Heger: Zdraví lidi má u mě přednost

Rozhovor s ministrem zdravotnictví Leošem Hegerem

Co se stane se stáhnutým alkoholem není podle ministra zdravotnictví Leoše Hegera (TOP 09) rozhodnuto. Nejdřív jsou v plánu jednání, jak zajistit novou produkci alkoholu a jeho distribuci. Zákaz prodeje a nabídky tvrdého alkoholu v nejbližších dnech Heger odvolat nemíní.

18. 9. 2012

Uvolňování zákazu v nejbližších dnech nepřipadá v úvahu, prohlásil ministr zdravotnictví Leoš Heger (TOP 09) po úterním jednání krizového štábu. Co bude s 20 miliony lahví tvrdého alkoholu, který je zavřený ve skladech, se bude teprve projednávat.

"Klesající zisky ve srovnání s dvacítkou úmrtí mají teď menší přednost," řekl Heger novinářům. Otrávených totiž stále  přibývá. Od úterý je v nemocnicích dalších pět pacientů.

Plánujete zrušit, nebo zmírnit současný zákaz prodeje alkoholu?

Nedá se rozhodně říct, kdy se opatření zruší či pozmění. Během několika těchto dní to rozhodně nebude.

Co bude s přibližně 20 miliony lahví alkoholu, které jsou nyní ve skladech?

Ještě se neví, jak a kdy se vrátí ze skladů. Teď se úvahy odvíjejí od toho, jak zabezpečit novou produkci a jak ji distribuovat. Ale jsme teprve na začátku a je to technicky, logisticky i právně velmi složitá záležitost.

Stará produkce by se musela zlikvidovat?

To, co se stane s alkoholem ve skladech, je teprve v jednání.

Jak je na tom Česko se zásobami norského léku fomepizol?

Zásoby léku na začátku činily 30 dávek. Zatím se zdá, že v těch případech, které přibývají, jsou i lehčí otravy, kdy lék fomepizol nemusí být podán. Zatím je tedy léku dostatek. Jsme ve spojení s výrobcem ve Francii, který je schopen sem lék dovézt velmi rychle, pokud bude třeba.

Může otrávený alkohol pocházet i z domácího pálení?

Podle všech pracovních hypotéz se zdá, že z vlastního pálení, byť technologicky nekvalitního, nevzniká nápoj, který by vedl k tak masivním otravám. Z tak malé produkce to být nemůže. Nekvalitním pálením můžete vyrobit alkohol, ze kterého vás bude bolet hlava a budete z něj mít nepříjemné stavy, když ho vypijete druhý den, ale zdá se, že tyto otravy jsou pouze z metanolu, který se do lahví dostal nějakým jiným způsobem.

Bude ministerstvo zdravotnictví navrhovat nějakou legislativní restrikci prodeje tvrdého alkoholu?

Myslím si, že debaty o legislativě se povedou zejména na úrovni expertů přes potravinářskou výrobu a obchodování, ministerstvo průmyslu a obchodu nebo celní správu. To jsou ohledně této problematiky mnohem větší experti než naši hygienici a lidé na ministerstvu zdravotnictví. Není pochyb o tom, že naše role bude zejména při vysvětlování a propagaci těchto opatření.

My máme v gesci zákon o omamných látkách, kam je možno některá opatření implementovat. V posledních měsících jsme připravovali zákaz stánkového prodeje, i když jak se ukazuje, ty otravy u stánků také byly, ale převažují spíše případy otravy z normální distribuční sítě. Ta opatření musí být širší.

han

iHNed.cz, 18. 9. 2012, Rubrika: Česko

Štítky
Osobnosti: Leoš Heger
Témata: Zdravotnictví
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme