Heger: VZP chybějí finanční rezervy, úhrady ale bude proplácet

12. 10. 2011

Ministr zdravotnictví Leoš Heger (TOP 09) se včera setkal s lékaři a vedením krajské nemocnice v Liberci. Připustil, že Všeobecná zdravotní pojišťovna (VZP) má finanční problémy, ale žádný katastrofický scénář nehrozí.

„Do zdravotnictví se promítla ekonomická krize. VZP měla loni finanční zásoby na šedesát dní, letos na jaře na třicet dní a nyní se blíží k nule,“ řekl Heger. Hned dodal, že ani tak není platební schopnost pojišťovny ohrožená.

„Do pojišťovny přitékají peníze každý den. Nulová rezerva neznamená, že druhý den nebude mít VZP peníze. Už v minulosti byla několikrát i v minusu. Způsobilo to pouze prodloužení lhůt splatnosti, nikoliv zastavení plateb,“ ujistil ministr. Dodal, že v minulosti způsobily negativní efekt dokonce evropské dotace, které vedly až k rozhazování peněz. Ministerstvo se chce podle něho zaměřit také na odpolitizování VZP a celkově zvýšit dozor nad všemi zdravotními pojišťovnami.

Ministr Heger a jeho náměstek Martin Plíšek pak liberecké lékaře seznámili s chystanými zdravotními zákony a jejich novelami. Zejména se zákonem o veřejném zdravotním pojištění platným od 1. prosince letošního roku, se zákonem o specifických zdravotních službách, o zdravotnické záchranné službě a dalších.

„Veřejnost nejvíc zajímá platba za recept, která se nebude již vztahovat na každou položku na receptu, a rozdělení pacientů na chudé a bohaté ve standardní a nadstandardní péči. Rozdělování na chudé a bohaté je nesmysl. Nadstandard bude fungovat jen v případech dvojice lékařských výkonů, které povedou ke stejnému výsledku, a jeden z nich bude levnější,“ tvrdil ministr. Poukázal, že nadstandardy budou výhradně v rukou jednotlivých nemocnic.

Proti některým zprávám, že nemá peníze na hrazení zdravotní péče, se včera ohradila i Všeobecná zdravotní pojišťovna. „VZP hradí péči a hradit ji bude. Platby od nás lékaři a zdravotnická zařízení dostávají maximálně s dvouaž třídenním zpožděním. Není to pro ně žádný problém. Nikdo si nestěžoval,“ řekl Právu mluvčí VZP Jiří Rod.

Přiznal, že rezervy, které v minulosti VZP měla, už nemá. „Ty došly, vzhledem ke krizi, zhruba v pololetí letošního roku a už tehdy jsme to řekli.“ Mluvčí také vysvětlil, proč VZP platby některým zdravotnickým zařízením o dva až tři dny zpožďuje. „Je to tím, že platby od plátců zdravotního pojištění přicházejí VZP vždy ve druhé polovině měsíce. My však platíme lékařům za odvedenou péči, hlavně za tu nejdražší, v první polovině měsíce. Pak vznikne nějaký prostor, kdy peněz na účtu je málo, ale tak tomu bylo vždy v minulosti.“

V příštím roce bude financování zdravotní péče napjaté, a proto VZP šetří. Do konce příštího roku propustí dvacet procent zaměstnanců, od ledna se sníží platy řediteli VZP, náměstkům, ředitelům krajských poboček a dalším vedoucím pracovníkům. Cílem je, aby na jednoho zaměstnance připadlo 1700 pojištěnců VZP, nyní je to 1400. Úspory by měly přinést zhruba 430 miliónů korun.

Předseda soc. dem. Bohuslav Sobotka včera vyzval premiéra Petra Nečase (ODS) a ministra zdravotnictví Leoše Hegra (TOP 09), aby se začali zabývat finanční situací VZP. Podle Sobotky utratila VZP vysoké finanční rezervy, které vznikly za vlád jeho strany. Nečasův kabinet lídr soc. dem. obvinil, že nemá dlouhodobou koncepci financování zdravotnictví. „Vláda nemá žádnou dlouhodobou, udržitelnou koncepci financování zdravotní péče v naší zemi,“ prohlásil Sobotka na tiskové konferenci ve Sněmovně. Vláda podle něj spoléhá na to, že se bude tolerovat neschopnost VZP plnit včas své závazky. Sobotka přitom varoval, že na nedostatek peněz ve VZP doplatí zejména regionální zdravotnická zařízení. Možné řešení situace pak podle lídra soc. dem. vláda ignoruje. „Vláda několik let ignoruje požadavek na zvýšení plateb za státní pojištěnce,“ sdělil Sobotka, který také varoval, že vzhledem k nedostatku financí ve VZP hrozí riziko opakování protestů lékařů.

(sz, per, jov)

Právo, 12. 10. 2011, Rubrika: Zpravodajství, str. 3

Štítky
Osobnosti: Leoš Heger
Témata: Zdravotnictví
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme