Hudeček: Primátor už není schopen v ODS prosadit něco zásadního

Rozhovor s prvním náměstkem pražského primátora Tomášem Hudečkem

19. 5. 2013

V televizi jste řekl, že pokud ODS nezačne řešit problémy, které Prahu trápí, vypovíte koaliční smlouvu, abyste mohli vyjednat novou, akceschopnější, s jinak rozdělenými gescemi. Oslovíte opět ODS?

Budeme jednat hromadně s kýmkoliv, prioritou bude řešení zablokovaných problémů. Možných variant je pět: pokračování koalice s ODS, ale ne jako dosud, menšinová rada s podporou ODS nebo ČSSD, koalice s ČSSD nebo duhová koalice napříč.

Zůstane v případě pokračování stávající koalice primátorem Bohuslav Svoboda a ostatní radní z ODS?

Pokud primátor bude garantovat to, k čemu se zaváže, tak s ním nemáme problém. Zatím kromě podpory územního plánu nesplnil nic, co slíbil. U ostatních platí to samé, i když mám jisté pochybnosti, zda dosavadní výsledky některých radních dokazují, že mají na svěřené agendy. Ostatně výměna a nové rozdělení gescí by bylo podmínkou pro další spolupráci.

Co bylo největším problémem vládnutí s ODS?

Jejich rozhádanost. Nejsou schopni se na ničem shodnout, výsledkem je paralýza rady. Neřeší Blanku, protože se gesční radní s primátorem nedohodli na kompetencích. Někteří z jejich radních za dva roky neudělali nic. Při dohodovacích nebo smírčích jednáních se přou mezi sebou, to k žádnému pozitivnímu výsledku nevede.

Umíte si představit spolupráci s ČSDD?

Nechci předbíhat, spolupracovat chci především s někým, kdo bude mít "koule" problémy Prahy řešit.

Nasadíte si v případě krachu spolupráce s občanskými demokraty primátorský řetěz?

Ne, proboha to nechci. Ale ujišťuji, že v klubu máme dost osobností, které by primátorskou roli zvládly, není rezervovaná jen pro jednu osobu.

Nebojíte se, že se ODS a ČSSD spojí proti vám a skončíte v opozici?

Nemyslím, když se ODS nedokáže konstruktivně dohodnout s pravicí, nedohodnou se na ničem ani s levicí.

Jestli chápu dobře, případnou novou koalici podmiňujete primárně tematicky - hledáte shodu na řešení pražských průšvihů bez ohledu na stranickou legitimaci. Které problémy to jsou?

Dodávka tramvají, dostavba Blanky, reorganizace magistrátu, hospodaření s majetkem města, to jsou hlavní, ale ne jediné.

Tramvaje podle primátora řešit nejdou, smlouva s dodavatelem je nevypověditelná.

Smlouva s plzeňskou Škodovkou je tak obludná, že si  myslíme, že stojí za to ji vypovědět a raději jít do arbitráže.

Tunel Blanka se k řešení blíží, město má hotovou kategorizaci zakázek a může začít metrostavu platit. Kde je problém?

To není jediný problém s Blankou, navíc kategorizace je snad hotova, ale gesční radní zodpovědný za dopravu to řešení odmítá a naši právníci také. Takže jsme možná v bodě nula. To, že se Blanka otevře v dubnu 2014, jak tvrdil pan primátor, ještě není vůbec jisté.

Poslední roztržka byla kvůli reorganizaci magistrátu. ODS tvrdí, že bude drahá a vytváří nová úřednická místa...

Dokonce byla s primátorem dohodnuta před několika týdny. Pak se ale na radě choval úplně jinak, podle mého to dokazuje, že už ve své straně není schopen prosadit protikorupční věci.

V čem reorganizace spočívá, že se ODS tak lekla, jak tvrdíte?

Především má mít protikorupční charakter. Úředníci budu striktně řešit buď agendu v samosprávné, nebo přenesené působnosti. Navíc má být pevně stanovený termín, dokdy úředník musí rozhodnout, tudíž zmizí lákadlo vyrazit zdržováním razítek z investora úplatek. A ODS rozzuřil návrh na rozdělení mocného odboru městského investora.

V čem je problém u majetku? Proč se tam koalice "kousla"?

Město nemá dodnes zpracovanou evidenci majetku, neví, co vlastní. Navíc audity ukazují, že správa městského majetku v hodnotě asi 250 miliard je rok od roku horší. Místo aby Praha z majetku něco měla, tak na něm prodělává. Neexistuje strategie, jak s majetkem hospodařit. Pouze se nahodile tu a tam něco prodá, když jsou potřeba peníze.

Zastupitelstvo bude ve čtvrtek asi dost bouřlivé...

Víte co, všechno je lepší než to, co se dělo poslední měsíce. Totální paralýza. Ať to dopadne jakkoliv, doufám, že se začne něco dělat.

David Jareš

tyden.cz, 19. 5. 2013, rubrika: Domácí