Heger: Zdravotnictví si peníze na investice zaslouží

2. 8. 2017

(editovaný přepis rozhovoru s místopředsedou TOP 09 Leošem Hegerem)

Tereza KRUČINSKÁ, moderátorka ČT24

Peníze přímo z rozpočtu pro ministerstvo zdravotnictví, jako pro jeden z mála resortů, meziročně klesly. Ministr chtěl nad rámec schválené částky nejdřív 4,3 miliard korun. Teď slevil na 2 miliardy. Měl by je dostat?

Leoš HEGER, místopředseda TOP 09

Rozpočet ministerstva zdravotnictví klesl už v loňském roce, takže si peníze zaslouží. I když rozpočet, o kterém mluvíme, je vedlejší část rozpočtu zdravotnictví. Hlavní část běží přes veřejné zdravotní pojištění. Ta je o dva řády vyšší. Přesto všechno je ale potřeba říct, že to, co požaduje ministr Ludvík, je racionální věc. Paradoxem je, že je před volbami. Velmi racionální a systémově vzdělaný ministr sociální demokracie vyjednává rozpočet pravděpodobně pro někoho jiného, protože sám není na kandidátce. Dosud jsme se zcela nedostali do stádia, kdy by rostl podíl zdravotnictví v HDP, který v minulých letech spíše klesal. To je jedna z příčin tenzí, která ve zdravotnictví věčně vládne.

Tereza KRUČINSKÁ, moderátorka ČT24

Přesto třeba výdaje na státní pojištěnce porostou a plán je takový, že mají růst i v dalších letech. Tato cesta přidávání peněz do zdravotnictví je v pořádku? Jaké jiné by měla česká vláda zvolit?

Leoš HEGER, místopředseda TOP 09

Rozdělování cestou zdravotního pojištění je nejlepší cesta. Pokud dojde k navýšení, které ministr Ludvík ve sněmovně prosadil, a které čeká na definitivní souhlas Senátu, tak to bude zdravotnictví prospěšné. Pokud rozděluje peníze ministerstvo zdravotnictví, vždy hrozně záleží na tom, jaké jsou záměry ministra a jestli je rozděluje racionálně nebo ne. Ministr Ludvík navrhuje, aby peníze šly do residenčních míst, na krizové záležitosti a zejména do investic. Do nemocnic, které ještě nebyly zrenovované tak, jak by moderní zdravotnictví potřebovalo. To racionální určitě je. I když na druhé straně ministr Němeček řekl, že předělá infrastrukturu zdravotnictví ve smyslu počítačových věcí a cenotvorby pro úhrady, které se vrátily do bodu nula po tom, co je zrušil systém DRG. O tom řeč zatím ale nešla a bez toho se zdravotnictví lépe nepovede. Zdravotnictví tedy pořád vnitřní rezervy ještě má.

Tereza KRUČINSKÁ, moderátorka ČT24

Celý systém financování zdravotnictví v současnosti naráží také na problémy s dohodami s pojišťovnami. Pojišťovny kritizují to, že příliš mnoho peněz směřuje do nemocnic na platy. Je ta kritika oprávněná? Mělo by ministerstvo zdravotnictví zohlednit i další obory?

Leoš HEGER, místopředseda TOP 09

To, co šlo do platů, bylo racionální, i když se to pojišťovnám nelíbí. Letos finance šly, a jestli se to ministrovi povede, tak možná i příští rok, ze speciálních ministerských dotací. Nakonec náklady ale ponesou zdravotní pojišťovny. Ty se ozývají celkem oprávněně. Ze zákona mají povinnost být strážci rozpočtu, ale mohou ho velmi málo ovlivnit. Zejména proto, že to, co je propláceno, určuje ministerstvo zdravotnictví. Jestliže řekne, že se něco proplácet bude, tak to pak pojišťovny musejí dodržovat. Přitom mají zároveň hlídat rozpočet zdravotnického systému. To je taková kvadratura v kruhu, takže pojišťovny je potřeba brát také vážně.

Tereza KRUČINSKÁ, moderátorka ČT24

Hlavní problém, který spatřujete v rozpočtování ohledně ministerstva zdravotnictví, je systém, který by se měl změnit?

Leoš HEGER, místopředseda TOP 09

Klíčová věc je, aby se změnilo určování toho, co je z veřejného pojištění propláceno. O tom se mluví dlouhá léta a nepodařilo se to zatím nikomu. Je přitom zcela jasné, že ve všech zemích musí mít tento systém limity. Politici, kteří o tom rozhodují, musejí být konfrontováni s tím, že buď do systému pustí peníze, ať zvýšením pojistného nebo zvýšením státních plateb za pojištěnce, nebo musí před svými voliči obhájit, že je racionální poskytovat péči, která je zastropována. Ne ale více. Občas se u nás ale děje, že se objevují různé výjimky, které jsou do značné míry zneužívány. Dokud tohle nebude existovat, tak budou politici neustále svalovat vinu na zdravotní pojišťovny, a poskytovatele péče, ale sami odpovědnost neponesou. Tohle je zcela určitě třeba upravit. 

Zdroj: ČT24, 2. 8. 2017

Štítky
Osobnosti: Leoš Heger
Témata: Zdravotnictví
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme