Jak chtějí politici pomoci kraji?

Na anketní otázky odpovídá lídr TOP 09 ve Zlínském kraji Petr Gazdík

17. 5. 2010
Co jste v uplynulém volebním období udělal pro to, aby stát poslal peníze na dostavbu silnice R49? Pokud získáte místo poslance, co pro to uděláte v nadcházejícím volebním období?

Jako starosta z malé slovácké obce bez výkonné moci v rámci Zlínského kraje jsem problém R49 aktivně nemohl řešit. Ale tuto pro kraj zásadní komunikaci budu podporovat ze všech sil. Má význam jako evropská cesta na střední a severní Slovensko.

Lidé z Beskyd nesouhlasí s plánovaným vytěžením ložiska Frenštát. Obávají se, že otevření dolu zničí krajinu a odradí turisty. Souhlasíte s nimi, nebo podporujete spuštění těžby?

TOP 09 spolu se starostovským hnutím vystupuje proti prolomení těžebních limitů například v Ústeckém kraji a nevidím důvod měnit tento postoj pro Zlínský kraj. Kdybychom zateplili a energeticky zefektivnili všechny budovy v zemi, uspořili bychom mnohokrát více energie, než je v uvedeném ložisku.

Má podle vás smysl průmyslová zóna v Holešově, do které se zatím nastěhovaly jen tři malé firmy?
Jak ji lze naplnit a tím snížit nezaměstnanost?

Velké průmyslové zóny dlouhodobě nejsou spásou hospodářství ani nezaměstnanosti, tou jsou menší firmy a živnostníci. Ty chceme podporovat snížením byrokracie, která je trápí snad nejvíc, anebo odpovědnou daňovou politikou. Zóně v Holešově nicméně přeji, aby se ji podařilo naplnit.
Snad po dostavbě dálnice až do její těsné blízkosti.

Vsetínsko, Kroměřížsko a Valašskokloboucko jsou státem zařazeny mezi hospodářsky slabé regiony, které potřebují výraznou podporu. Jak těmto regionům pomůžete vy?

Především změnou financování obcí a měst. Když celý Zlínský kraj přestane doplácet na čtyři největší města a netransparentně rozdělované národní dotace se přesunou do rozpočtů obcí a měst, pomohou slabým regionům.

Lidé cestující mezi Zlínem a Otrokovicemi si stěžují na zúženou silnici u Malenovic, kde se tvoří ve špičce kolony. A vadí jim také jednokolejná železniční trať. Jak byste pomohl vyřešit tyto stížnosti?

Musí se tomu dlouhodobě vládnoucí velká koalice ODS, ČSSD, KDU-ČSL ve městě Zlíně i na Zlínském kraji začít opravdu věnovat. Tyto velké koalice byly odůvodněny právě možností více toho prosadit. Po tolika letech už to působí jen dojmem velké výmluvy.

 


MF Dnes, 17. 5. 2010, Rubrika: Zlínský kraj, Strana: 2
Štítky
Osobnosti: Petr Gazdík
Témata: Hospodářství
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme