Heger: Zvýšení konkurence a efektivity není levicové

Komentář ministra zdravotnictví Leoše Hegera

Velmi mě překvapilo, že Petr Honzejk ve svém sloupku označil návrh na pohyblivé zdravotní pojistné za levicový. Dále se v listu tento návrh mylně ztotožňuje se zvýšením, či „zdražením“ zdravotního pojištění.

1. 11. 2012

Rozhodně nelze paušálně hovořit o „zvýšení“. Pokud bude pojišťovna hospodařit dobře a má v daném období přebytky, může pojistné pro všechny své pojištěnce naopak SNÍŽIT. Zdravotní pojišťovna, která se dostane do takových finančních problémů, že nemá prakticky žádné rezervy a bude muset začít zpožďovat platby, by byla povinna řešit tuto situaci zvýšením pojistného v takové výši, aby své problémy pokryla.

Dalším přínosem pohyblivého pojistného je tlak na efektivitu hospodaření zdravotních pojišťoven. Pokud např. budou utrácet peníze za předražené IT zakázky, projeví se to odchodem pojištěnců k těm pojišťovnám, které s jejich penězi nakládají hospodárněji a mohou nabídnout nižší pojistné.

Z toho důvodu nerozumím označení návrhu za „levicový“. Levicové strany konkurenci pojišťoven přece nechtějí, ty by je raději sloučily do jedné. Zvýšení konkurence a snaha o efektivnější hospodaření nepředstavuje žádný rozpor s pravicovou politikou. Tržní principy se tak objeví i v sektoru zdravotních pojišťoven, a to bez ohrožení kvality či dostupnosti péče.

Leoš Heger
ministr zdravotnictví

www.leosheger.cz, 1. 11. 2012

Štítky
Osobnosti: Leoš Heger
Témata: Zdravotnictví
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme