Ideální stav? Místo osmnácti jen jedna sociální „superdávka“

Rozhovor s ministrem práce a sociálních věcí Jaromírem Drábkem

16. 7. 2010

* Dokážete odhadnout, kolik korun ročně odčerpají ze sociálního systému lidé, kteří pobírají různé dávky a podpory, aniž by na to měli nárok?

Takové odhady jsou velmi ošidné. Vždy jde o čísla, která nelze doložit. Můj nejskeptičtější odhad je, že až třetinu dávek čerpají klienti neoprávněně. Pak by šlo o ztrátu v řádech desítek miliard.

* To je důvod, proč jste jako svůj první cíl vytknul snížit zneužívání dávek?

Je to jen jeden z důvodů. Tento problém má také morální rozměr. Během kampaně v Ústeckém kraji jsem slyšel bezpočet příběhů lidí, kteří chodí poctivě do práce a snaží se živit svou rodinu. Vedle nich pak žije někdo, kdo na to dávno rezignoval, nechá se živit státem a nežije si přitom o nic hůře než oni. To je velmi demotivující. A pro mě je to hlavní argument, že se ten systém musí narovnat.

* Jak ho budete narovnávat?

Zaprvé je nutné začít s důslednou kontrolou žadatelů o sociální dávky. Zjistit, jestli do žádostí uvedli pravdivě své příjmy a majetek. Musí to být kontrola namístě, v terénu, kontrola podle skutečnosti, ne jenom podle papírů. Některá města s tím už začala a mají dobré výsledky. Zadruhé se musí důsledněji kontrolovat práce načerno. Tady budu prosazovat co nejrazantnější postup a tvrdé postihy.

* S důslednou kontrolou se přece mohlo začít už dávno.

To je pravda. Jsou úřady, které se kontrolám věnují více, jiné méně. Jako konzervativní politik nechci objevovat Ameriku. Vím, že třeba na úřadech v Litvínově nebo v Mostě to umějí. Využijeme jejich zkušenosti a pokusíme se ta opatření zavést plošně.

* Zkušenosti ukazují, že třeba práce načerno se dá odhalit jen těžko. Co s tím?

Vím, že to není jednoduché, ale věřím, že řešení najdeme. Dlouhodobě nezaměstnané je nutné co nejvíce zapojit, nabídnout jim rekvalifikace, veřejnou službu, aby jim pro práci načerno nezbýval prostor. Musí se také omezit možnosti, které firmy svádějí zaměstnávat načerno. Už jsme se například dohodli, že zrušíme možnost přivýdělku v nezaměstnanosti. Byl to dobrý nápad, ale míra toho zneužívání je tak vysoká, že to bohužel není možné dál provozovat.

* Nebude kromě kontroly nutná celková revize celého systému?

Dosud jsme se bavili jen o tom prvním nutném kroku, který lze provést v řádu několika měsíců bez změn zákonů. Co nejdříve však musí přijít na řadu i druhý krok, a tím jsou systémové úpravy. Stejně důležité jako penzijní reforma budou i zásadní změny sociální sítě. Dnes máme 18 druhů různých sociálních dávek, které se zpracovávají samostatnou agendou. To je pro mě nepřijatelná situace. Ideální by byla jen jedna dávka vyplácená na jednom místě. To se však v dohledné době nepodaří, proto to také nevyhlašuji jako svůj cíl. Rozhodně bych ten rozsah chtěl výrazně snížit a celý systém zjednodušit.

MF Dnes, 16. 7. 2010, Rubrika: Publicistika: Strana 13

Štítky
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme