Heger: Za korumpování lékařů desetimilionové pokuty

4. 11. 2011

Heger má plán, jak zatrhnout korumpování lékařů farmaceutickými firmami. Ministerstvo zdravotnictví omezí výjezdy lékařů na reklamní konference farmaceutických firem a znemožní i předepisování léků na základě jejich propagace.

Zákon o regulaci reklamy totiž zakáže loterie nebo hry, kterými lze ovlivnit předepisování nebo výdej léků, ale také různé průzkumy trhu a studie, které lék propagují. Vláda by jej mohla projednat na přelomu roku.

Heger plánuje vyšší postihy pro lobbující farmaceutické firmy

„Novela také výrazně omezuje i sponzoring kongresové turistiky zdravotníků. Lékařům smí nově firmy hradit jen zdůvodnitelné výdaje, jako je ubytování, strava, doprava a registrační poplatek. Pokud tyto podmínky nedodrží, chystáme i zvýšené pokuty,“ řekl náměstek pro legislativu a právo Martin Plíšek.

Na „kongresy“, které bývaly spíše pobytovými zájezdy, vyráželi lékaři po zapojení se do studie, jindy dostali od firmy peníze nebo třeba počítač. Státní ústav pro kontrolu léčiv dal už několika firmám za takové konání pokuty.

V tuto chvíli hrozí farmaceutickým firmám pokuta maximálně v řádech statisíců korun až milionu. „Pro konkrétní opakované porušení zákona se pokuty zvýší až na řád deseti milionů tak, aby to pro firmy bylo motivační,“ doplnil ministr zdravotnictví Leoš Heger.

Lékař navíc nově nesmí vyměnit pacientovi lék a farmaceut mu jej nesmí doporučit v případě, že by tak jednal pod tlakem reklamního lobbingu.

V některých nemocnicích se snaží individuální propagaci léků vyhnout již nyní. Například ve Fakultní nemocnici Královské Vinohrady v Praze dostali lékaři zákaz jednotlivě se domlouvat s farmaceutickými firmami, nemocnice má též lékovou komisi a seznamy léků, ze kterých musí lékaři při předepisování vybírat.

iDNES

Mladá fronta DNES, 4. 11. 2011, Rubrika: Z domova, str. 4

Štítky
Osobnosti: Leoš Heger
Témata: Zdravotnictví
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme