Hygienici zdarma prověří občanům alkohol

Hygienické stanice v každém okrese ode dneška zdarma prověří občanům donesené lahve dvacetiprocentního a silnějšího alkoholu, zda neobsahují metanol.

7. 12. 2012

„Snažíme se tím zabránit možným dalším otravám, protože o Vánocích se alkohol konzumuje víc a lidé mají doma zásoby alkoholu často neznámého původu. A to může být velké riziko. Toto opatření se netýká podnikatelů a hospodských,“ řekl novinářům ve čtvrtek ministr zdravotnictví Leoš Heger (TOP 09).

Jeho náměstek a hlavní hygienik ČR Vladimír Valenta vysvětlil Právu, jak by vše mělo probíhat: „Z donesené lihoviny se odeberou asi dvě deci a tato dávka bude během tří až sedmi dnů vyšetřena na možnou přítomnost metylalkoholu. Pak občan dostane výsledek,“ uvedl Valenta. „Lahev si odnese domů a bude poučen o rizicích, která jsou, kdyby vyšetřovanou lihovinu používal,“ uvedl Valenta.

Leoš Heger: Snažíme se tím zabránit možným dalším otravám, protože o Vánocích se alkohol konzumuje víc a lidé mají doma zásoby alkoholu často neznámého původu. A to může být velké riziko. Toto opatření se netýká podnikatelů a hospodských.

Občan ale musí počítat s tím, že o lihovině bude sepsán protokol včetně údajů o tom, kdo si ji nechává testovat. „Je to proto, abychom mu mohli zpětně výsledek oznámit, a také proto, že v případě, že výsledek bude pozitivní, mohlo být zahájeno šetření původu závadného alkoholu.“

„Je to služba pro občany a zároveň varování, že nebezpečí otravy metylalkoholem zdaleka není ještě za námi,“ dodal ministr Leoš Heger. Upřesnil, že ministerstvo na tyto služby a další intenzívní kontroly vánočních trhů na prodávané rozlévané nápoje vyčlenilo 10 miliónů korun.

Podle ministra v důsledku otrav metylalkoholem bylo hospitalizováno 117 lidí a 37 na otravu zemřelo. Aktuálně jsou hospitalizováni tři lidé. Pacient v Benešově je ve vážném stavu. Nemocnice dosud použily pro lidi otrávené metylalkoholem přibližně 125 balení léku fomepizol. Celkem jich bylo do ČR dodáno 170 balení.

Policie uvedla, že v ČR je stále zhruba 5000 litrů nezajištěného metylalkoholu, a stejně jako ministerstvo zdravotnictví varuje před koupí alkoholu na tržištích a z neznámých zdrojů.

Asi jen v kamenných obchodech

Náměstek ministra zdravotnictví Ferdinand Polák uvedl, že ministerstvo intenzívně pracuje na přípravě návrhu zákona, podle kterého by prodej alkoholu byl v ČR výrazně přísnější.

„Prodej alkoholu bude vymezen asi jen na kamenné obchody. Ve stáncích se prodávat nebude,“ uvedl Polák s tím, že Hegerův úřad návrh zákona představí veřejnosti již na začátku nového roku.

Václav Pergl

Právo, 7. 12. 2012, rubrika: Zpravodajství, str. 3