Hudeček: Všechny vícepráce na Blance objednal Bém

Všechny vícepráce na tunelovém komplexu Blanka byly objednány do roku 2010, tedy za exprimátora Pavla Béma (ODS). V České televizi v pořadu "Otázky Václava Moravce" to v neděli řekl současný pražský primátor Tomáš Hudeček (TOP 09).

1. 12. 2013

Kvůli proplácení faktur za vícepráce se metropole nyní pře se společností Metrostav, která Blanku staví. Podle Hudečka byly navíc už za Béma náklady za výstavbu Blanky vyčísleny na 31 miliard korun. Bém tvrdí, že od roku 2007 zastupitelstvo šestkrát rozhodovalo o rozpočtu tunelu Blanka a vždy byla jako celková částka uváděna suma 29 miliard korun. Město nyní odhaduje, že konečné náklady vystoupají na 37 miliard.

Hudeček v ČT řekl, že už v letech 2006 a 2007, kdy v čele metropole stál exprimátor Bém, bylo jasné, že se náklady na výstavbu Blanky vyšplhají na 31 miliard korun. Za stavební část mělo město platit 21 miliard korun, za technologie čtyři miliardy, další čtyři miliardy měly být vyplaceny za valorizace, které byly zakotveny ve smlouvách, a asi dvě miliardy měly být náklady na inženýring a výkupy pozemků.

Podle Béma ale měla být cena o dvě miliardy nižší. Rozdíl podle něj mohl být způsoben nárůstem inflace, nebo smluvními sankcemi, které bude muset město platit Metrostavu za to, že už dva roky neproplácí faktury.

"Podle smluv má Blanka stát 31 miliard korun plus šest miliard za vícepráce, tedy 37 miliard. A to se už vědělo v únoru 2011," prohlásil Hudeček. Bém ve funkci primátora skončil po volbách na podzim 2010. Na Hudečkovy argumenty reagoval v ČT tím, že samozřejmě nese za Blanku politickou odpovědnost, ale jen do roku 2010, a tam končí i jeho schopnost Blanku ovlivnit."Každý soudný člověk v zemi pochopí, že když se třikrát propadne tunel, změní se technologie, zastaví se na tři měsíce práce, aby se dohnaly termíny, tak místo jedno- nebo dvousměnného provozu se šturmuje v třísměnném a ono se to časové zpoždění dožene, ale že to stojí více peněz. Proto jsem podal i dvě trestní oznámení v souvislosti s propady," řekl Bém.

ČTK

aktualne.cz, 1. 12. 2013, rubrika: Praha

Štítky
Osobnosti: Tomáš Hudeček
Témata: Doprava
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme