Heger: Zvýšení poplatků nechystám

Zvyšování regulačních poplatků pro pacienty po dobu mého ministrování nechystám, prohlásil v nedělních otázkách Václava Moravce ministr zdravotnictví Miloš Heger (TOP 09). Přesto v příštím roce bude jeho ministerstvo aktivní.

17. 12. 2012

V prvním čtvrtletí příštího roku chce předložit do vlády nový zákon o zdravotních pojišťovnách, který by měl platit od ledna roku 2014. Zákon má posílit pravomoci pojišťoven i jejich zodpovědnost za rovnoměrnou dostupnost zdravotní péče i její kvalitu. Heger chce posílit konkurenci mezi nimi. Zvažuje proto možnost nominálního pojištění, kdy by ekonomicky méně úspěšné pojišťovny mohly stanovit vyšší pojistné a vybrat od lidí o něco víc, zároveň by se ale musely zaměřit na zvýšení efektivity, aby jim pojištěnci neutekli.

I když za jeho šéfování stouply platby pacientů za léky a více se vybralo v nemocnicích, spoluúčast v celkových datech letos mírně klesla. Heger to vysvětluje tím, že ve spoluúčasti jsou i nákupy volně prodejných přípravků či kosmetické výkony, na tom lidé šetřili.

Heger potvrdil, že úhradová vyhláška pro příští rok zůstane restriktivní. Zdravotnictví se podle něj musí vyrovnat s tím, že stoupne DPH a nezmění se platby za státní pojištěnce.

Systém jako celek bude mít zhruba o procento méně, růst nákladů musí zvládnout z vnitřních rezerv. Do vyjednávání nemocnic s pojišťovnami o nových smlouvách Heger podle svých slov vstupovat nebude. Zajištění lůžkové péče je primárně povinností zdravotních pojišťoven, řekl. Podle jeho informací zajištěna je.

(zr)

Právo, 17. 12. 2012, rubrika: Zpravodajství, str. 2

Štítky
Osobnosti: Leoš Heger
Témata: Zdravotnictví
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme