Heger: Za péči platíte méně než jinde v Evropě

Rozhovor s ministrem zdravotnictví Leošem Hegerem

2. 12. 2011

O tom, od kdy si budou muset pacienti připlácet za lepší péči, se podle ministra zdravotnictví Leoše Hegera rozhodne v nejbližších dnech.

Pokud vše stihnout, bude to již od ledna 2012. Nejdříve si podle něj budou lidé doplácet za dražší očkovací látky, dokonalejší oční čočky a lehké sádry.

"Jestli bude náběh postupný, nepokládám za úplně nejdůležitější, protože po patnácti letech je to opravdu revoluční změna a všichni se s ní musí nějak sžít," řekl Heger při online rozhovoru se čtenáři Aktuálně.cz.

Ministr má již třetinu klíčových reformních změn v českém zdravotnictví už za sebou. První novinky začaly platit ode dneška, kdy se zvýšil poplatek v nemocnicích ze 60 na 100 korun. Další vlna odstartuje od příštího roku, kdy si lidé budou muset připlácet právě za nadstandard nebo za léky do padesáti korun.

Změní se ale také systém úhrad. Nemocnice již nebudou placeny paušálně jako nyní, ale podle toho, kolik pacientů ošetří. Nový systém má jasně ukázat, jaké nemocnice jsou pacienty navštěvovány a jaké ne. Ty, které oblíbené nebudou, přijdou o peníze, pojišťovny s nimi nepodepíšou smlouvy a budou muset skončit. Pacientům chce ale Heger nabídnout bonusy. Na ně by měl mít nárok každý, kdo se bude starat o své zdraví a bude například poctivě chodit na preventivní prohlídky.

Online chat s ministrem zdravotnictví Leošem Hegerem:

Hálek

Jak je možné, že nemocnice v HK dostane o 250 mil. méně než loni, když se tvrdí, že nemocnice obecně dostanou přidáno? Děkuji.

Dobrý den, děkuji všem čtenářům za otázky a budu se snažit odpovídat stručně. Přesné propočty nemocnice v HK neznám, ale v průměry ty velké nemocnice by na tom měly být lépe. Budou placeny stejně jako ambulantní terén pokud jde o poskytování ambulantních služeb, takže tam možná dostanou o něco méně, ale platba za hospitalizované, která půjde upraveným systémem platby za diagnozu by měla nemocnici pomoci.

MUDr. Ondřej Růžička

V souvislosti s tím by mě zajímalo, jak chcete dosáhnout do 1.1.2013 platu lékaře 1,5 - 3násobek průměrné mzdy v zemi se zákonným počtem přesčasů, což je 32 hodin měsíčně ( jak bylo uvedeno v memorandu). To se budete muset ještě hodně snažit a navyšování mezd bude potom v řádu desetitisíců. Děkuji

Vážený pane doktore, údaje o průměrné mzdě za rok 2011 jsou zatím odhady z MPSV a jsou u nich uváděné přesčasové hodiny, které nepřesahují cca 30 hodin měsíčně, to jest jsou v limitu, který chce EU. Jestli Vy sám děláte v průměru 150 hodin přesčasů, je to zcela určitě protizákonné.

František Bílek

Právník Ondřej Dostál říká, že nemocnice budou muset odmírat pacienty, pokud by se jim už výdaje na jejich léčbu nevešly do jakéhosi stropu. Takže místo, aby se nemocnice snažily dobrou péčí "přilákat" pacienty, tak to bude naopak? Tomu nerozumím?

Vážený pane Bílku, to, co říkal JUDr. Dostál, je pravda, ale platí to dnes, kdy funguje rozpočtový systém plateb. Platby za diagnozu povedou ke zcela opačnému efektu, protože čím více nemocných v nemocnici bude, tím více dostane nemocnice zaplaceno. Tento systém je osvědčený v zahrničí a opravdu funguje jako dobrý motivační mechanismus.

MUDr. Ondřej Růžička

Dobrý den Pane Ministře, chtěl bych se zeptat kde jste přišel k průměrné mzdě lékaře 60000 kč/měsíc. Vždyť vám musí být jasné, že toho lze dosáhnout jen s mnoha přesčasy, které jsou v průměru 150 hodin měsíčně navíc k základní době.

Vážený pane doktore, navazuji na svoji předchozí odpověď. Současný plat 60 tisíc, který je v rámci EU limitu pokud jde o přesčasy, znamená asi 2,6násobek průměrné mzdy v zemi. Jak vidíte, už jsme se hodně snažili. Navíc v roce 2012 bude průměrná mzda lékařů dále stoupat, zatímco průměrná mzda v ČR spíše klesat.

Alena Zvěřinová, Občanské sdružení SMS

Dobrý den, pane ministře, pokud jde o centrovou léčbu v roce 2012, řekl jste:
v Mf DNES (5.10.): Chtěli bychom dát příští rok specializovaným centrům o 5-10 % více.
iDNES (1.11.): Centra by měla dostat o 3 % více
Úhradová vyhláška (10.11.): Centra dostanou stejně jako letos.
Jste tedy lhář?

Pracovní úvahy z minulosti ohledně specializovaných center se samozřejmě poněkud lišily, poslední verze v úhradové vyhlášce, která již byla odeslána do připomínkového řízení, ukazuje, že centra dostanou více pokud půjdou počty pacientů nahoru. Lhář tedy nejsem.

Iveta Vanhova

Dobrý den, chci se zeptat, podle jakých parametrů, nebo kdo rozhoduje o tom, co je NADstandardní a co ne... Zajímalo by mě to hlavně v souvislosti s tetanem? Není výhodnější zaplatit očkování? Než pak léčit člověka, který má tetanus? Děkuji za odpověď.

Vážená paní Vanhová, očkování proti tetanu zůstává samozřejmě hrazeno ze zdravotního pojištění. Připlácet budete pouze v případě, že si vyberte dražší vakcínu. O zařazení nadstandardu do ministerské vyhlášky rozhodovala pracovní komise, ve které byli zástupci ministerstva a odborníci pro příslušný obor.

gingo

Dobrý den, nelitujete zpětně, že jste ustoupil lékařům, když vidíte, co se děje na Slovensku?

Dobrý den, situaci na Slovensku samozřejmě sledujeme a celý vývoj není ještě ukončen. Ze střídavých zpráv, které přicházejí, se zdá, že i tam se bude lékařům přidávat. Hodnotit náš a slovenský postup a porovnávat je, bude možno až později, ale určitě to uděláme.

Alena Zvěřinová, Občanské sdružení SMS

Co konkrétního uděláte, aby VZP začala hradit injekční léčbu nově diagnostikovaným pacientům s roztroušenou sklerózou? Nyní jich jsou desítky neléčených v ČR, jsou to vesměs mladí lidé a hrozí, že budou rychleji invalidní. Obrátila se na Vás s naléhavým apelem i ředitelka VFN, co jí odpovíte?

Vážená paní Zvěřinová, odkazuji na svou předchozí odpověď. Mohu k Vašim poplašným zprávám dodat pouze to, že od té doby, co bylo plošně zahájeno léčení roztroušené sklerózy moderními léky a co se několika lety dostalo do úhrad zdravotního pojistného, se výsledky léčby i její dostupnost pro pacienty výrazně zlepšily. V novele zákona je nyní zcela jasně napsáno, že za dostupnost terapie, která je považována za standardní, budou ručit zdravotní pojišťovny a tak Vás velmi prosím, abyste pacienty zbytečně nestrašila.

V.Hnátová

Dobré odpoledne, začalo už se ve zdravotnictví šetřit na běžných výdajích? Myslím aukce na léky, zdr. materiál, elektřinu. Jde to nějak nařídit? Děkuji.

Vážená paní Hnátová, úspory v nemocnicích řízených ministerstvem zdravotnictví se mohou počítat v letošním roce již na několik set miliónů. Dokonce nás pochválil kontrolní výbor Poslanecké sněmovny za to, že přijatá opatření pomohla. Udělali jsme to nařízením nemocnicím a myslím, že se to už začíná stávat běžnou součástí jejich práce.

Dakaso

Proč mi z mé výplaty je státem usurpována částka na zdravotní pojištění (aby si někdo ve vladě a ve vedení zdravotní pojištovny dobře nahrabal), kdy jsem za poslední dobu nebyl ani nemocen a když případně onemocním mám jěstě platit navíc.

Vážený pane, povinné zdravotní pojištění tu není proto, aby si někdo nahrabal, ale proto, aby i ti nezodpovědní, kteří by se sami nepojistili a až jednou onemocní opravdu vážně, by jim bylo péči z čeho zaplatit. Je to evropský zvyk a jedině pokud byste odešel do USA, tak byste se mohl přiřadit ke 40 miliónům lidí, kteří si pojištění neplatí a ve stáří na to obvykle těžce doplácí. To, že až jednou onemocníte a budete si připlácet, není také ve světě nic neobvyklého, příplatky jsou u nás naopak ještě nižší než v ostatních evropských zemích a jsou tu hlavně proto, aby každému připomínaly, že léčení není opravdu zdaleka zadarmo. Řeknu Vám pro zajímavost jedno číslo - kdyby se Vám nedejbože stal vážný dopravní úraz, mohl byste ležet měsíc v nemocnici. Váš poplatek za lůžko by byl nyní 3000 korun. Účet za takovéhoto těžce zraněného pacienta však dělá obvykle 1 až 1,5 milonu korun.

Xerxes

Pane ministře - podle ústavy ČR je zdravotní péče zadarmo.Ostatní přenesené zátěže na zaměstnavatele souvisejí s jiným ustanovením.Nemáte pocit že jako všichni minystři děláta stále dokola s věcí již zaběhnutých a vyhovujících stále větší tragedii.Zahraniční firmy si budou muset zvykat na naše podm

Vážený pane, přiznám se, že Vaší otázce úplně nerozumím. Zaměstnavatelé dnes platí za své zaměstnance část pojistného a platí jim také v případě nemoci nemocenské dávky po několik týdnů. Toto schéma je v Evropě zcela běžné a nemyslím, že by pro zahraniční firmy bylo nějakým překvapením.

Kvak

Nemocenská první tři dny žádná,poté mizerná almužna. Myslíte si, že třeba při platu/důchodu 8000 čistého, člověka který skončí v nemocnici třeba na půl roku nebudete z nemocnice propouštět jako bezdomovce?Ač vydělávám zatím dost, tohle mi příjde mírně řešeno asociální.

Vážený pane, nemocenské dávky nejsou skutečně ve srovnání s běžným platem příliš vysoké, komu se to však nelíbí, může se připojistit. Většina lidí však sází na to, že je nic zlého nepotká a nedělají to a nízká nemocenská pak v případě delšího onemocnění slouží skutečně jen jako určitá sociální podpora. Pokud jde o důchodce, tak u nich žádné nemocenské dávky poskytovány nejsou a při onemocnění jim důchod běží normálně dále.

Aja

Bude nadále ředitel VZP brát statisícové odměny a pořádat za naše peníze golfové turnaje?

Vážená paní Ajo, pokud je mi správně známo, tak golfový turnaj pořádal IZIP, který dělá služby pro VZP. To, jestli jsou to služby účelné nebo ne, se teď šetří, a pokud se ukáže že ne, tak za platby ponese někdo odpovědnost. V tomto ohledu za Vaší myšlenkou, kterou lze číst mezi řádky, stojím. Na druhé straně musím říci, že znám firmy i mimo zdravotnictví, které něco standardně prodávají, vytvářejí na tom přiměřený zisk a občas golfové turnaje pořádají také. Nemyslím, že by to bylo obecně příliš nemravné, je to spíše výrazem úspěšnosti příslušné firmy na trhu. Pokud by velké peníze do golfu dávala přímo VZP, která hospodaří s veřejnými prostředky, tak to by zcela určitě na místě nebylo.

Kuřák

Bude se nějak kvůli bonusům kontrolovat třeba to, zda je někdo kuřák či zda pije? Jak budou kontroly vypadat?

Vážený pane, v zemích, kde je povinné všeobecné zdravotní pojištění, se zdravotní rizika pacienta obvykle nezkoumají a všichni dostávají proplacené zdravotní služby na stejné úrovni. Tam, kde je zdravotní pojištění na komerční bázi, pojišťovny obvykle zdravotní stav hodnotí a kladou si daleko přísnější podmínky. Určitým problémem je pro zdravotní pojišťovnu sledovat, zda pacient kouří nebo ne, a proto se k diferenciaci kuřáků a dalších rizikových pacientů obvykle celoplošně nepřistupuje. Ale i u nás mohou nastat situace, kdy například alkoholikovi může být odmítnuta transplantace jater, pokud nepřestane pít a jeho postoj nezaručí,že z daného zdravotního výkonu bude mít dlouhodobý užitek.

Xara Frant

P.m. Co jste udělal proti rozkrádání zdravotnického resortu? 50-60% nákladů jsou tunely a podvody.

Vážený pane, to, že u nás existuje korupce a podvádění, je bohužel faktem, ale současné ministerstvo zdravotnictví proti tomu docela účinně postupuje. Už jsem se k tomu vyjadřoval v předchozích odpovědích. Že by se však ztrácelo 50 % peněz způsobem, kterým popisujete, opravdu realitě neodpovídá.

Korálková

Dobrý den, ráda bych věděl, jak je to s opětovným zvýšením cen léků na migrénu. Nemyslím si, že by se jednalo o banální nemoc a jen díky těmto lékům jsem schopna fungovat a chodit do práce. Jejich cena je už nyní poměrně vysoká a konečně se mi podařilo nalézt lék, který je bez doplatku. díky

Vážená paní Korálková, na Vaši otázku nejsem bohužel schopen přesně odpovědět. Z úhrad všeobecného zdravotního pojištění se vyřazují v současné době buď léky, které jsou levné, a to ještě u nich bude výjimka v případě, kdy jsou u některých chorob používány dlouhodobě, a nebo léky, jejichž účinnost není stoprocentně prokázána. Podle toho, co popistujete, bych si spíše myslel, že Váš lék z úhrad vyřazen nebude.

karlah@centrum.cz

Je tato reforma účelová za likvidaci starých občanů z důvodu, že si nebudou moci dovolit ze svých finančních prostředků lékařskou péči!!? Hlavně, že stát ušetří na důchodech, že DOKTORE. Že se nestydíte. Přeji Vám, abyste se dostal do životní situace jako většina občanů. FUJ !!!!!!

Vážený pane, uznávám, že u banálních onemocnění a méně nákladných záležitostí budou pacienti zatíženi spoluúčastí o něco více než doposud, rozdíl však bude minimální. Hlavním cílem však je ušetřit více peněz pro ty lidi, kteří jsou těžce nemocní, kterým lze účinně pomoci a jejichž onemocnění je velmi drahé. V tomto směru medicína starým lidem bude spíše pomáhat a prodlužování lidského věku je toho důkazem. Že je ale medicína čím dál dražší je opravdu jasné. Budeme-li chtít v budoucnu ještě lepší, budeme muset zcela určitě platit vyšší pojistné a nebo více připlácet z vlastní kapsy.

Zvědavý Santa

Kdy se budou platit nadstandardy? Bude to už od Nového roku?

Dobrý den, je to poslední otázka a přiznám se, že to pořád ještě nevím. Záleží, jak se nám podaří vydat vyhlášku a jestli nebude vše hotovo během několika dnů, bude to až od února. Jestli to stihneme, bude to opravdu již od Nového roku, i když lékaři možná nebudou ještě plně připraveni a pár týdnů prodlevy stejně nastane. Jsou připraveny tři skupiny nadstandardů (připlácení za dražší očkovací látky, za dokonalejší oční čočky a za lehké sádry). Jestli bude náběh postupný, nepokládám za úplně nejdůležitější, protože po patnácti letech je to opravdu revoluční změna a všichni se s ní musí nějak sžít. Ještě při této příležitosti děkuji čtenářům Aktuálně.cz za všechny dotazy a omlouvám se všem, kterým jsem bohužel z časových důvodů nestačil odpovědět. Těším se příště. L. H.

Radek Nohl

aktualne.cz, 1. 12. 2011, Rubrika: Život v Česku

Štítky
Osobnosti: Leoš Heger
Témata: Zdravotnictví
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme