Heger: Vláda hází živnostníkům klacky pod nohy

19. 9. 2016

Terezie KAŠPAROVSKÁ, moderátorka

Sněmovnou tento týden prošel třaskavý materiál - zákon o střetu zájmů. Pro hlasovaly všechny strany, kromě hnutí ANO. Zákon dostal přezdívku "Lex Babiš" nebo také "Antibabiš." Pane poslanče, Bohuslav Sobotka po tom hlasování o Andreji Babišovi hovořil nepřímo jako o oligarchovi v nepříliš pozitivní konotaci. Naopak Andrej Babiš říká, že oligarchistická vláda byla ve vládě Mirka Topolánka. Jaký je váš názor? Je podle vás Andrej Babiš tím, kdo naplňuje to kritérium?

Leoš HEGER, místopředseda strany /TOP 09/

Nemá smysl tady vést debatu o tom, jestli je "oligarcha" ten správný termín. Řekl bych, že to je takový nepřímý, možná třeba i nepřesný popis stavu, který je. Pan vicepremiér o sobě sám říká, jaký má majetek a že je velmi úspěšným podnikatelem. A je to pravda. Myslím si, že společnost musí takovéhle lidi ctít. Jeho majetek mu rozhodně nikdo nezávidí a řada lidí si ho jako podnikatele váží. Na druhou stranu, jestliže přijde člověk s velkými možnostmi do funkce, která má ještě větší možnosti, tak na to mají ve všech státech jisté brzdy. Když budete dělat manažera nějaké střední nebo nižší úrovně, tak práce, kterou děláte, je průhledná. Každý si může zkontrolovat, jestli to, co nakupuje, je správné, jestli jsou v pořádku faktury. Na to slouží běžný kontrolní systém. U vysoké politiky si všechny země vytvořily jakýsi morální kodex, který brání věcem, které jsou rizikové, protože vysoký politik není tak snadno kontrolovatelný, není tak snadno odvolatelný. Musí být záruka, že nebude svou funkci zneužívat. Pan vicepremiér často hovořil i o Karlu Schwarzenbergovi, že měl velké majetky a přesto se pohyboval a pohybuje ve vysoké politice. Takových lidí by se jistě našlo víc. Nikdy ale nevzniklo podezření na těžký konflikt zájmů s tím, že pan Babiš vlastní velký komplex Agrofert, který si chodí pro dotace. Na druhé straně je člověkem, který může dotace z postu ministra financí nejspíše ovlivňovat. Sám je prostřednictvím svého úřadu kontroluje. Ten konflikt zájmu tady je. Byla řada epizod, které by asi nesnesly, aby v jiných zemích na Západ od nás ve funkci zůstal. Tím pádem je ten zákon reakce na tuhle situaci.

Terezie KAŠPAROVSKÁ, moderátorka

Rozumím vám tedy dobře, že připouštíte, pane poslanče, že je to, jak se ve zkratce říká, "Lex Babiš"? Doposud to připouštěl pouze předseda ODS Petr Fiala a ostatní politici tvrdili, že je ten zákon potřebný a s vicepremiérem Babišem to až tak moc společného nemá.

Leoš HEGER, místopředseda strany /TOP 09/

To je taková sofistika, jestli je to zákon, který je ušitý na Andreje Babiše nebo ne. Ten zákon se na něj bude vztahovat, to je víceméně jasné. Bude se ale taky vztahovat na všechny lidi, kteří by se do konfliktu zájmu, který zákon navrhuje, dostali. Tato země neměla s tak obrovským konfliktem a rizikem dosud žádnou zkušenost.

Terezie KAŠPAROVSKÁ, moderátorka

To je tedy důvod, proč jste takový zákon nepředložili dřív?

Leoš HEGER, místopředseda strany /TOP 09/

Myslím, že ano. Nebylo to potřeba. Zákony reagují na situace a na rizika. Tohle to byla jasná reakce a svědčí pro to i kvórum, kterým byl ten zákon schválen. Bylo to více než ústavní většinou.

Terezie KAŠPAROVSKÁ, moderátorka

Nezformulovala se tímto, jak někteří kritici nebo komentátoři říkají, jakási "antibabišovská" koalice? Není úplně obvyklé, aby hlasovala koalice s opozicí s výjimkou jedné koaliční strany?

Leoš HEGER, místopředseda strany /TOP 09/

V politice není jednoduché říct, kdo s kým spolupracuje. Vždycky se to dělí na některé kauzy. V tomto zákoně tím, že většina, která pro něj hlasovala, byla tak obrovská, je možné to říct. Možná ten zákon dokonce trošku zkultivoval naší scénu. Návrhy, které byly, ať to bylo od našeho poslance Plíška nebo od pana poslance Chvojky, byly jaksi ostřejší. Po debatě, která říkala, že zvýšená ostrost přináší jistá protiústavní rizika, tak oba ti pánové část svých zákonů stáhli. Hlasovací koalice, chcete-li to takhle říct, se dohodla, v jaké verzi ten zákon nechat projít, aby nebylo riziko, že bude shozen tím Ústavním soudem. Myslím, že to je jistý příspěvek k naší politické kultuře, která byla jinak do teďka vždycky kritizovaná za svojí obrovskou rozhádanost.

Terezie KAŠPAROVSKÁ, moderátorka

Vy věříte, pane poslanče, že koalice tuto roztržku ohledně zákona o střetu zájmů ustojí?

Leoš HEGER, místopředseda strany /TOP 09/

Myslím, že to ustojí. Je to samozřejmě politická odpovědnost koalice, jakým způsobem vládne a jaké kompromisy dělá, aby vydržela. Na druhou stranu je to chvályhodné, protože Česká republika potřebuje stabilní vládu. V tom je jistá politická moudrost. I když za ní bude každá z těch stran později sklízet nějakou kritiku. Já jsem byl nakonec také v trojkoalici. Všichni zkušení politici z historie říkají, že jakékoliv koaliční jednání je velmi těžké. Pan vicepremiér se ohradil proti tomu, že by kontroloval dotace, že to patří auditnímu orgánu. Před 2 lety, když probíhaly obrovské audity z ministerstva financí ohledně toho, co bylo s minulými evropskými projekty, tak z jeho úst velmi často zaznívalo, že právě Miroslav Kalousek může za všechny ty neřesti, které tady byly, protože to špatně kontroloval. Zde si pan ministr trošku protiřečí.

Terezie KAŠPAROVSKÁ, moderátorka

Jak TOP 09 vnímá prohlášení o spolupráci s komunisty z úst čelního představitele vládní strany?

Leoš HEGER, místopředseda strany /TOP 09/

Čekal jsem, že tady zazní, že za Paroubkovy vlády se mluvilo o komunistech. Všichni si vzpomínají na proslulý termín "marťani," kteří když tady budou, tak s nimi bude tehdejší pan premiér spolupracovat. Lidí, kteří s nimi vyjednávali, bylo více. Nakonec i fakt, že dneska mají komunisté místopředsedu Poslanecké sněmovny, ukazuje, že situace nutí politiky se s nimi bavit. Přes všechnu zátěž minulosti. Přiznám se, že ji velmi silně vnímám, protože jsem se narodil v rodině, která byla v 50. letech dost výrazně postižena. Sleduji to tedy velmi opatrně. Na druhou stranu musím říct, že mezi komunisty na všech úrovních, jak na parlamentní, tak na úrovni kraje a úrovni měst a obcí jsou lidé, kteří jsou schopní a jsou pracovití. Někdy, když jsem v zastupitelstvu Hradce Králové poslouchal některé jejich zastupitele, tak říkali docela rozumné věci. Největší dilema s tím dosud měla sociální demokracie. Jim totiž kazili koaliční potenciál komunisté a sociální demokracie musela dělat zcela jiné kroky, které se jí třeba tak nelíbily. Sociální demokraté a komunisté jsou s vnitrostátními, hospodářskými a sociálními věcmi téměř na jedné lodi. Na druhé straně se ta situace vyvinula a letos je úplně jiná, než byla před jedním, dvěma roky. Komunisté se začínají profilovat trošku jinak, ne jenom ve vnitrostátní politice, ale i v zahraniční. Dneska zcela veřejně říkají věci, které zpochybňují polistopadový vývoj. Poslední výkřik byl, že budou prosazovat referendum o tom, a zda máme vystoupit z NATO. Tato země se sice nevyvíjí úplně nejlépe, ale je na nějaké trajektorii, která směřuje do euroatlantické civilizace a k zemím, které jsou hospodářsky úspěšné. Většina z nás, kteří to takhle vidíme, tak chceme v tomto duchu pokračovat a odstraňovat problémy, které tady jsou. Jestliže tady ale budou strany, které budou zpochybňovat historický vývoj a budou chtít návrat zpátky, budou chtít mít Ruskou federaci jako náš velký vzor, ke kterému bychom měli směřovat, tak TOP 09 je zcela zásadně proti a tyto věci kritizuje.

Terezie KAŠPAROVSKÁ, moderátorka

Za 10 týdnů startuje elektronická evidence tržeb, v první fázi se týká restaurací a hotelů. Vyhnou se jí zatím stánkaři a prodejci na adventních trzích. Překvapivě dostali výjimku, přestože to ministerstvo doposud odmítalo. Vy jste, pane poslanče, kvůli EET podali společně s ODS ústavní stížnost, nejenom pro způsob toho projednávání, ale i pro obsah zákona jako takového. Víte, v jaké fázi je projednávání stížnosti, máte nějaké zprávy?

Leoš HEGER, místopředseda strany /TOP 09/

Projednávání bylo dvouúrovňové. První stížnost neprošla Ústavním soudem. Týkala se procedury, jak byl ten zákon přijímán. Druhá stížnost se týká toho, že je ten zákon diskriminační. Různé skupiny živnostníků pojímá jinak. Jde také o to, že bude likvidační. Byl jsem se podívat v Hradci Králové na dožínkách a bylo tam opravdu mraky, musím říct, stánkařů. Jak jsem mluvil s lidmi, tak mně říkali, že polovina z nich tady příští rok nebude, jestli bude EET.

Terezie KAŠPAROVSKÁ, moderátorka

Máte v TOP 09 nějaké odhady, kolik živnostníků skončí se živností po EET, když říkáte, že to bude likvidační zákon?

Leoš HEGER, místopředseda strany /TOP 09/

Myslíme si, že skončí aspoň jedna třetina živnostníků. Je samozřejmě obtížné to přesně spočítat, protože spektrum živnostníků je velmi různé. Zkušenosti z jiných zemí, respektive z Chorvatska, které si pan ministr Babiš často bral jako vzor, ukazují, že tam těch živností zmizelo poměrně dost. Jsou dva zásadní důvody, proč jsme proti EET. Jeden se týká toho, že současná vláda preferuje velké podnikatele. Na menší živnostníky nemyslí, přestože ve vládním programovém prohlášení je velmi bohatá pasáž o tom, jak se o ně bude starat. To nějak nefunguje. Musím říct, že souhlasíme s tím, že se daně mají platit a že tady má být férový prostor, ale to ještě neznamená, že tady musí být EET. Neznamená to, že tady nemohou být registrační pokladny a že to musí být všechno online. Všechno se to bude tisíci kanály stahovat na ministerstvo financí, na finanční správu to bude velmi náročné a velmi drahé. Řada živnostníků tím bude poškozena. Jestli to jsou ti, kteří dneska neplatí daně a budou zlikvidováni, tak je k velkému zamyšlení, jestli benevolentní daňový systém není špatný a jestli by ta podpora ze strany vlády neměla být úplně jiná.

My chceme, aby všichni platili daně, aby se v tomto státě zvedala férovost. Zatím ale platí, že jsou měřitelné parametry šedé ekonomiky a Česká republika na tom není tak úplně nejhůř. To, co nám vadí, podsunul trošku pan vicepremiér. Říkal, že to zabralo a zabírá strašně času. Ještě pořád to není doladěno. Zákon je sice hotov, ale dolaďuje se to v běhu, podzákonnými opatřeními. Finanční a celní správa mění pravidla, kdo je stánkař, kdo není stánkař. Je to jako s kanonem na vrabce. Původní odhady vyššího výběru DPH bylo 8 miliard. Dneska se mluví o 18 miliardách. Velké firmy často platí daně relativně malé a tam peníze jsou. Ukazoval to i boj pana vicepremiéra za reverse charge. Živnostníkům, kteří jsou v zemi potřeba, protože doplňují ekonomiku a je potřeba je podporovat, házejí klacky pod nohy, místo toho, aby se vymýšlely nějaké racionálnější věci, které by zvýšily výběr daní. A jestliže je má ministerstvo financí připraveno, tak já vás, pane vicepremiére, ujišťuji, že TOP 09 bude určitě pro.

Když chodím po Hradci Králové, tak vidím billboardy a plakáty hnutí ANO. Tam je napsáno "Chceme levnější stát." Ale tohle všechno ten stát zdražuje, přibývá úředníků, včetně ministerstva financí a bohužel to zdražuje i pro podnikatele. Zavádí se kontrolní hlášení DPH, které obrovsky zatížilo účetní firem a dalo práci samozřejmě daňovým poradcům. To se děje místo toho, abychom zjednodušovali administrativu a vymýšleli, co bude racionálnější pro budoucnost.

Terezie KAŠPAROVSKÁ, moderátorka

Prosím o krátkou reakci.

Andrej BABIŠ, vicepremiér, ministr financí, předseda strany /ANO/

To kontrolní hlášení, všem se omlouvám, trvá to o hodinu víc, software něco stál. Na druhé straně ale všichni chtějí peníze, důchodci chtějí větší důchody. Od 1. 9. my jsme teďka přidali učitelům. Musíme stavět dálnice, opravovat a stavět školy. Kde ty peníze máme brát?. Všechny kraje, obce, města a celý stát žije z daní a z peněz z Evropské unie. Když diskutuju s podnikateli, tak oni uznají, že je dneska vidět, že stát investuje, celá země je rozkopaná, za což se taky jako omlouvám. Pak je ale otázka, proč jsme to neměli už dávno postavené.

Leoš HEGER, místopředseda strany /TOP 09/

Pane vicepremiére, vy víte, že jsme měli spory okolo zdravotnictví a toho, že zdravotnictví potřebuje víc peněz a ty jsou samozřejmě z daní, takže vím, že ten stát daně potřebuje.

Andrej BABIŠ, vicepremiér, ministr financí, předseda strany /ANO/

Pane poslanče, za 4 roky dostane zdravotnictví téměř 50 miliard korun navíc. V životě to zdravotnictví nemělo. A proč? Protože jsou vysoké odvody a protože dáváme za státní pojištěnce.

Leoš HEGER, místopředseda strany /TOP 09/

Je konjunktura, jsou větší odvody. Z toho moc navíc státu nejde. Já kritizuji, že u nás člověk stráví s vyplňováním daňového přiznání a celým účetnictvím, na kterém to stojí, dvakrát víc času, než ve Spojených státech. Je tady obrovská rezerva, kam by se měla soustředit pozornost, aby se zvýšila efektivita státu.

zdroj: Partie, 18. 9. 2016, TV Prima

Štítky
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme