého učení technického tady v Brně Anna Putnová. Anně Putnové je 49 let a před vstupem do TOP 09 nebyla členkou žádné politické strany. V akademické sféře se pohybuje od roku 1993, děkankou Podnikatelské fakulty Vysokého učení technické v Brně je od roku 2008. Od roku 2007 až do současnosti je Anna Putnová viceprezidentkou Svazu podnikatelek České republiky. Hezký dobrý večer, vítejte v Otázkách.

Anna PUTNOVÁ, vysokoškolská učitelka /TOP 09/
--------------------
Dobrý večer, dobrý večer všem.

Václav MORAVEC, moderátor
--------------------
A přichází volební lídr Občanské demokratické strany, místopředseda poslaneckého klubu ODS Václav Mencl. Václavu Menclovi je 67 let, jak bylo řečeno, místopředseda poslaneckého klubu ODS řad občanských demokratů vstoupil v roce 1991, má zkušenosti z komunální politiky, v letech 1990 až 1992 zastával post primátora Brna v letech 96 až 98 byl senátorem. Členem Poslanecké sněmovny je Václav Mencl od roku 2002. Hezký dobrý večer.

Václav MENCL, poslanec /ODS/
--------------------
Dobrý večer všem.

Václav MORAVEC, moderátor
--------------------
A přichází volební lídr České strany sociálně demokratické, 1. místopředseda strany pan Bohuslav Sobotka. Bohuslavu Sobotkovi je 38 let, do ČSSD vstoupil v prosinci roku 1989, kdy se podílel na obnovení činnosti sociální demokracie v Brně a v okrese Vyškov. V roce 1996 byl zvolen historicky poprvé do Poslanecké sněmovny na kandidátce ČSSD, za Jihomoravský kraj v roce 2002 se stal ministrem financí České republiky, tuto funkci zastával do roku 2006. V současnosti má Bohuslav Sobotka 3 významné funkce, 1. místopředseda České strany sociálně demokratické, předseda poslaneckého klubu ČSSD a zároveň šéf sněmovního rozpočtového výboru. Hezký dobrý večer, vítejte.

Bohuslav SOBOTKA, poslanec, místopředseda strany /ČSSD/
--------------------
Dobrý večer.

Václav MORAVEC, moderátor
--------------------
Začněme jedním aktuálním tématem a to radou spravedlnosti a mír při biskupské konferenci. Ta v úterý zveřejnila dokument nazvaný, cituji: Koho volit dluh vůči sobě nebo jiným. V něm kritizovala dvě nejsilnější politické strany, rozumějme sociální a občanské demokraty, a to právě kvůli stavu veřejných financí a postupu těchto dvou politických stran. Za hlavní téma letošních voleb rada označila neúnosné tempo zadlužování země a plzeňský biskup František Radkovský v k tomu rozhovoru pro Českou televizi dodává.

František RADKOVSKÝ, plzeňský biskup
--------------------
My jako biskupové nemůžeme nařizovat věřícím koho by měli volit. Katechismus říká, že povinnost křesťana je platit daně a jít k volbám. Čili to je to jediné, co můžeme nařídit. A jinak můžeme doporučit a když tedy doporučujeme, dbát na to, abychom jaksi se víc nezadlužovali a volit ty strany, které se o to zvlášť budou snažit, tak to jistě není nic špatného a zvlášť když to neříkáme jmenovitě.

Václav MORAVEC, moderátor
--------------------
Dodal v rozhovoru pro Českou televizi plzeňský biskup František Radkovský. Rada v dokumentu konstatovala a teď budu opět citovat: Dá se předpokládat, že víc než jindy bude pozornost voličů zaměřena na menší politické strany. Pozorný volič možná nalezne odpovědnou dlouhodobou vizi i v programu jiných stran. Konec citátu. Proč jste, pane místopředsedo Sobotko, jako sociální demokraté se opřeli do této rady pro České biskupské konferenci kvůli tomuto dokumentu, který je na stránkách České biskupské konference?

Bohuslav SOBOTKA, poslanec, místopředseda strany /ČSSD/
--------------------
Tak já především musí říci, že my máme jako sociální demokraté blízko ke křesťanským hodnotám. Já sám, já sám patřím k lidem, kteří v sociální demokracii zakládali křesťanskou platformu a zejména v oblasti sociální solidarity si myslím, že dokážeme s církvemi najít společnou řeč. Ale my jsme cítili povinnost poukázat na určitý střet zájmu, který tady před volbami existuje, protože lidé, tak jak budu volit ve volbách, tak také možná rozhodnou o podobě budoucího narovnán s církvemi a my nesouhlasíme s tím modelem, který zatím byl připraven a který by zatížil veřejné rozpočty částkou 270 miliard korun.

Václav MORAVEC, moderátor
--------------------
Promiňte chcete tím říci, že vám tedy církev oplácí váš negativní postoj k tomu majetkovému narovnání? Chápu správě ta vaše slova?

Bohuslav SOBOTKA, poslanec, místopředseda strany /ČSSD/
--------------------
Já si nemyslím, že se jedná o minulost, já si myslím, že tady jde o budoucnost a církev v této věci má jistý střet zájmů, neboť příští parlament a příští vláda bude mimo jiné také rozhodovat o majetkovém narovnán s církvemi a my v tuto chvíli máme na narovnání s církvemi jiný názor, než má možná biskupská konference.

Václav MORAVEC, moderátor
--------------------
Vy jste četl celý ten dokument?

Bohuslav SOBOTKA, poslanec, místopředseda strany /ČSSD/
--------------------
Já jsem viděl vyjádření, která byla citovaná v médiích.

Václav MORAVEC, moderátor
--------------------
Ale nečetl jste dokument jako celek?

Bohuslav SOBOTKA, poslanec, místopředseda strany /ČSSD/
--------------------
Celý dokument jsem nečetl.

Václav MORAVEC, moderátor
--------------------
Protože tady například ve vztahu k sociální demokracii je a cituji: Předseda národohospodářské komise největší levicové strany v jenom z deníků sdělil, že citujme konkrétní rozpočtové škrty přece každá vláda předloží v srpnu 2010, to znamená až po volbách. Zatím jeho strana inzeruje, že zaplatí zvýšení dětských přídavků a rodičovských příspěvků z jednorázových příjmů. Nemyslíte, že ta kritika je oprávněná?

Bohuslav SOBOTKA, poslanec, místopředseda strany /ČSSD/
--------------------
Je to zajímavé, myslím si, že je to poprvé, kdy se církev pustila před volbami na cestu ekonomických analýz. Možná to určitě obohatí předvolební kampaň v naší zemi, ale platí, že první návrhy škrtů už bude muset připravit Fischerova vláda. Myslím si, že ještě před volbami se každá politická strana bude muset jasně vyjádřit, jak zajistí to, aby v příštím roce klesl deficit veřejných rozpočtů. Je samozřejmě nepřípustné, aby v letošním roce.

Václav MORAVEC, moderátor
--------------------
Tedy nepředložíte to v srpnu 2010, jak je citován v tom dokumentu církve váš šéf národohospodářské komise?

Bohuslav SOBOTKA, poslanec, místopředseda strany /ČSSD/
--------------------
První návrh rozpočtu předloží ještě Fischerova vláda a nová vláda, která vzejde z voleb, bude muset buď ten rozpočet akceptovat nebo jeho bude muset v každém případ upravit, ale platí, že naším cílem je snížit v příštím roce deficit veřejných rozpočtů pod letošní úroveň, která je 163 miliard a je dlouhodobě nepřijatelná.

Václav MORAVEC, moderátor
--------------------
Stanislave Juránku, nemyslíte, že to může být ten dokument, který je zveřejně na stránkách České biskupské konference jako, obrazně řečeno nebo v nadsázce řečeno, polibek smrti pro křesťanské demokraty, protože zkrátka jste menší politickou stranou, která se pohybuje kolem té 5-ti procentní hranice?

Stanislav JURÁNEK, bývalý hejtman /KDU-ČSL/
--------------------
Já jsem přesvědčen, že každá skupina tedy i biskupské konference má právo s vyjádřit k volbám a tady tato záležitost je zcela jasná nedávají přednost žádné politické straně, ale ukazují na zásadní věci.

Václav MORAVEC, moderátor
--------------------
Promiňte ale to, že kritizují, to že kritizují ty dvě největší, vy myslíte, že by nebylo možné najít pasáže, kde by bylo možné zkritizovat kvůli rozhazování státní pokladny lidovce?

Stanislav JURÁNEK, bývalý hejtman /KDU-ČSL/
--------------------
Já jsem přesvědčen, že ne, že máme zcela jasný program, který chce šetřit rozpočty a když budu mluvit o tom na jižní Moravě jsme to dokázali v době, kdy jsem tady děla hejtmana a věřím, že to tím pádem přeneseme i na celostátní úroveň.

Václav MORAVEC, moderátor
--------------------
Václave Mencle, v tom dokumentu jste kritizováni i vy jako Občanská demokratická strana, opět vy jste ho četl apropó?

Václav MENCL, poslanec /ODS/
--------------------
Četl.

Václav MORAVEC, moderátor
--------------------
Četl jste ho. Tak pasáž, kterou teď přečtu asi vám bude známá: I hlavní ekonomický expert největší pravicové strany předkládá podbízivý návrh, podle nějž prý budu poslanci a ministři osobně finančně trestání za to, že když připustí zvyšování dluhů. Jak máme uvěřit, že je takový návrh vůbec vážně míněn, když se ministři a poslanci této strany takového jednání před tím sami nezřídka dopouštěli? Co byste odpověděl?

Václav MENCL, poslanec /ODS/
--------------------
Tak především bych řekl, že žijeme ve svobodné zemi, každý má právo na svůj názor kdykoli před volbami a jakákoli skupina, jestli jsou to biskupové, jiné skupiny samozřejmě na to právo o tom, myslím, ve svobodné zemi nemůže být vůbec diskuse.

Václav MORAVEC, moderátor
--------------------
A vy byste teď mohl odpovědět na tu otázku, která v tom dokumentu je zmíněna,jak vám mají voliči věřit?

Václav MENCL, poslanec /ODS/
--------------------
Ano, ano. Občanská demokratická strana 20 let usiluje o vyrovnané rozpočty. Dost jsme za to zaplatili, zaplatili jsme za to například opoziční smlouvou, z které jsme vyšli konec konců poraženi, protože sociální demokracie nedodržela sliby o vyrovnaném rozpočtu nebo o vyrovnání rozpočtu a každý, kdo teď sledoval úsilí Občanské demokratické strany v Poslanecké sněmovně o to, aby nebyly přijmuty, přijaty ty populistické návrhy, které zvýší zadlužení o několik desítek miliard a které předtím byly obsaženy v souhlasně přijaté v Janotově Balíčku, tak myslím že, myslím, že vidí, že opravdu Občanská demokratická strana není tou rozhazovačnou stranou.

Václav MORAVEC, moderátor
--------------------
Ale to, že jste toto mohli zavést to, co teď předkládáte, že by byly sankcionováni ministři, náměstci za nedodržování rozpočtu, to jste mohli dávno zavést a nemuseli jste.

Václav MENCL, poslanec /ODS/
--------------------
My jsme, my jsme, my jsme přesvědčeni, že nestačí pouhé proklamace a že je skutečně nutno institucializovat směřování k těm vyrovnaným rozpočtům.

Václav MORAVEC, moderátor
--------------------
A proč jste to, ale to jste na to přišli až po zhruba 3 letech vládnutí?

Václav MENCL, poslanec /ODS/
--------------------
No, upřímně řečeno, upřímně řečeno s koaličními partnery nebyla na toto shoda, čili musím konstatovat, že s tím přicházíme před volbami a tento volební slib, pokud zvítězíme, dodržíme.

Václav MORAVEC, moderátor
--------------------
Jak to zveřejní Anna Putnová, nebo jak to odůvodní Anna Putnová, protože TOP 09 měla ministra financí Miroslava Kalouska?

Anna PUTNOVÁ, vysokoškolská učitelka /TOP 09/
--------------------
TOP 09 přichází s programem, který mi velmi zásadní vliv na konsolidaci budoucích veřejných rozpočtů, my přicházíme s programem, který je náročný, ale realistický.

Václav MORAVEC, moderátor
--------------------
Vy osobně si myslíte, že je dobře, aby byli trestání finančně ministři za to, když se nebudou dodržovat rozpočty?

Anna PUTNOVÁ, vysokoškolská učitelka /TOP 09/
--------------------
to bych nepovažovala za zásadní řešení, zásadní řešení jsou ta systémová, která jsou v programu sankcionování ministrů je jenom kosmetická zásada.

Václav MORAVEC, moderátor
--------------------
Ale to, že by to mohlo pomoci, protože to, co se naslibuje v programech či v programovém prohlášení vlády, se za čas nepolní?

Anna PUTNOVÁ, vysokoškolská učitelka /TOP 09/
--------------------
Pokud by to prospělo, tak já budu pro, ale já v tomto směru pochybnosti. Já se domnívám, že je potřeba udělat razantnější kroky než sankcionovat jednotlivé ministry.

Václav MORAVEC, moderátor
--------------------
Kdo z vás by souhlasil s tou tezí, dámy a pánové, Bohuslava Sobotky, že církev nebo církve jsou teď ve střetu zájmů, protože se dříve či později bude muset i v tom příštím volebním období vyřešit majetkové vypořádání vztahů státu a církví. Kdo by pro to zvedl ruku, že církev je teď ve střetu zájmu, když zveřejňuje takový list, protože i ona bude součástí toho, co se bude dít po volbách? Nikdo? Jen Bohuslav Sobotka. Tedy obrátím se na, zůstal jste sám, pane místopředsedo. Obrátím se na Josefa Dobeše. Vy jste neparlamentní politickou stranou jako Věci veřejné. Návrh Topolánkova kabinetu je stále v Poslanecké sněmovně od jara roku 2008, počítá s vrácením třetiny majetku zabaveného za komunistické vlády církevním řádům, zbytek by měla nahradit finanční částka ve výši 83 miliard korun. S úrokem by se za 60 let vyšplhala na 270 miliard. Vy byste zvedl jako Věci veřejné ruku pro takový návrh?

Josef DOBEŠ, psycholog, místopředseda strany /VV/
--------------------
My máme speciálně svůj návrh, jak se vyrovnat tady s návratem církevního majetku. Já bych možná ještě odpověděl na tu otázku předtím, co jste říkal, abych mohl jako pan Sobotka. Já si myslím, že si musíme zvyknout 20 let po revoluci na to, že církev plnohodnotně patří do občanské společnosti a že mají právo se vyjádřit k stavu občanské společnosti, tak tolik moje podpora pro to vyjádření církví. A to co vy říkáte, my máme svůj model, který vychází z reálné situace ekonomické, v jaké jsme a my dneska říkáme - je třeba církvím vrátit zbytek sakrálního majetku, je třeba církve podpořit ve správě toho majetku a jsme připraveni 400 až 500 miliard ročně dávat na opravu církevního majetku.

Václav MORAVEC, moderátor
--------------------
Já jsem asi přeslechl to číslo?

Josef DOBEŠ, psycholog, místopředseda strany /VV/
--------------------
400, pardon omlouvám se, omlouvám se o řád, 400, Věci veřejné nejsou tak štědré, omlouvám se 400 milionů až 500 milionů na opravu církevního majetku. A pak.

Václav MORAVEC, moderátor
--------------------
Ano, vy jste. Kdyby církve měly polovinu státního rozpočtu České republiky.

Josef DOBEŠ, psycholog, místopředseda strany /VV/
--------------------
A pak chceme, pane redaktore, zavést daňové asignace, to je třeba říct, do našeho daňového systému a tím podporovat církve tak, jak je běžné v západní Evropě.

Václav MORAVEC, moderátor
--------------------
Jak by to, promiňte, jak by to, Josefe Dobeši, ale bylo s těmi 83 miliardami korun, protože jde pozemky o věci, které církve nepotřebují, to jsou ty nesakrální, když to.

Josef DOBEŠ, psycholog, místopředseda strany /VV/
--------------------
Věci veřejné na to mají jasný názor a my říkáme, že tento majetek, který je nyní blokován, je to majetek obcí, není možné církvím vrátit, jedná se o polnosti, lesy a tento majetek je potřeba dát do privatizace.

Václav MORAVEC, moderátor
--------------------
Počkejte, je možné ho, nebo to znamená, vy byste ho finančně, teď tomu nerozumím. Vy kompenzovali byste církvím tento majetek finančně?

Josef DOBEŠ, psycholog, místopředseda strany /VV/
--------------------
Tento majetek bysme církvím nekompenzovali, my bysme církve podporovali v jejich kulturních památkách, zavedli bysme daňové asignace a třetí věc podporovali bysme služby, které církve společnosti poskytují, kterých si vážíme jako je zdravotnictví, církevní školství a sociální služby.

Václav MORAVEC, moderátor
--------------------
Ještě se nedostala ke slovu poslankyně KSČM Zuzka Bebarová Rujbrová, když byste vy měla odpovědět na tu otázku, protože předpokládám, že i vás jako KSČM trápí blokace onoho majetku, možnost nerozvíjení některý obcí. Trápí vás to, nebo může tento stav podle vás trvat dál?

Zuzka BEBAROVÁ RUJBROVÁ, poslankyně /KSČM/
--------------------
Já bych se pravděpodobně s panem biskupem neshodla na způsobu vyrovnání státu s církvemi, ale jeho poselství respektuji jeho právo osobám, pro které představuje autoritu, vyjádřit svůj názor ve vztahu k volbám. A spíše bych v tom poselství hledala nějaké oslovení nás politiků, jakým způsobem chceme začít u sebe. A já musím říct, že klub KSČM opakovaně navrhoval například, aby odměna politiků byla odvozena od průměrného příjmu občana a aby tedy naše příjmy odpovídali tomu, kolik běžně berou naši občané. Máme ve hře a ještě bude možná hlasován zákon.

Václav MORAVEC, moderátor
--------------------
Já se jenom omluvám, protože teď odpovídáte už na nepoloženou otázku. Otázka položená zněla: Jak vyřešit zablokovaný majetek, který mají obce a který je právě vázán na dokončení vypořádání se vztahu státu a církví?

Zuzka BEBAROVÁ RUJBROVÁ, poslankyně /KSČM/
--------------------
Já se omlouvám, chtěla jsem odpovědět napřed na tu otázku střetu a zájmu a poselství pana biskupa, ale dobře. Nemyslím si, že by to byla krátkodobá záležitost už proto, že první vyčíslení požadovaných nároků ze strany církví se ukázalo být jako velmi, velmi nereálné a velmi nadnesené. A do současné doby nebylo předloženo další ohodnocení církevního majetku, který by měl tomuto vyrovnání podléhat.

Václav MORAVEC, moderátor
--------------------
Znamená to 83 miliard je pro vás nepřijatelné číslo.

Zuzka BEBAROVÁ RUJBROVÁ, poslankyně /KSČM/
--------------------
Velmi nepřijatelné.

Václav MORAVEC, moderátor
--------------------
Bude se muset začít novým ohodnocením.

Zuzka BEBAROVÁ RUJBROVÁ, poslankyně /KSČM/
--------------------
Zcela jistě.

Václav MORAVEC, moderátor
--------------------
Kdo by se přiklonil k tomuto názoru, nechť zvedne ruku, že se bude muset znovu přehodnotit částka 83 miliard? Kdo by zvednul ruku? To znamená pouze, pouze vy jako levicoví poslanci, vy všichni ostatní byste vycházeli z té částky 83 miliard, chápu to správně? Pane poslanče, Anna Putnová.

Anna PUTNOVÁ, vysokoškolská učitelka /TOP 09/
--------------------
Já bych k tomu chtěla říct jenom toto. V našem programu je vytvoření zákona, který bude dobře vydiskutován a dobře přijat společností, protože chceme, aby to byl zákon, který nebude společnost rozdělovat. Jsme si vědomi toho, že to je velmi citlivé téma a chceme každopádně tuto otázku řešit a do konce volebního období také vyřešit.

Václav MORAVEC, moderátor
--------------------
Ano, pane poslanče.

Václav MENCL, poslanec /ODS/
--------------------
Já bych především řekl, že platí zásada, co bylo ukradeno, má se vrátit. A protože všechno se církvím a protože se církvím všechno vrátit nedá, proto je tam ta finanční náhrada. Ostatně ta finanční náhrada odpovídá tomu, co se církvím dává dnes na platy a jiné náležitosti související právě s tím majetkem, takže nula z nuly ve finále pojde. Ale bude to spravedlivé.

Václav MORAVEC, moderátor
--------------------
Já jenom, promiňte, vy jako občanští demokraté ale teď couváte od těch 60 let a od toho úroku, takže opouštíte návrh Topolánkovy vlády.

Václav MENCL, poslanec /ODS/
--------------------
Ne, ne.

Václav MORAVEC, moderátor
--------------------
Ale říkal to váš místopředseda Gandalovič, tak.

Václav MENCL, poslanec /ODS/
--------------------
Tak pan místopředseda Gandalovič dost o tom mluvil, ale o mluvil přesně v těch intencích, o kterých mluvím já, on řekl prostě, že opravdu chceme dodržet ten slib, že vrátíme to, co bylo ukradeno a teď samozřejmě záleží na nové Poslanecké sněmovně, nové vládě, v jakým způsobem to přesně bude uděláno tak. Jsou zde nové strany a já nechci mluvit o tom, jak oni se k tomu postaví. Ale my trváme na tom, co jsme předložili jako Topolánkova vláda do sněmovny.

Václav MORAVEC, moderátor
--------------------
Pojďme teď k hlavnímu tématu diskuse tady v Jihomoravském kraji a tou je zdravotnictví.


 Václav MORAVEC, moderátor
--------------------
My se teď podívejme na data, co si myslí lidé tady v Jihomoravském kraji a zda zdravotnictví je pro ně důležité při rozhodování, protože připomeňme si, že to byly volby krajské, které téma zdravotnictví ovládlo před zhruba rokem a půl. Je to možná překvapivé, ale téma zdravotnictví není to nejdůležitější, za důležité pro své rozhodování ho považuje zhruba 43 procent respondentů. Už se díváte na aktuální data. Tady je to zřejmé, je postoj zdravotnictví rozhodující pro to, koho budete volit. Necelá tisícovka respondentů v Jihomoravském kraji odpovídá otázkou ano ve 43 procentech, záporně pak ne 57 procent dotázaných. Mířím do Prahy za ředitelkou výzkumu společnosti SC&C Janou Hamanovou. Jano, pro voliče kterých politických stran je zdravotnictví podstatné, tedy kteří jsou v těch 43 procentech, kteří odpovídají kladně.

Jana HAMANOVÁ, ředitelka výzkumu agentury SC&C
--------------------
Asi nikoho nepřekvapím, když řeknu, že se to v podstatě týká levicových voličů, to znamená, ten koláč by v případě ČSSD a KSČM byl obráceně, to znamená, těch zhruba 60 procent by bylo pro, to znamená, že to má velký vliv na ně při rozhodování. A ten zbytek, to znamená, 40 procent by byl negativní. U těch ostatních stran se ta čísla pohybují kolem 40 procent pro to rozhodování, pokud jde o zdravotnictví a samozřejmě to bude souviset i s některými dalšími sociodemografickými jevy.

Václav MORAVEC, moderátor
--------------------
Co se týče věku, je tam nějaký zásadní rozdíl právě v rozhodování možných voličů, kteří půjdou v květnu k volbám?

Jana HAMANOVÁ, ředitelka výzkumu agentury SC&C
--------------------
Ano, také se zde projevuje, řekla bych, velmi logicky taková přímá úměra. To znamená, se vzrůstajícím věkem respondenta nebo občana Jihomoravského kraje roste ta důležitost rozhodování podle tedy návrhu zdravotnických reforem nebo zdravotnických řešení, u nejmladších lidí z Jihomoravského kraje, to znamená těm, který je zhruba do 30 let, tak tam najdeme jenom třetinu, pro kterou je to závažné téma. Naopak mezi lidmi seniorského věku nad 60 let, tam už je to rozhodující pro polovinu z nich. To souvisí samozřejmě i s těmi stranickými preferencemi trošku, o kterých jsme mluvili, ale myslím si, že ta věková závislost je výrazně důležitější.

Václav MORAVEC, moderátor
--------------------
Říká pro tuto chvíli ředitelka agentury, výzkumu agentury SC&C Jana Hamanová, tedy pro tuto chvíli děkuji. Zvýšení pojištění za státní pojištěnce, kdo to jsou státní pojištěnci, studenti, nezaměstnaní, senioři, za ty platí stát a zvýšení plateb za tyto státní pojištěnce je jeden z receptů, po kterém volají zdravotní pojišťovny a nejen ony. Aby v roce 2011 se opět nedostalo české zdravotnictví do dluhu. Tady jsou slova šéfa Svazu zdravotních pojišťoven České republiky Ladislava Friedricha.

Ladislav FRIEDRICH, prezident Svazu zdravotních pojišťoven /23. 4. 2010/
--------------------
Pokud se podíváme na statistické ročenky, tak Česká republika není z hlediska všech zdrojů, které dáváme do zdravotnictví, nějak na špici, tady ten ukazatel není nijak přehnaný, takže určitě spekulace o tom, že bychom v tuto chvíli potřebovali snížit pojistné, asi nejsou na místě. To, co je velkým problémem, že je absolutně vyloučeno uvažovat o zvyšování pojistného a to, co my říkáme, že je nutné opatření pro rok 2011, je pouze valorizace státního příspěvku, protože ten přeci jenom v době recese a v době klesajících příjmů nějakým způsobem by tu situaci kompenzovat měl.

Václav MORAVEC, moderátor
--------------------
Říká v rozhovoru pro Českou televizi šéf Svazu zdravotních pojišťoven České republiky Ladislav Friedrich. V programech některých politických stran jsem našel tu nutnost zvýšit peníze za státní pojištěnce. Například v programu KDU-ČSL, víte, Stanislave Juránku, kolik dnes za měsíc odvádí stát v průměru na jednoho státního pojištěnce, jak velká ta částka je?

Stanislav JURÁNEK, bývalý hejtman /KDU-ČSL/
--------------------
Přiznám se, že tady na tuto otázku neumím odpovědět, vím ale ten, tu globální záležitost. Vím, že je nutno tam přidat prostředky, ale je nutno také říct, odkud se vezmou.

Václav MORAVEC, moderátor
--------------------
Takže částku nevíte a kolik je celková částka ze státního rozpočtu na státní pojištěnce.

Stanislav JURÁNEK, bývalý hejtman /KDU-ČSL/
--------------------
To je, to je přes, to je 230 miliard.

Václav MORAVEC, moderátor
--------------------
Za státní pojištěnce, ne, to jsou celkové.

Stanislav JURÁNEK, bývalý hejtman /KDU-ČSL/
--------------------
Celkové náklady ve zdravotnictví jsou 230 miliard.

Václav MORAVEC, moderátor
--------------------
Ale za státní pojištěnce nevíte.

Stanislav JURÁNEK, bývalý hejtman /KDU-ČSL/
--------------------
Za státní pojištěnce, oni budou tvořit z těch pojištěnců asi nějakých 60 procent, takže neumím to, ne, toto ne.v

Václav MORAVEC, moderátor
--------------------
Zuzka Bebarová Rujbrová ví, kolik platí stát za jednoho pojištěnce.

Zuzka BEBAROVÁ RUJBROVÁ, poslankyně /KSČM/
--------------------
Nemýlím-li se, je to třetina až čtvrtina platby, kterou odvádí zaměstnanci na své zdravotní pojištění, tedy částka kolem 600, 700 korun.

Václav MORAVEC, moderátor
--------------------
Je to 723 koruny. Bohuslave Sobotko, o kolik by, když vy jako sociální demokraté se k tomu také přikláníte, celková částka za státní pojištěnce, která jde, je 50 miliard v roce 2010, ze státního rozpočtu stát platí 50 miliard za státní pojištěnce, jak Stanislav Juránek správně řekl, víc než 240 miliard jsou náklady českého zdravotnictví. O kolik byste to, Stanislave Sobotko, Bohuslave Sobotko, pardon, zvýšili jako sociální demokraté tu částku.

Bohuslav SOBOTKA, poslanec, místopředseda strany /ČSSD/
--------------------
Samozřejmě platí, že musíme každý rok valorizovat příspěvek za státní pojištěnce, neboť bychom skutečně systém zdravotního pojištění mohli dostat do nerovnováhy. Za druhé souhlasím s tím, že procento výdajů, které Česká republika dává na zdravotnictví a které se pohybuje mezi 6 až 7 procenty HDP, není v evropském srovnání příliš vysoké. Čili je logické, že stát by měl přispívat a ta částka, ve které by se mělo pohybovat roční zvýšení, by se mohla pohybovat někde mezi 3 až 4 miliardami korun ročně.

Václav MORAVEC, moderátor
--------------------
To znamená, že byste z těch 52 miliard letos udělal nějakých 56 miliard. Říkáte čtyři miliardy za rok.

Bohuslav SOBOTKA, poslanec, místopředseda strany /ČSSD/
--------------------
3 až 4 miliardy korun ročně valorizace příspěvků za státní pojištěnce, která by nám umožnila udržet rovnováhu v systému zdravotního pojištění tak, aby nám nevznikaly deficity.

Václav MORAVEC, moderátor
--------------------
Ale zároveň, abyste neudělal nerovnováhu ve veřejných financích, tak ty 4 miliardy byste vzal kde?

Bohuslav SOBOTKA, poslanec, místopředseda strany /ČSSD/
--------------------
My navrhujeme opatření, konkrétní opatření na příjmové straně a mimo jiné navrhujeme, aby se zvýšila daň pro právnické osoby o dva procentní body a vrátila se na úroveň roku 2008. Pokud chceme udržet rovnováhu v systému zdravotního pojištění, nemůžeme si dovolit zvyšovat zdravotní pojištění, protože by to působilo proti zaměstnanosti a musíme proto hledat jiný typ příjmů státního rozpočtu tak, aby narostl deficit státu a my jasně říkáme, kterou daň zvýšíme tak, abychom dofinancovali zdravotní péči.

Václav MORAVEC, moderátor
--------------------
Kde by ty peníze brala KSČM a vidí částku 4 miliard za státní pojištěnce jako dostatečnou?

Zuzka BEBAROVÁ RUJBROVÁ, poslankyně /KSČM/
--------------------
Rozhodně ne, ale prostředků, kde má zdravotnictví rezervy na příjmové stránce, je celá řada. Mohu zmínit například možnost odstranění stropů u plateb na zdravotní pojištění u těch nejbohatších. Je to i předmětem jednání.

Václav MORAVEC, moderátor
--------------------
Počkejte, ale tam jsou spory, kolik to vůbec přinese, když jsem se na to ptal lidí na ministerstvu financí, rozhodně vám to nepřinese ani ty čtyři miliardy, o které by zvyšoval.

Zuzka BEBAROVÁ RUJBROVÁ, poslankyně /KSČM/
--------------------
Jednu, dvě miliardy, ale to není jediná možnost. Další možnost k získání prostředků do zdravotnictví vidím v odstranění korupce v souvislosti s veřejnými zakázkami, kde podle zjištění Amnesty International představuje předražení zakázek pro zdravotnictví přibližně jednu pětinu a to už je velký obnos a tady mohu zmínit například pozitivní iniciativu.

Václav MORAVEC, moderátor
--------------------
A vy věříte zjištěním Transparency International, není to, když se to zkoumá pouze ve výzkumech, tedy v dotazování, není ta částka přehnaná, to znamená, že by se rozkrádalo čtvrtina, říkáte čtvrtina peněz v těch.

Zuzka BEBAROVÁ RUJBROVÁ, poslankyně /KSČM/
--------------------
Pane redaktore, já se bohužel bojím toho, že zdaleka přehnaná není a že se nekrade nebo neuplácí jenom ve zdravotnictví. A že to opravdu bude ta nejméně pětina, ale skutečností zůstává, že náš návrh zákona, který se týká například odstropování těch majetkově nejvýhodnějších, asi také padne pod stůl, jestli se 18. budeme spíše dohadovat o tom, jestli předsedou sněmovny bude paní Němcová, nebo pan Zaorálek a že ani na tento zákon nedojde.

Václav MORAVEC, moderátor
--------------------
Počkejte, a kolik by mělo být zvýšení plateb za státní pojištěnce v příštím roce. Bohuslav Sobotka říká 4 miliardy.

Zuzka BEBAROVÁ RUJBROVÁ, poslankyně /KSČM/
--------------------
Já se domnívám, že bychom se mohli dostat na částku kolem 20 miliard v krátkém horizontu.

Václav MORAVEC, moderátor
--------------------
20 miliard v krátkém horizontu, krátký horizont je u vás co?

Zuzka BEBAROVÁ RUJBROVÁ, poslankyně /KSČM/
--------------------
Dvou let.

Václav MORAVEC, moderátor
--------------------
Deset ročně.

Zuzka BEBAROVÁ RUJBROVÁ, poslankyně /KSČM/
--------------------
Ano.

Václav MORAVEC, moderátor
--------------------
Václav Mencl, vy byste přihodil, teď já se bojím zeptat, kolik byste navrhl vy a jestli by to nebyly jen plané sliby před volbami, že Bohuslav Sobotka se tedy drží velmi nízko tedy s 4 miliardami.

Václav MENCL, poslanec /ODS/
--------------------
Pane redaktore, když si přeložím volební program sociální demokracie.

Václav MORAVEC, moderátor
--------------------
Ne, já nechci, abyste si překládal volební program, já chci, aby nám jste přeložil váš volební program.

Václav MENCL, poslanec /ODS/
--------------------
Tak chci říci, že to nejsou čtyři miliardy, ale je to 20 miliard, je to 20 miliard a to je teda takový zásah do státního rozpočtu, který si teď opravdu nemůžeme dovolit. A za druhé si nemůžeme dovolit.

Václav MORAVEC, moderátor
--------------------
A vy teď můžete říci.

Václav MENCL, poslanec /ODS/
--------------------
Ani ty příjmy zvyšováním sociálního a nemocenského pojištění, protože tím podrazíme podnikatele a občany. Čili my teď musíme jít reformou.

Václav MORAVEC, moderátor
--------------------
A vy půjdete, počkejte, vy, prosím pěkně, půjdete reformou a nebudete, protože to je věc, která, nevím, jestli to víte, ale ta věc se musí rozhodnout, pokud možno, co nejdřív, ještě do června 2010, pokud tedy bude poměrně rychle sestavená vláda, tak o tom bude rozhodovat nová vláda. To asi reformu nestihne. Tudíž kolik by měla ta budoucí vláda přidat na státní pojištěnce v příštím roce.

Václav MENCL, poslanec /ODS/
--------------------
Vláda by neměla přidat nic, protože ty peníze jednoduše nebude mít. Ten systém musí vystačit s tím, co má, já jsem pro to, aby se dále šetřilo, my jsme úspory jasně navrhli, přitom to nikoho neohrozilo, protože jsme udělali zastropení a v této chvíli konstatuji, že je potřeba v tomto systému pokračovat dál a udělat další reformu.

Václav MORAVEC, moderátor
--------------------
Václave Dobeši, u vás jsem, u Josefa Dobeše jsem si přečetl v programu, tedy u Věcí veřejných, že vy ušetříte celkem 15 miliard korun. Krom těch pěti miliard za sloučení zdravotní, za sloučení zdravotních pojišťoven a jedné státní pojišťovny, tak nám tady píšete, že definicí základní zdravotní péče, v závorce snížení nákladů na základní zdravotní péči, ušetříte 10 miliard korun. To znamená, že ta základní zdravotní péče bude o deset miliard menší, neznamená to, že bude méně kvalitnější, prosím pěkně?

Josef DOBEŠ, místopředseda strany, psycholog /VV/
--------------------
Neznamená to v žádném případě, já bych se chtěl zareagovat na pana Sobotku a říct mu, že ten jeho výpadek těch 4 miliard my dokážeme vrátit jenom tím, že uděláme jednu zdravotní pojišťovnu nad standard a v nadstandardu bude konkurence. Tam je úspora 5 miliard a nemusíme dát další nároky na státní rozpočet. A 10 miliard.

Václav MORAVEC, moderátor
--------------------
Prosím vás, a to bohatě tedy stačí dorovnání platby, co byste dělali pak v tom dalším roce, protože to, ušetříte každý rok takhle pět miliard tím, že budete mít státní pojišťovnu.

Josef DOBEŠ, místopředseda strany, psycholog /VV/
--------------------
Já vám zareaguju ještě na 10 miliard. Dle našich ekonomů a odborníků je zdravotní péče výrazně nadužívaná dneska. A my si myslíme, že přesně pojmenováním, co je standard a na co má každý občan právo zdarma ze svého pojištění, dosáhneme té úspory 10 miliard.

Václav MORAVEC, moderátor
--------------------
No, počkejte, ale víte, co vy uděláte s těmi 10 miliardami, víte, co s nimi uděláte ve vašem programu?

Josef DOBEŠ, místopředseda strany, psycholog /VV/
--------------------
Je to, je to úspora pro státní rozpočet.

Václav MORAVEC, moderátor
--------------------
Počkejte, ale víte, co s tím uděláte s těmi deseti miliardami úspor?

Josef DOBEŠ, místopředseda strany, psycholog /VV/
--------------------
Je to možné, uspořit, snížit, snížit deficit státního rozpočtu, to je.

Václav MORAVEC, moderátor
--------------------
Ne, vy totiž v tom programu píšete hned o bod níž. Snížíme odvody na základní zdravotní pojištění o pět procent, takže nula od nuly pojde.

Josef DOBEŠ, místopředseda strany, psycholog /VV/
--------------------
Máte pravdu, je to jedna z možností, jak je můžeme využít, že můžeme zhruba o 5 procent z toho, co se odvádí, snížit. Na rozdíl od.

Václav MORAVEC, moderátor
--------------------
Promiňte, ale ty peníze stejně budou chybět, tak vy slibujete, že to bude kompenzace za státní pojištěnce a pak nám tady snížíte odvody na základní zdravotní pojištění o pět procent. To nevychází.

Josef DOBEŠ, místopředseda strany, psycholog /VV/
--------------------
Vychází to, přesně tak, jak vy to říkáte, pane redaktore.

Václav MORAVEC, moderátor
--------------------
No, ale ty peníze budou v tom systému chybět. Vy ušetříte a snížíte a snížením o pět procent, předpokládám, že se sníží tedy příjmy do toho systému.

Josef DOBEŠ, místopředseda strany, psycholog /VV/
--------------------
My na rozdíl od předsedy Svazu pojišťoven si myslíme, že v tom systému se dá ušetřit. To je naše deviza. My, my si nemyslíme to, co tady říká předseda Svazu pojišťoven, že je jednotný názor na zdravotní péči. Je to jedna skupina, která má tento názor.

Václav MORAVEC, moderátor
--------------------
Je podle vás, ať už třeba pro TOP 09, nebo pro KDU-ČSL, možné snižovat zdravotní pojištění, TOP 09.

Anna PUTNOVÁ, vysokoškolská učitelka /TOP 09/
--------------------
Já bych chtěla vyjádřit pochopení pro pojišťovny, které by chtěly zvýšit sazby pro státní pojištěnce, ale to není řešení, protože to se přendávají jenom peníze z jedné kapsy do druhé.

Václav MORAVEC, moderátor
--------------------
Počkejte, ale to přece vy říkáte, že jste i pro lidi ekonomicky činné, vy nevidíte tu nespravedlnost, že stát za své pojištěnce odvádí výrazně méně než ti, kteří jsou aktivní, ekonomicky aktivní. Vy to nevidíte v tom rozpor.

Anna PUTNOVÁ, vysokoškolská učitelka /TOP 09/
--------------------
Samozřejmě, že ten rozdíl je, ale musíme si říct, na co máme. A souhlasím s tím, že musíme hospodařit s těmi penězi, které máme a hledat vnitřní úspory uprostřed systému s tím, že my říkáme, že je třeba, aby se zvýšila spoluúčast pacientů.

Václav MORAVEC, moderátor
--------------------
To zvýšení spoluúčasti pacientů podle vás vykompenzuje to v roce 2011, 12 a v dalších letech, že systém zdravotnictví se dostane do dluhu.

Anna PUTNOVÁ, vysokoškolská učitelka /TOP 09/
--------------------
Nikoliv, bude to součástí reformy, ve které budeme hledat nové možnosti, nové možnosti úspor a efektivnějšího hospodaření v systému.

Václav MORAVEC, moderátor
--------------------
Stanislave Juránku, vy byste zvyšovali ty platby za státní pojištěnce v příštím roce nebo na to státní kasa, lidově řečeno, mít nebude, aby nešla řeckou, portugalskou či španělskou cestou.

Stanislav JURÁNEK, bývalý hejtman /KDU-ČSL/
--------------------
My jsme řekli zcela jednoznačně, že půjdeme cestou šetření, ale když ty peníze ušetříme, že budeme hledat cestu ve prospěch pojištěnců v tomto případě a určité rovnováhy. Nicméně nepočítáme s navýšením v těch velkých částkách, ale v té první fázi nám to musí vyjít naprostou valorizací, o které se mluví a tak jako konkrétně, když budeme mluvit o jiných věcech, jako jsou třeba třinácté důchody, nám nejde teď v tuto chvíli o to, co bude teď v tuto chvíli, ale abychom ten systém udrželi. To znamená, chceme udržet systém úrovně zdravotnictví, víme, že tam budeme muset přidat platbu na pojištěnce, protože jinak by ti, kteří platí větší částky, byli příliš znevýhodněni a ta solidarita by byla příliš velká.

Václav MORAVEC, moderátor
--------------------
Je to tedy v příštím roce nezbytnost zvýšení.

Stanislav JURÁNEK, bývalý hejtman /KDU-ČSL/
--------------------
A my jsme přesvědčeni o tom, že nejméně v té výši valorizace je to nezbytnost. To znamená, to znamená, je nutno nespoléhat se jenom na solidaritu těch, kteří do tohoto systému platí velké částky, ale je nutno, aby stát našel cestu nejméně k té minimální valorizaci.


Václav MORAVEC, moderátor
--------------------
V Brně stojí snad nejzpolitizovanější zdravotnické zařízení v zemi a neuvěřitelná ukázka politických veletočů - Úrazová nemocnice v Brně. Brno by se přitom už brzy mělo proslavit ji jako centrum nejen českého, ale i evropského a dokonce světového lékařského výzkumu. Takové neskromné ambice mát nové výzkumné centrum, které má vyrůst právě v Brně. Ani tento prestižní a ryze odborný projekt se ale v minulosti nevyhnul politickým třenicích, referuje zpravodaj České televize Petr Malý.

Petr MALÝ, redaktor
--------------------
V českém zdravotnictví není velkolepější gigantičtější a taky dražší projekt. Tajemná šifra ICRC je anglická zkratka pro Mezinárodní centrum klinického výzkumu. Má vyrůst v areálu současné fakultní nemocnice u svaté Anny v Brně. Nová budova vybavení za 3 miliard už rozjetá spolupráce s vyhlášenou americkou klinikou Mayo a především vývoj nových metod, jak léčit nejzákeřnější nemoci kombinace, na které mají prý čeští pacienti jenom vydělat. Neurolog Robert Mikulík spojil s ICRC svou kariéru před 6 lety získal skvělou práci na výzkumu na texaské univerzitě v Houstonu, pak se ale vrátil do Brna.

Robert MIKULÍK, neurolog FN U svaté Anny, Brno
--------------------
To rozhodování vrátit se do České republiky pro mě bylo docela složité a nakonec jsem se vrátil z řady důvodu. ICRC je nicméně velmi důležitý aspekt.

Petr MALÝ, redaktor
--------------------
Další zahraniční nabídky odmítá a jako další lékaři vyčkává. Jenže plány lékařů jsou jedna věc a realita druhá, zvlášť když do hry vstoupí politici.

Robert MIKULÍK, neurolog FN U svaté Anny, Brno
--------------------
To je projekt který není politický, je to projekt, který je zde pro pacient který je zde prostě pro nás pro všechny, v zásadě nemá z mého pohledu nebo by neměl mít s politikou až tolik co společného.

Petr MALÝ, redaktor
--------------------
Tak obří investice se ovšem bez podpory politiků neobejde. A ta byla v minulosti střídavá. Jak se měnili vlády a ministři, nadšení střídaly vlažné sliby, ozývali se také odpůrci údajně megalomanského projektu.

Petr KOŠKA, ředitel FN u svaté Anny, Brno
--------------------
Každý takový to podobný projekt sebou nese určité vývojové fáze, v rámci těchto vývojových fází se k tomu projektu samozřejmě vyjadřuje celá řada nejenom odborníků, ale i politiků, takže já osobně považuji jako přirozené, že takový to projekt je podroben jak kritice, tak podpoře.

Petr MALÝ, redaktor
--------------------
Místo, kde má stát supermoderní výzkumní centrum je zatím stále jen pustým staveništěm, naposledy se tu politici ukázali v říjnu 2008, kdy poklepávali základní kámen.

Robert MIKULÍK, neurolog FN U svaté Anny, Brno
--------------------
Z pohledu pacientů je to škoda a z pohledů lékařů je to samozřejmě taky škoda, protože prostě už 2 roky zde mohla fungovat spolupráce s americkými pracovišti a mohli jsme posunout českou vědu, anebo českou lékařskou vědu o kousíček dále.

Petr MALÝ, redaktor
--------------------
Poslední zdržení? Vyřizování stavebního povolení momentálně brzdí připomínky sousedů. Do 3 let by mohl prý nový chrám lékařské vědy konečně stát.

Robert MIKULÍK, neurolog FN U svaté Anny, Brno
--------------------
Já myslím, že zde je mnoho lékařů, kteří věří a kteří své zaječí úmysly zbrzdili kvůli projektu ICRC a netrpělivě čekají, že zde ICRC bude brzy postaveno a budou zde moci pracovat.

Petr MALÝ, redaktor
--------------------
A další zařízení, o jehož osudu možná politici zasahovali víc než bylo zdrávo. Brněnská Úrazová nemocnice. Kvůli jednomu politickému rozhodnutí se ocitla v ohrožení. Exministr zdravotnictví Tomáš Julínek ji vyškrtl ze seznamu traumacenter, do boje o záchranu nemocnice vytáhli nejen jejich zaměstnanci, ale i politici. A úrazovka nakonec přestala být státním špitálem a přešla pod křídla města. Sociální demokraté se chlubili, že ji pomohli zachránit, občanští zase na radnici kritizovali, že v ní město utápí příliš mnoho svých peněz. A když kraj při simulované havárii prověřoval, jak funguje záchranářský traumatologický plán, pustili se do sebe hejtman Michal Hašek a náměstek ministryně zdravotnictví Marek Šnajder a handrkovali se kvůli tomu, proč se falešní pacienti vozili ne do nového traumacentra v Bohunicích, ale přes půlku města do Úrazové nemocnice. Jižní Morava má nakonec v Brně dva traumacentra. Proč by ne? Lépe dvě než žádné. Jeden nikdy neví, co kdyby někdo, třeba i politik přišel k úrazu.

Václav MORAVEC, moderátor
--------------------
Referoval zpravodaj České televize Petr Malý. A problémy, které bude řešit budoucí ministr zdravotnictví, budoucí vláda, ale také budoucí poslanci a je možné je zevšeobecnit. Pokud byste, dámy a pánové, měl každý z vás v časovém limitu půl minuty, kterou dostanete, teď odpovědět na tu základní otázku, kterými kroky podle vás musí začít stabilizace českého zdravotnictví? Máte půl minuty na tuto základní otázku, kterými kroky musí začít stabilizace českého zdravotnictví. Jako první odpovídá lídryně, tedy jednička na kandidátce TOP 09 Anna Putnová.

Anna PUTNOVÁ, vysokoškolská učitelka /TOP 09/
--------------------
Zdraví je největší hodnota, kterou máme, myslím si, že máme skvělé lékaře, máme dobře propracovaný systém zdravotnictví a to co potřebujeme, získat více peněz do systému tak, aby byli naši zdravotníci a naši lékaři více ohodnoceni, aby se pacienti stali součástí toho systému, mohli se odpovědně rozhodovat, aby byli odpovědnější za svoje zdraví, to znamená, že potřebujeme reformu zdravotního systému tak, abychom dokázali vyrovnat ten vztah mezi finančními schopnostmi a na druhé straně možnostmi, které moderní medicína má.

Václav MORAVEC, moderátor
--------------------
Tečka. Půl minuta. Děkuji za odpověď. Zuzka Bebarová Rujbrová, kterými kroky je potřeba podle vás začít v souvislosti se stabilizací českého zdravotnictví?

Zuzka BEBAROVÁ RUJBROVÁ, poslankyně /KSČM/
--------------------
Zdravotnictví chápe KSČM jako veřejnou službu, která by měla dostupná ve své nejvyšší kvalitě všem občanů, požadujeme zrušení poplatků a přestože zdravotnictví vidíme jako černou díru, kolik se do ní dá prostředků, tolik se tam vejde, stále spatřujeme obrovské rezervy jak ze strany státu, který nedotuje zdravotnictví ve stejné výši jako Evropská unie přinejmenším o 1 procento HDP v platbách za státní pojišťovně v systému zdravotního pojištění, kde jedna pojišťovna by dokázala jistě hospodařit účelněji a levněji nežli.

Václav MORAVEC, moderátor
--------------------
Tečka. Také jste už přesáhla časový limit. Stanislav Juránek, volební lídr KDU-ČSL, také vaše půl minuta, stejná otázka.

Stanislav JURÁNEK, bývalý hejtman /KDU-ČSL/
--------------------
Dle mého soudu má naše zdravotnictví velmi dobrou úroveň, kterou je třeba udržet. Na prvním místě však před reformou musí následovat šetření, protože plýtvání v tom systému zvláště ze strany státu je velké. Teprve potom musí následovat reforma a v té reformě musíme mít jasně nastaveno, jaké budou standardy a základní sítě a teprve potom až tato síť bude, tak můžeme i některé věci, které v tom zdravotnictví jsou, privatizovat.

Václav MORAVEC, moderátor
--------------------
Vy jste ani nevyužil celý časový limit. Josef Dobeš, vaše půlminuta. Prosím, máte ji k dispozici.

Josef DOBEŠ, psycholog, místopředseda strany /VV/
--------------------
Zdravotnictví není ani pravicové ani levicové, zdravotnictví potřebuje řešení a podle nás je definovat jasně zdravotnický standard, definovat páteřní síť nemocnic, které poskytují zdravotní standard, je třeba, aby zdravotní standard spravovala jen jedna zdravotní pojišťovna. Na každý, na každou nemoc je jeden lék zdarma a v nadstandardu umožnit konkurenci ostatním zdravotním pojišťovnám.

Václav MORAVEC, moderátor
--------------------
Tak děkuji. A teď se dostává ke slovu volební lídr České strany sociálně demokratické Bohuslav Sobotka. Vaše půlminuta prosím.

Bohuslav SOBOTKA, poslanec, místopředseda strany /ČSSD/
--------------------
Já myslím, že jsou 4 základní opatření, která musíme realizovat. Ještě v letošním roce zrušit poplatky ve zdravotnictví, které zavedl Tomáš Julínek a to zcela. Za druhé musíme zabránit privatizaci nemocnic a zdravotních pojišťoven. Za třetí je důležité snížit počet zdravotních pojišťoven a můžeme začít sloučením těch, které zřizuje stát. A za čtvrté je velmi důležité, abychom zpřísnili a zlepšili regulaci cen léků, protože právě růst doplatků za léky má největší podíl na zvyšování spoluúčasti pacientů v posledních 3 letech, která skutečně roste neúnosným způsobem.

Václav MORAVEC, moderátor
--------------------
Ani jste také nebo přesně jste se trefil do té vyhrazené půlminuty. A Václav Mencl, poslední volební lídr, který odpoví na tu jasně položenou otázku, prosím, pan poslanče.

Václav MENCL, poslanec /ODS/
--------------------
Děkuji. Tak zdravotnictví je v zásadě v této chvíli v dobré kondici a samozřejmě před ním stojí nové výzvy, především je to tedy dlouhověkost, rostoucí dlouhověkost a dále je to pokrok v medicíně. A my jsme pro veřejnosprávní zdravotnictví, nechystáme se k privatizaci, pane kolego, tedy jak stále tvrdíte lidem, a je velmi zásadní teď říct pacientům, na co mají právo a k tomu právě je nutné stanovit jasné standardy a nadstandardy, z toho je potom možné soutěž zdravotních pojišťoven o pacienty, aby si pacienti mohli z jejich plánů vybrat, či naopak konkurence zdravotních pojišťoven, ne jedna a mohl bych pokračovat dál.

Václav MORAVEC, moderátor
--------------------
Zbytek, protože jste, dámy a pánové odpověděli na ty na tu základní otázku, tak teď se podívejme na slova prezidenta Svazu zdravotních pojišťoven Ladislava Friedricha. Ten říká, že peníze jsou na prvním místě. S těmi bude mít v těch následujících 4 letech zdravotnictví zásadní problém. Tady je odpověď Ladislava Friedricha.

Ladislav FRIEDRICH, prezident Svazu zdravotních pojišťoven /23. 4. 2010/
--------------------
Otázka je, jestli utrácíme dlouhodobě víc než kolik, kolik budou příjmy a v tuhle tu chvíli, pokud by se nezmění nic, tak ten systém v roce 2011 dorazí na dno a bude tady opět konflikt mezi aktuálními potřebami našich partnerů zdravotnických zařízení a mezi schopnostmi zdravotních pojišťoven. Takže trendy to je, to je velký problém českého zdravotnictví.

Václav MORAVEC, moderátor
--------------------
Říká prezident Svazu zdravotních pojišťoven Ladislav Friedrich v rozhovoru pro Českou televizi. Když se na to podívám, co jsem, jaké odpovědi jsme nenašel ve vašich volebních programech, když jsem si je pročítal. Začal bych u Věcí veřejných a u Josefa Dobeše. Vy jste to řekl i tady, že jako středová, středopravicová politická strana chcete jednu zdravotní státní pojišťovnu, na tom se shodnete se sociálními demokraty a komunisty, zároveň ale říkáte, že s , že tím ušetříte 5 miliard korun ročně. Co byste udělali s těmi ostatními pojišťovnami a jak si představujete, když čtu dál, že ona bude přímo řízená ministerstvem zdravotnictví. To znamená ministr zdravotnictví bude řídit Všeobecnou zdravotní pojišťovnu?

Josef DOBEŠ, psycholog, místopředseda strany /VV/
--------------------
Bude spadat pod státní dohled a pod ministerstvo zdravotnictví a já vám dodám, pane redaktore, že my tyto ostatní zdravotní pojišťovny pouštíme do oblasti nadstandardu. V nadstandardu si mohou tyto zdravotní pojišťovny konkurovat, ale pro standard chceme mít jednu zdravotní pojišťovnu a tím jsme přesvědčeni, že získáme 5 miliard korun do rozpočtu.

Václav MORAVEC, moderátor
--------------------
A námitka že se jim to nemusí vyplatit, že to budou nerovné podmínky?

Josef DOBEŠ, psycholog, místopředseda strany /VV/
--------------------
Já si myslím že ne, definujeme, definujeme standard, definujeme páteřní síť standardních zařízení a pak máme zařízení, které mnohou být v nadstandardu, mohou být privatizovány tyhle zařízení a tam je možné uplatnění pro ostatní zdravotní pojišťovny.

Václav MORAVEC, moderátor
--------------------
TOP 09 nám jako pacientům říká, že zvýší spoluúčast, cituji z programu: Spoluúčast, která tvoří v současnosti zhruba 14 procent celkových výdajů oproti 25 obvyklým v rozvinutých zemích Evropské unie, bude růst maximálně o 3 procenta ročně, nebude toto tedy skokové. Nicméně tady píšete: Důležitým nástrojem, který bude vláda využívat, bude stanovování ročního limitu maximální spoluúčasti občanů a ročního procentního růstu. Můžete tedy říci, jaká je zatím představa TOP 09 o stropu spoluúčasti pacientů?

Anna PUTNOVÁ, vysokoškolská učitelka /TOP 09/
--------------------
Pokud vycházíme z aktuálních čísel a pohybuje se ta spoluúčast někde mezi 14 a někde mezi 17 podle metodiky, tak předpokládáme, že maximálně v jenom procentním bodě, to znamená, že bychom nechtěli, aby to bylo skokově, jak jste řekl, ale aby ten nárůst byl postupný.

Václav MORAVEC, moderátor
--------------------
Tem limit ale bude stanoven nějakou nominální částkou?

Anna PUTNOVÁ, vysokoškolská učitelka /TOP 09/
--------------------
Tem limit by mohl být stanovený nominální částkou, to už je věc dohody, ale předpokládáme, že by to v žádném případě nemělo vyvolat nějakou kolizi.

Václav MORAVEC, moderátor
--------------------
Byl by to ten 5-ti tisícový, respektive 2,5 tisícový limit nebo byste ten limit ještě zvýšili, že by.

Anna PUTNOVÁ, vysokoškolská učitelka /TOP 09/
--------------------
Ne, na tom, na tom limitu 5-ti tisícovém bychom zůstali.

Václav MORAVEC, moderátor
--------------------
To znamená, že nám říkáte jasně, že teď bude tem limit, který je v současnosti v rámci regulačních poplatků.

Anna PUTNOVÁ, vysokoškolská učitelka /TOP 09/
--------------------
Ano.

Václav MORAVEC, moderátor
--------------------
Stanislave Juránku, vy také v programu jako KDU-ČSL říkáte, že peněz ve zdravotnictví by mělo být víc. Proč nemáte v programu věc, která se třeba týká právě redukce zdravotních pojišťoven? To už jsou tady 3 politické subjekty, které to v programu mají, komunisté, ČSSD a Věci veřejné.

Stanislav JURÁNEK, bývalý hejtman /KDU-ČSL/
--------------------
My jsme přesvědčen o tom, že jedna pojišťovna je málo, ale že je zapotřebí, aby byl nastavený skutečně ten režim šetření. Jestliže rostou paláce těchto pojišťoven je to také dáno tím, že zde neexistuje určitá veřejnoprávní kontrola. Jestliže by měly být.

Václav MORAVEC, moderátor
--------------------
Počkejte, není, není to mýtus, existuje přece správní rada Všeobecné zdravotní pojišťovny.

Stanislav JURÁNEK, bývalý hejtman /KDU-ČSL/
--------------------
Rozumím.

Václav MORAVEC, moderátor
--------------------
A Všeobecná zdravotní pojišťovna, ale i další pojišťovny říká, že nevyčerpávají ani tu částku, kterou mají v zákoně stanovenou na například ty paláce, jak tomu říkáte.

Stanislav JURÁNEK, bývalý hejtman /KDU-ČSL/
--------------------
Ano, já jsem si tady této skutečnosti vědom a to je právě ta, ten důvod, abychom se zamysleli, jestli ten původní předpis je správný. Já myslím, že.

Václav MORAVEC, moderátor
--------------------
Vy byste snižoval tedy.

Stanislav JURÁNEK, bývalý hejtman /KDU-ČSL/
--------------------
Já myslím, že my jsme mluvili zcela jasně a mluvíme o šetření, to znamená budeme šetřit prostředky v systému a jeden z nich je také s působením na zdravotní pojišťovny, aby svoje náklady, náklady snižovaly.

Václav MORAVEC, moderátor
--------------------
Paní poslankyně Rujbrová jaká je, či by měla být cesta k jedné zdravotní pojišťovně, protože tady máte spojence například Věci veřejné?

Zuzka BEBAROVÁ RUJBROVÁ, poslankyně /KSČM/
--------------------
Já jsme přesvědčená, že jestliže platby na zdravotním pojištění jsou vlastně veřejné peníze, které obhospodařuje stát, taky by také stát měl pojištěncům garantovat to, že s nimi nebude plýtváno a že služba,tedy zabezpečení té potřebné zdravotní péče bude všem občanům dostupná a bude poskytnuta právě v té úrovni, kterou jeho stav vyžaduje. A zde právě správa jednáním subjektem, jednou zdravotní pojišťovnou pod kontrolou další instituce, ať by to byl Nejvyšší kontrolní úřad či jiný kontrolní mechanismus, by byla daleko ekonomičtější než volná soutěž více zdravotních pojišťoven. Ale mohu-li, mám-li už slovo.

Václav MORAVEC, moderátor
--------------------
Co uděláte s těmi 8, zrušíte, to je zrušíte nebo ptám se na tu cestu k jedné zdravotní pojišťovně?

Zuzka BEBAROVÁ RUJBROVÁ, poslankyně /KSČM/
--------------------
Já bych souhlasila s kolegou Dobešem v tom, že ty to pojišťovny by mohly vyplnit místo na tom trhu dobrovolného připojištění ze strany občanů, kteří mají o tuto službu zájem.

Václav MORAVEC, moderátor
--------------------
Jim tedy nařídíte zákone VZP bude dělat standardní péči a nadstandard zbude těm 8 pojišťovnám?

Zuzka BEBAROVÁ RUJBROVÁ, poslankyně /KSČM/
--------------------
Je to jedna z cest a nemusíme začínat zrovna u VZP. Jde o to, jak by stát tedy tuto pojišťovnu definoval, ale.

Václav MORAVEC, moderátor
--------------------
Počkejte vy automaticky nepočítáte s tím, že by VZP byla tou?

Zuzka BEBAROVÁ RUJBROVÁ, poslankyně /KSČM/
--------------------
Ale samozřejmě, že by to mohla být VZP, ale v tom prvním kole, když tedy budeme zužovat počet existujících zdravotních pojišťoven, tak by to měl být stát, který napřed řekne pravidla a následně bude hledat subjekt, který se do nich vejde, bude pomáhat při jeho tvorbě.

Václav MORAVEC, moderátor
--------------------
Bohuslave Sobotko, je to správná cesta VZP na tu standardní péči a zbytek pojišťoven ať dělá nadstandardy nebo máte jinou cestu, kterou byste se vymezil vůči TOP, Věcem veřejným, pardon, anebo KSČM?

Bohuslav SOBOTKA, poslanec, místopředseda strany /ČSSD/
--------------------
Já nevím, možná pokud nás slyší odborníci na zdravotnictví, tak si možná v tuto chvíli rvou vlasy, protože v systému, kde existuje stoprocentní přerozdělení vybraného pojistného, není možné vůbec něco takového spouštět, či předpokládat. A ještě mi dovolte dvě stručné poznámky. Byla to ODS a její senátor pan Julínek, který opakovaně v minulých 4 letech navrhoval možnost privatizace zdravotních pojišťoven a nemocnic. Neplatí to, co zde říkal pan kolega Mencl, že ODS nic takového.

Václav MORAVEC, moderátor
--------------------
Počkejte, jenom z vaší řeči všichni, všichni jasně říkají, že až bude stanovena standardní a nadstandardní péče, tak se budou slučovat ty nemocnice, tudíž nemusejí nikomu vstávat, proč kroutíte hlavou?

Bohuslav SOBOTKA, poslanec, místopředseda strany /ČSSD/
--------------------
V systému, kde existuje stoprocentní přerozdělení zdravotního pojištění, tak není si možné představit, že tady bude absolutní rozdělení mezi státem zřizované pojišťovny a ty ostatní. Prostě takovým to způsobem reformu systému pojišťoven nemůžeme provést. S čím souhlasím je, že je možné snižovat provozní výdaje pojišťoven. Já myslím, že zejména strana Věci veřejné by nám v tomto mohla výrazně poradit, protože časopis, který pro VZP vydával řadu let pan Radek John, stál 100 milion korun ročně a poté, kdy pan Radek John odešel a musel odejít, tak se udělalo výběrové řízení a najednou se zjistilo, že ho lze vydávat za 50 milionů korun. Čili já absolutně souhlasím s tím, že je možné ušetřit v provozních výdajích pojišťoven, jenom to chce lepší kontrolu a jenom to chce, aby na pojišťovny nebyli přisáti paraziti tohoto typu, kteří okrádají systém zdravotního pojištění.

Václav MORAVEC, moderátor
--------------------
Teď mluvíte o Radku Johnovi, chápu to správně? Josefe Dobeši, je to možné tak říci, že jste si to vyzkoušeli v praxi, kudy tečou peníze v českém zdravotnictví a proto teď budete šetřit a slučovat pojišťovny?

Josef DOBEŠ, psycholog, místopředseda strany /VV/
--------------------
Já se musím ohradit proti tomuhle. Já se nebudu zaměřovat na osobní útoky, to není asi naše filozofie. Pan Sobotka neodpověděl na to, to co my říkáme, že ta úspora je možná, když vytvoříme síť, páteřní síť těch nemocnic a zařízení, které poskytují standard, tak nám zbudou další zařízení, kde je možno provozovat něco navíc pro toho občana. Tomu my nebudeme bránit a tam dáme volnou soutěž těm dalším pojišťovnám. To je úplně, úplně transparentní.


Václav MORAVEC, moderátor
--------------------
Ještě než se dostaneme k osobnostem regionu, dvěma dámám, váženým dámám, které za pár okamžiků přijdou, tak si připomeňme volební model tady v Jihomoravském regionu. Jak to vypadá, pokud by se konaly volby, tedy ti občané, kteří říkají, že už vědí, koho budou volit, tak je to zřejmé, volby by vyhráli sociální demokraté, kteří by získali 22, necelých 22 procent hlasů, občanští demokraté ztrácejí na ČSSD 3 procenta, volilo by je bezmála 19 procent dotázaných a pak vidíte pořadí politických stran, TOP 09 14, Věci veřejné 13,5, KSČM 12 a KDU-ČSL 6,5. Připomínám, že jde o reprezentativní vzorek tady na jihu Moravy, necelá tisícovka respondentů, která odpovídala koncem minulého týdne v bleskovém výzkumu. Ještě pevnost rozhodnutí o volbě. Tady jižní Morava, lidé to mají v hlavě srovnané. Alespoň to deklarují. Podívejte se na to, 87 procent voličů v jihomoravském regionu je o volbě konkrétní strany už určitě nebo spíše přesvědčeno. Určitě přesvědčených voličů mají nejvíce lidovci a komunisté, nejmenší podíl určitě přesvědčených voličů mají stejně jako v předchozích krajích TOP 09 a Věci veřejné. Ty to budou mít velmi komplikované ještě s obhajováním svých pozic a bude záležet na volební účasti, jak říkají naši sociologové a zároveň tedy na právě tomu, zda tyto politické strany zvýší pevnost svého voličského jádra. Jana Hamanová, ředitelka výzkumu společnosti SC&C. Jano, pojďme si srovnat, protože tady pro Jihomoravský kraj poměrně překvapivé výkyvy, nízký rozdíl mezi sociálními demokraty, občanskými demokraty a u nich pokles těch čísel. Když to srovnáme s volbami v roce 2006, kam se nám ti voliči přelili?

Jana HAMANOVÁ, ředitelka výzkumu agentury SC&C
--------------------
Je pravda, že i v roce 2006 došlo k tomu, že rozdíl mezi sociálními demokraty a občanskými demokraty nebyl příliš velký, oboje se pohybovaly kolem 30 procent, ale je pravda, že došlo k výraznému poklesu. Vlastně jediná strana, která si udržela tu svoji, ty svoje procenta, tak jsou komunisté, kteří měli 14 a v současné době je tam deklarace 12 procent a také mají nejpevnější voliče. U ODS platí to, co jsme viděli i v jiných krajích. To znamená, někteří její voliči odcházejí směrem k TOP 09, eventuelně k Věcem veřejným, tam jsou ty přelivy největší, v podstatě si ODS drží tak zhruba 55procentní loajalitu. V případě ČSSD je ta loajalita o něco vyšší, nicméně i zde je vidět, že někteří voliči ještě váhají, jestli by náhodou nepřešli k některé středové straně, eventuelně k Straně práv občanů Zemanovcům, je tam občas i maličký přesun směrem ke KSČM, ale ten je téměř nepodstatný. Ale kdo opravdu na těchto dvou stranách jaksi vyhrává, nebo vydělává, tak jsou ty nově vznikající středové strany.

Václav MORAVEC, moderátor
--------------------
Říká ředitelka výzkumu agentury SC&C Jana Hamanová, děkuji vám pro tuto chvíli. Pojďme do naší fiktivní Poslanecké sněmovny, jak to tady vypadalo na jihu Moravy před 4 lety, kdy se konaly poslední volby do Poslanecké sněmovny, v té naší fiktivní Poslanecké sněmovny na pražské Malé Straně je volební tvář České televize, tedy tvář volebního vysílání Marcela Augustová, která nás teď provede těmi minulými výsledky tady v jihomoravském regionu.

Marcela AUGUSTOVÁ, redaktorka
--------------------
Ze severu Čech, kde se předvolební Otázky speciál zastavily minulou středu, jsme se přesunuli na jih Moravy do Brna. V poslední části seriálu nás čekají největší regiony, kde se počet oprávněných voličů pohybuje kolem 1 milionu. Konkrétně v Jihomoravském kraji jich v roce 2006 bylo přesně 936694, hlasovalo 611527 z nich, v procentech 65,29. Necelé procento nad republikovým průměrem. Poslanci zastupující jižní Moravu obsadili přes desetinu sněmovních křesel, přesně 23. Souboj mezi dvěma nejsilnějšími stranami tu skončil plichtou. Sociální i občanští demokrati dostali shodně po 8 mandátech. Nerozhodně vyzněl i duel lidovců a komunistů - 3:3. Jeden mandát z Jihomoravského kraje mají taky zelení. Ostatní strany obdržely stovky nebo několik málo tisíc hlasů, které kvůli pětiprocentní hranici propadly.

Václav MORAVEC, moderátor
--------------------
Marcela Augustová, se kterou se příští týden podíváme do Prahy, odkud budeme vysílat Otázky speciál a od Marcely jste to jasně slyšeli, že Jihomoravský kraj je krajem, kde je nad celostátním průměrem volební účast, tedy jihomoravští voliči jsou voliči, kteří využívají svého volebního práva.


Václav MORAVEC, moderátor
--------------------
A teď přicházejí dvě osobnosti regionu. Chce se mi říci, motorky a víno, dvě dámy. Jako první Ivana Ulmanová, Ivana Ulmanová je výkonnou ředitelkou brněnského autodromu, Masarykova okruhu, provází pověst energické ženy, na okruh přišla v roce 2006 a za tu dobu si stihla připsat slušnou řadu úspěchů. Právě přichází, hezký dobrý večer. Přijměte místo, vítejte v Otázkách, děkuji, že jste přijala mé pozvání. A druhá Ivana, to je reprezentantka vína. Ivana Tomanová je z Moravské Nové Vsi, pochází z rodiny vinařů, vinařství je jejím koníčkem a zároveň i profesí. Tuto na ženy zatím stále vzácnou profesi vystudovala na Vinařské škole ve Valticích a patří k nejmladším profesionálním vinařům v Česku. I vám děkuju, že jste přijala mé pozvání, vítejte.

Ivana TOMANOVÁ, vinařka
--------------------
Dobrý večer.

Václav MORAVEC, moderátor
--------------------
Pokud bych se vás obou, milé dámy, měl zeptat, co vás na té politice tak trápí a mrzí, když sledujete už tu žhavou fázi předvolební kampaně, začněme u vás, paní ředitelko.

Ivana ULMANOVÁ, ředitelka Automotodromu Brno
--------------------
Někdy mě trošičku mrzí taková arogance a nadnesenost politiků, kteří nejdou až k jádru věci, ale obalují se takovými těmi obecnými frázemi a něčím, co je těžko hmatatelné a odráží se to potom na tom samotném životě lidí.

Václav MORAVEC, moderátor
--------------------
Nemyslíte, že zkrátka politici jsou naším odrazem, tedy že to, jak se k sobě chováme ve společnosti, tak takové máme politiky?

Ivana ULMANOVÁ, ředitelka Automotodromu Brno
--------------------
Musím říct, že než jsem sem šla, tak jsem se dívala na minulý díl z Olomouce a naprosto souhlasím s pánem, který řekl, že naše společnost morálně upadá více a více a je to škoda, protože měli bychom naopak v této době napřít všechny síly, aby to bylo lepší a abychom se vůbec někam pohnuli dopředu. Prozatím i z mé vlastní zkušenosti mám pocit, že couváme dozadu a vidíte sami, že ten ekonomický obraz, který tady dneska je, že se ruší továrny, teď se zavírají zemědělská družstva a ani my nevidíme nějakou podporu v našem podnikání, tak je to horší a horší.

Václav MORAVEC, moderátor
--------------------
Jsem zvědav, na co se budete ptát dvou dam a čtyřech pánů lídrů, kteří jsou hosty dnešních Otázek. Ivano Tomanová, co vás trápí, když se díváte na tu současnou politiku měsíc před volbami.

Ivana TOMANOVÁ, vinařka
--------------------
Já teda budu souhlasit se svou jmenovkyní, protože mám podobný názor, ten úpadek té společnosti je znatelný, myslím si, že by to chtělo malinkou změnu nebo možná velkou, aby vlastně takové ty řeči kolem se staly nějakým skutkem a projevilo se takové to naše nadšení, které bysme do toho dali.

Václav MORAVEC, moderátor
--------------------
Myslíte si, že, že lidé tu otrávenost nenechají doma a že k těm volbám půjdou. To znamená, pro vás třeba osobně je to motivace k těm volbám jít.

Ivana TOMANOVÁ, vinařka
--------------------
Spousta lidí je takových jakoby znechucených nebo nemají takový dobrý tok k tomu, aby tam šli, ale já doufám, že určitě půjdou a změní se to.

Václav MORAVEC, moderátor
--------------------
Tak, teď na co byste se chtěli zeptat lídrů. Tady jste slyšeli debatu o zdravotnictví, slyšeli jste i věci, které se týkaly vztahu státu a církve, co vás zajímá, paní ředitelko.

Ivana ULMANOVÁ, ředitelka Automotodromu Brno
--------------------
Naštěstí musím říct, že jsem zdravá, takže nezabrousím do oblasti zdravotnictví, ale spíše si přihřeju svoji polívčičku. Pracuji v podniku, který nese slávu jak regionu, tak i celé České republiky do celého světa. Nejenom, že máme vlastní aktivity, které nás živí, ale samozřejmě sloužíme i lidem, občanům, přinášíme jim radost, potěšení, adrenalin do jejich řad. Bohužel i sport se stává více a více komerční záležitostí a já musím konstatovat, že v tomto směru nebýt města Brna, anebo nebýt Jihomoravského kraje, tak už dávno bychom asi museli skončit a tato situace se objevuje v letošním roce poprvé, kdy protože stát a vláda na nás nemá ani čas, ani náladu a stále slyším, nemá peníze, takže pokud tato situace bude trvat, tak v příštím roce budeme muset naše aktivity směrem k lidem utlumit úplně a je možné, že třeba Valentina Rossiho u nás na oválu uvidí naposledy.

Václav MORAVEC, moderátor
--------------------
A vy byste chtěla od státu peníze, když sama jako podnikatelka víte, že pak se platí akorát dluhy tím zvyšováním se případně zdravotního, sociálního pojištění nebo daní. Co byste chtěla vlastně od politiků.

Ivana ULMANOVÁ, ředitelka Automotodromu Brno
--------------------
Já bych chtěla, aby mi, aby pomohli, já nemůžu říct nám, našem podniku, na nás jsou vázány další aktivity. Zeptejte se třeba hoteliérů, co jim naplní hotel, samozřejmě pořádání tady těhle těch akcí. Zeptejte se restauratérů, kdy přicházejí lidi nejvíce, to je v této době. A proto, jestliže tahle ta aktivita skončí, doplatí na to hlavně region a město Brno. A myslím si, že to je škoda.

Václav MORAVEC, moderátor
--------------------
Tak tady jste slyšeli obavy a jasně formulovanou otázku, jestli může ta celostátní politika vlastně pomoci a případně jak. Stanislav Juránek.

Stanislav JURÁNEK, bývalý hejtman /KDU-ČSL/
--------------------
Já jsem velmi rád, že tady zaznělo, že Jihomoravský kraj je jeden z těch, který podporuje tento významný podnik, který jednoznačně je vynikající reklamou jak regionu, tak České republiky a přináší nám sem i zvýšený turistický ruch. A myslím si, že právě tyto věci by měly být v některých věcech zohledněny a mělo by se nad nimi přemýšlet. Existuje deklarace celoevropská, která mluví o tom, že jedno procento státního rozpočtu a to je rozloženo na všechny, myslím teď stát, kraj i obce, by mělo být věnováno do sportu. Rozumím tomu, že tak velká částka v současné době není možná, protože jsme v období, kdy si musíme nějakým způsobem dospět k úspoře. Nicméně budeme muset poté, co Sazka nestačí zásobovat sportovní prostředí, najít nějakou cestu, jak pomoci, pomoci sportu. Nebude to však to jedno procento, to my neslibujeme, ale říkáme, že zvláště tam, kde se nám to může vrátit, a to je třeba prostřednictví, jak tady zaznělo, turistického ruchu, budeme hledat pomoct pro tyto akce, ale budou to konkrétní akce a bude to především podpora a podpora mládeže, protože to je, to je budoucnost.

Václav MORAVEC, moderátor
--------------------
To znamená selektivně. Bohuslav Sobotka, jasná odpověď, poprosím vás každého opět o tu půlminutu. Pane místopředsedo, máte slovo.

Bohuslav SOBOTKA, poslanec, místopředseda strany /ČSSD/
--------------------
My máme, my máme konkrétní návrh, jak zvýšit příjmy státu, které bychom mohli investovat do podpory sportu a to je větší zdanění hazardu. Tady od roku 98 se zdanění hazardu nezvýšilo v naší zemi a my bychom rádi po volbách vyšší zdanění hazardu prosadili, můžeme tím získat až 1,5 miliardy korun ročně do státního rozpočtu a já jsem přesvědčen o tom, jestliže kraj a město ve svých menších rozpočtech najdou zdroje na podporu Velké ceny a závodů, které se konají na brněnském okruhu, tak by srovnatelné prostředky mohl najít stát, pokud se nám podaří prosadit vyšší zdanění hazardu.

Václav MORAVEC, moderátor
--------------------
Josef Dobeš. Vaše odpověď za Věci veřejné.

Josef DOBEŠ, místopředseda strany, psycholog /VV/
--------------------
Já jsem rád, že mluvím po panu Sobotkovi, protože on zkopíroval program Věcí veřejných. A nejdřív, nejdřív k paní Ulmanové. Já si velmi vážím tohoto, těchto soutěží, tady se pořádají čtyři mistrovství světa na téhle dráze, to je něco neobvyklého a je to špičková soutěž. Věci veřejné říkají, zdaňme hazard, pane Sobotka, škoda, že jste to nedokázal jako ministr financí, zdaňme ho 20 procenty jako každou právnickou osobu 20 procenty, získáme 14,5 miliardy do státního rozpočtu, dejme tam dvě miliardy a to na reprezentaci a tyhle špičkové akce a na mládež. A podpořme Velkou cenu.

Václav MORAVEC, moderátor
--------------------
Václav Mencl, jasná odpověď.

Václav MENCL, poslanec /ODS/
--------------------
Tak já si na Masarykově okruhu, byť v jiné podobě, pamatuji ještě, když jezdil Širón, to nevím, jestli tedy máte v klubovně jeho fotku, ale já, my jsme dostali dopis nebo nevím, jestli ostatní, já jsem dostal dopis před týdnem od paní ředitelky a já myslím, že je potřeba se k tomu sejít a hledat ty zdroje.

Václav MORAVEC, moderátor
--------------------
A dámy odpovědí na závěr této otázky, Zuzka Bebarová Rujbrová.

Zuzka BEBAROVÁ RUJBROVÁ, poslankyně /KSČM/
--------------------
Motoristický sport je synonymem Brna podobně jako brněnské Výstaviště, v jehož prostorách se nacházíme, já chci paní ředitelku ubezpečit podporou klubu KSČM při všech rozpočtových hlasováních o podpoře sportu, snad s výjimkou golfových hřišť, ale mohu-li jenom velmi krátce. Jenom velmi krátce k tomu vážnému tématu, které otevřely obě dámy. A to je ta otázka morálky naší politiky.

Václav MORAVEC, moderátor
--------------------
Já se omlouvám, aby se ještě dostalo na velmi stručnou otázku. Takže zatím jsme se vypořádali s tím sportem a ještě TOP 09.

Anna PUTNOVÁ, vysokoškolská učitelka /TOP 09/
--------------------
Já se vyjádřím stručně k těm okruhům a k vašim závodům. Domnívám se, že je to součástí image města Brna a Jihomoravského kraje a v tomto směru bych apelovala na to, aby to bylo zařazeno jako součást jednání o propagaci města Brna a kraje. Jinak pokud jde o podporu sportu, tak my podporujeme sport, který bude na té amatérské úrovni a nebudou to megalomanské akce, ani megalomanské výstavy.

Václav MORAVEC, moderátor
--------------------
Jsem zvědav, až se sejdeme za rok, jaká bude skutečnost, paní ředitelko. A stručná otázka od Ivany Tomanové.

Ivana TOMANOVÁ, vinařka
--------------------
Já bych teda chtěla taky říct, že vinařství je součástí Jihomoravského kraje nejenom v malém rozsahu, ale většina části. Snad se najdou taky nějaké peníze na podporu cestovního ruchu, zvýšení propagace, tím pádem rozšíření i zemědělství, nejenom ve vinařské oblasti, ale také vlastně na vytvoření dalších pracovních míst nejenom v Brně tak, jak tady zmiňujeme okruh, který je určitě nezbytný pro celosvětový trend a vývoj, ale i jenom takový ten turismus, který by mohl u nás taky se trošku rozvíjet.

Václav MORAVEC, moderátor
--------------------
Závěrečná otázka tedy, a teď vás poprosím o, pokud možno, jednovětou odpověď. Když po vás i osobnosti regionu chtějí peníze teď před volbami. Jak složité je v některých momentech říkat ne, když zároveň víte, jak špatně na tom je státní pokladna. Bohuslav Sobotka.

Bohuslav SOBOTKA, poslanec, místopředseda strany /ČSSD/
--------------------
Tak já myslím, že u vinařů se to skoro říci nedá, to ne tady na jižní Moravě, ale platí, že nám se naštěstí před několika lety za naší vlády podařilo zřídit vinařský fond, ten je financován vícezdrojově, do něj výrazně přispívá Jihomoravský kraj a podle mého názoru zlepšení efektivity vynakládaných prostředků z vinařského fondu může vinařům tady na jižní Moravě reálně pomoci.

Václav MORAVEC, moderátor
--------------------
Václav Mencl.

Václav MENCL, poslanec /ODS/
--------------------
Já jsem teď u vás navštívil krásnou konferenci, která se jmenovala Jižní Morava - krajina našich srdcí. To je název, který se přiznám, že už jsem taky někdy použil. A konstatuji, že jste výborně připraveni a také řadu, řadu finančních prostředků především z evropských fondů čerpáte. A právě na cestovní ruch jsou ty fondy zaměřeny a já myslím, že je teď potřeba využít těch vašich zkušeností, těch vašich projektů k tomu, aby tam ty peníze přišly. Vy jste na to připraveni.

Václav MORAVEC, moderátor
--------------------
Anna Putnová.

Anna PUTNOVÁ, vysokoškolská učitelka /TOP 09/
--------------------
Všechny, všechny zahraniční hosty, které, kteří přijíždí na Fakultu podnikatelskou a těch je desítky během roku, učíme na moravské víno. Já si myslím, že to je docela slušný přínos moravskému vinařství.

Václav MORAVEC, moderátor
--------------------
Josef Dobeš, musí k vám jezdit ještě víc zahraničních návštěv.

Josef DOBEŠ, místopředseda strany, psycholog /VV/
--------------------
Mně se to velmi obtížně odmítá, protože předsedou strany Věcí veřejných je Radek John, který vlastní sklep a vinici v Mikulově, ale mně, co se líbí a co bych podporoval, by byla přehlídka lokálního vína. Těch malých sklepů a podpora těhle malých sklepů, oproti velkým vinařským závodům.

Václav MORAVEC, moderátor
--------------------
Zuzka Bebarová Rujbrová.

Zuzka BEBAROVÁ RUJBROVÁ, poslankyně /KSČM/
--------------------
Já jsem velmi ráda, že jsme našli alespoň jedno téma, na kterém se opravdu všichni shodneme, protože i já pokládám jihomoravská vína za vína, která snesou konkurenci s největší světovou špičkou a chci vás rovněž ujistit podporou jak zemědělství na jižní Moravě, ale speciálně vinařství, produkujeme ho 97 procent produkce České republiky.

Václav MORAVEC, moderátor
--------------------
Stanislav Juránek, stručně, jasně, výstižně na závěr.

Stanislav JURÁNEK, bývalý hejtman /KDU-ČSL/
--------------------
U mě je to velmi jednoduché, já bych nemohl být hejtmanem Jihomoravského kraje, kdybych neměl dobrý vztah k vínu a kdybych na té vaší škole také nevysazoval tu jihomoravskou vinici, které jsme tam vysadili spolu s dalšími vinicemi, které zde jsou. Myslím, že podpora nejenom toho vinařství, ale samozřejmě i těch našich vinařských stezek a cestování je možností i financovat z evropských peněz, ale také z peněz nás všech. Já myslím, že k vám budeme rádi jezdit a že u vína se sejdeme. A myslím si, že až se sejdou ty komise, o kterých jsme zde mluvili v rámci zdravotnictví a pozval bych tam i tu Bezděkovu komisi na důchodovou reformu. Myslím, že to je to správné místo, kde by se mohlo dojít ke správné shodě.

Václav MORAVEC, moderátor
--------------------
Ano, příští Poslanecká sněmovna, proč by měla sídlit v Praze na Malé Straně, možná by se zásadní problémy této země řešily nejlépe na jihu Moravy. Děkuji šestici jihomoravských lídrů, děkuji vám, divákům jedničky i zpravodajské čtyřiadvacítky a děkuji vám, skvělému publiku tady na jihu Moravy. Děkuji i dvěma osobnostem regionu. Těším se opět příští týden na shledanou, Otázky speciál opět odvysíláme tentokrát z Prahy. Dívejte se příští týden, hezký zbytek večera ve společnosti České televize.

 

ČT1 a ČT 24, 28. 4. 2010, Pořad: OVM speciál
Štítky
Osobnosti: Anna Putnová
Témata: Zdravotnictví
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme