Heger za hospitalizaci šedesát korun zaplatí

29. 7. 2011

Ministr zdravotnictví Leoš Heger (TOP 09), který po sportovním výkonu na kole skončil v noci na úterý v českobudějovické nemocnici a byl hospitalizován, nezaplatil za noc regulační poplatek, ale teď ho zaplatit bude muset.

„Pan ministr dostane fakturu a v každém případě poplatek 60 korun za den zaplatí,“ řekl Právu ve čtvrtek mluvčí ministerstva Vlastimil Sršeň. Také českobudějovická nemocnice, která ohledně platby dávala protichůdná prohlášení, nakonec potvrdila, že ministrovi přijde faktura na 60 korun.

„Pana ministra jsme přijali v pondělí v noci a do rána podstoupil řadu vyšetření, která ukázala, že nejde naštěstí o nic závažného. Ráno odjížděl narychlo, nepočkal ani na propouštěcí zprávu, kterou dostane domů společně s fakturou za poplatek, jak jsme se společně domluvili. Co řekl novinářům, nevím, nebyl jsem u toho,“ uvedl ředitel nemocnice Břetislav Shon.

Tvrzení ministra v médiích si vysvětluje tím, že Heger celou noc nespal, ráno byl hodně unavený, ve stresu z prodělaných vyšetření a pod tlakem novinářů.

„Obdivuji ho, že před ně předstoupil. Jde o slušného člověka. Asi si neuvědomil, že jsme se dopředu domlouvali o faktuře,“ dodal Shon.

Ministr po svém propuštění v úterý ráno ale novinářům řekl, že když v nemocnici jen přespal, platit nemá. Podle Sršně nastalo v rozhovoru s novináři nedorozumění. Ptali se prý na 90 korun za pohotovost, ty opravdu ministr platit nemá. Šedesát korun uhradí, řekl Sršeň.

Kolem hospitalizace se ale rozvířila diskuse, která se obecně dotýkala placení poplatků v nemocnici. Viceprezident Svazu zdravotních pojišťoven a ředitel Zdravotní pojišťovny Metal Aliance Vladimír Kothera totiž soudí, že ministr zaplatit poplatek nemusí.

„Přivezla ho do nemocnice záchranka jako akutní případ a byl tam přes noc na pozorování, za to se 60 korun nevybírá,“ soudí Kothera. Naopak ředitel Všeobecné zdravotní pojišťovny Pavel Horák Právu řekl, že ministr poplatek 60 korun za den hospitalizace zaplatit musí. „První a poslední den hospitalizace se berou jako jeden den. Navíc v případě ministra nešlo o předem nasmlouvaný zákrok tzv. jednodenní chirurgie, kdy pacient do nemocnice přijde ráno a odpoledne odchází. Za tento zákrok se poplatek 60 korun neplatí,“ řekl Horák.

Převoz rychlou záchrannou službou se nehradí, hradí se však, a to 90 korun, návštěva pohotovosti. I tady ale platí, že pokud po návštěvě pohotovosti je okamžitě člověk přijat do nemocnice, 90korunový poplatek již nehradí. Ministr Heger je na dovolené na Lipně a Právu se včera nepodařilo dovolat se mu na mobilní telefon, aby se k celé záležitosti ještě jednou vyjádřil.

Kde platíme poplatek

60 Kč za den

* V nemocnici, odborném léčebném ústavu, tedy i na psychiatrii, v léčebně dlouhodobě nemocných, v lázních, dětských odborných léčebnách nebo ozdravovnách.

* Stejná pravidla platí pro pobyt průvodce dítěte, je-li mu tento pobyt hrazen z veřejného zdravotního pojištění. Tedy i rodič za sebe zaplatí 60 Kč, i za dítě 60 Kč za den pobytu. Tento pobyt vždy doporučuje lékař a týká se zejména pobytu rodičů s malými dětmi. Pokud si rodič hradí pobyt sám, neplatí poplatek 60 Kč.

Kdy 60 Kč neplatíme

* Pokud je pacient na tzv. propustce. Většinou jde o víkendy, kdy nemocnice pouštějí pacienta domů, ale v pondělí už se zpět na lůžko v nemocnici vrací. Za sobotu a neděli se poplatek tedy nehradí.

* Při poskytování jednodenní péče na lůžku, tzn., když pacient ráno přijde, je mu udělán lékařský zákrok, na lůžku si odpočine a po několika hodinách odchází domů.

* Jde-li o pobyt pacienta v tzv. stacionáři, to znamená, že ráno do zařízení přijde a večer jde domů.

Jak platíme

* Nejdéle do osmi kalendářních dnů po propuštění z ústavní péče v případě, že hospitalizace byla kratší než třicet dní.

* Vždy k poslednímu dni každého kalendářního měsíce v případě, kdy je pacient umístěn ve zdravotnickém zařízení po dobu delší než 30 dní.

* Nemocnice většinou dávají pacientům faktury anebo pacient může zaplatit částku za hospitalizaci přímo v pokladně nemocnice.

Václav Pergl, Jiří Falout

Právo, 29. 7. 2011, Rubrika: Zpravodajství, str. 4

Štítky
Osobnosti: Leoš Heger
Témata: Zdravotnictví
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme