Heger: Víc přidáme nemocnicím, ambulance mají dost

Rozhovor s ministrem zdravotnictví Leošem Hegerem

13. 10. 2011

V Česku není lékař jako lékař. Na ministerstvu zdravotnictví si sestavili tabulku, ze které vyplývá, že zatímco nemocniční doktoři kvůli zvýšení platů museli hromadně podávat výpovědi, ambulantní specialisté se měli v posledních letech daleko lépe. Příjmy jim vzrostly téměř dvojnásobně i bez protestů. „Budeme to muset zastropovat,“ říká ministr Leoš Heger. S penězi to totiž bude ve zdravotnictví příští rok víc napjaté než obvykle.

Ze všech stran se ozývá, že nejsou peníze. Jak na tom bude zdravotnictví příští rok?

Platí pořád to, že oproti letošku budou náklady vyšší o osm až deset miliard korun - je to kvůli vyšší DPH a platům dle memoranda, které jsme s lékaři podepsali. Příjmy ale o tolik vyšší nebudou a deficit si nepřejeme. Bude to tedy dost napjaté.

Teď už to ale musíte nějak vyřešit. Píšete přece vyhlášku, která určuje, jak budou pojišťovny od ledna komu platit. Na koho tedy problém s DPH a s platy nakonec dopadne?

Musí se to rozprostřít mezi všechny. Část ponesou samy nemocnice. Ty mohou levněji nakupovat, neplýtvat léky, přehodnotit práci na odděleních. Další část peněz pak musí najít pojišťovny. Ty totiž letos nasmlouvaly v řadě případů vyšší úhrady, než jsme počítali. Například výdaje na rehabilitaci narostly za toto pololetí o deset procent. A obecně do ambulantního sektoru šlo asi o čtyři procenta více peněz než loni v prvním pololetí. Prostor pro to, jak šetřit, tam tedy je.

Pokud mají nést nemocnice zátěž jen částečně, pošlete jim tedy něco navíc na DPH a na platy?

Ano. Ten, kdo bude vyšší sazbou DPH nejvíce zatížen, musí být také nejvíce posílen. Nemocnice to budou ze dvou třetin, ambulantní sektor z jedné třetiny. A nárůst mezd bude vyšší také v nemocnicích. Musíme totiž zohlednit, že jsme je donutili zvednout platy lékařům už letos. Z objemu peněz, který bude kopírovat loňský rok, by tak nevyšly.

Přidáte nemocnicím tolik, aby mohly lékařům a sestrám podle dohody zvednout platy i příští rok?

Všechno jim nepřidáme. Znovu říkám, že všichni aktéři musí zvýšit efektivitu. Bez toho to nepůjde.

Vy jste si teď analyzovali, jak jsou na tom čeští lékaři v jednotlivých oblastech s platy obecně. Co vám z toho vyšlo?

V posledních letech byl nejvyšší nárůst příjmů u ambulantních lékařů. Ti s vlastní praxí se podle statistik dostali s příjmem ze 40 tisíc korun na 70 tisíc korun měsíčně.

Naproti tomu u nemocničních lékařů a zubařů plat rostl výrazně méně. Za stejné období se dostali zhruba ze 43 tisíc na 56 tisíc korun. Budete to nějak zohledňovat při tvorbě vyhlášky na příští rok?

To, že v některém sektoru, jako třeba v ambulancích nebo v laboratořích, došlo v minulosti k většímu rozvoji než v jiném, teď nebudeme zpětně rušit. Chceme to ale zastropovat tak, aby se ty rozdíly dále neprohlubovaly. Teď ještě propočítáváme, jak přesně to nastavíme.

Půjde do některé oblasti peněz naopak více než teď?

Ano, do specializovaných center. Tam jsme si řekli, že pošleme peněz o něco víc. Pacientů, kteří tuto specializovanou léčbu potřebují, stále přibývá, a navíc ji potřebují dlouhodobě.

O kolik více to bude?

V příštím roce by měly platby obecně kopírovat rok 2010. U léčby v centrech však dáme pět procent navíc, což je asi čtyři sta milionů korun ročně.

To zhruba odpovídá tomu, co by podle vašich odhadů mohl přinést nadstandard. Budete připlácení propagovat v reklamní kampani, jak před časem ministerstvo zvažovalo?

Ne, nakonec jsme si řekli, že to takto dělat nebudeme. Myslím, že bude stačit, když rozešleme dopisy lékařským společnostem, komoře a poprosíme je, aby informace šířily dál.

Dostanou se tímto způsobem informace i k veřejnosti?

Většinou, když něco řekneme, tak je to do druhého rána okomentováno panem prezidentem lékařské komory Milanem Kubkem. Informační kanály evidentně fungují.

Nadstandardy ale pomalu přestávají být nejdiskutovanějším tématem zdravotnictví. V posledních dnech je nahradil IZIP. Co chcete dělat s elektronickými zdravotními knížkami obecně?

Pokud se neptáte na IZIP, kolem něhož teď není nic jisté, ale na elektronické zdravotní knížky obecně -tak ty potřebujeme rozšířit. Umím si představit, že bychom pacienty například motivovali tím, že když se do projektu u své zdravotní pojišťovny zapojí, budou mít slevu na pojistném.

Takže ten, kdo by svá data v elektronické podobě mít nechtěl, platil by více. Bude to mít politickou podporu?

Určitě kolem toho budou velké debaty. Ostatně jako kolem celého diferenciovaného pojistného, o němž chceme začít diskutovat. To by spočívalo v tom, že namísto jednotné srážky, kterou stanovuje zákon, zavedeme systém smluvních slev, kterým by si pojišťovny konkurovaly.

Odkdy by to mohlo být? Váš poradce Pavel Vepřek nedávno řekl, že to lze stihnout do roku 2013.

Ano, mělo by to jít. Myslím ale, že to budeme muset hodně dlouho projednávat. Představa, že všichni platíme na zdravotnictví podle jednotného vzorečku, je tady zažitá dvacet let.

Michaela Mužíková

Hospodářské noviny, 13. 10. 2011, Rubrika: Česko, str. 6

Štítky
Osobnosti: Leoš Heger
Témata: Zdravotnictví
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme