Husák: Nemravný postup RWE dostává obce do úzkých

Komentář poslance Jana Husáka

22. 3. 2011

Představte si, že si chcete postavit u domu novou garáž a potřebujete souhlas souseda, s jehož domem bude nová budova sousedit.

Soused s tím nemá problém a rád souhlasí. Má však jednu podmínku, musíte mu pak garáž prodat za polovinu pořizovací ceny nebo garážovat jeho auto za 1 Kč ročně. Pokud s touto podmínkou nebudete souhlasit, garáž si nepostavíte. Protože soused Vám nedá povolení.

Zdá se vám to absurdní? Takové situace jsou však i dnes v Česku možné a navíc jde o daleko víc peněz. Jihomoravská obec Dolní Bojanovice chce postavit plynovodní přípojky pro desítky rodinných domků a žádá o souhlas plynařů pro stavební povolení. Dceřiná společnost plynárenské firmy RWE - Jihomoravská plynárenská - souhlasí, ale má podmínku. Nové plynárenské zařízení bude odprodáno nebo pronajato její vlastní firmě JMP Net. Pokud obec Dolní Bojanovice nedoloží takto uzavřené smlouvy s určenou firmou, cituji: „nebude vydáno kladné stanovisko nového plynárenského zařízení pro stavební povolení".

Obci přitom RWE  dává na výběr ze dvou možností. Buď obec zcela nový plynovod v hodnotě asi 800 tisíc korun prodá za zhruba polovinu jeho hodnoty, nebo ho firmě pronajme za 1 Kč ročně. RWE přitom poukazuje na vyhlášku energetického regulačního úřadu, dle které od obcí kupuje plynovodní infrastrukturu za nižší ceny, než je cena pořizovací. O tom, že by mohla blokovat vydání stavebního povolení pro připojení desítek domů k plynu, však žádná vyhláška samozřejmě nemluví.

Ve stejné situaci jsou i další obce v celé zemi. A protože ve vlastnictví obcí zůstává ještě zhruba 5,5 tisíce kilometrů plynovodů, může při jejich prodeji či pronájmu dojít k velkému poškození veřejných zájmů.

RWE má v Česku asi dvoutřetinový podíl na trhu s plynem. Existenci dominantního postavení vyjadřuje právě podíl na trhu. Evropský soudní dvůr konstatoval, že je-li podíl na trhu vyšší než 50 %, pak lze přímo konstatovat existenci dominantního postavení. Monopoly a firmy s dominantním postavením vnímají občané často negativně. Důvodem jsou nejen problematické služby a ne vždy korektní chování k zákazníkům, ale také jejich cenová politika. Dominantní postavení totiž firmě umožňuje diktovat si podmínky na trhu. Mezi takovou firmou a zákazníkem tak vzniká výrazně nerovné postavení. Zákazníci se tak v mnohých případech dostávají do těžkých a složitých situací, kdy ve sporu s monopolem nemají fakticky šanci, jak se efektivně a rychle bránit.

Situace Dolních Bojanovic, ani dalších obcí, která se díky jednání RWE dostávají do značně nevýhodných postavení, mi není lhostejná, a proto jsem podal podnět k Úřadu pro hospodářskou soutěž kvůli zneužívání dominantního postavení RWE. Ten posoudí a určí, zda je jednání plynárenské firmy v souladu s právem či ne.

Jan Husák,
místopředseda Poslaneckého klubu TOP 09 a Starostové
Štítky
Osobnosti: Jan Husák
Témata: Energetika
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme