Heger: Víc pacientů, víc peněz

29. 11. 2011

Ministr zdravotnictví Leoš Heger (TOP 09) se rozhodl sáhnout do „zatuchlého“ systému financování nemocnic. Od příštího roku už nebudou jejich hlavní příjem tvořit pevně stanovené rozpočty. Nově bude zdravotnické zařízení inkasovat peníze za každého léčeného pacienta.

Tzv. systém úhrady za diagnózu (DRG) se bude týkat tří čtvrtin poskytované péče oproti současným 25 procentům.

Postupně by také měly nemocnice za stejné výkony dostávat stejně zaplaceno. Zamezí se tak praxi, kdy jedna a táž operace přišla v různých nemocnicích na rozdílnou částku. „Teď máme mix úhrady, která je pro všechny stejná, což je 25 procent, zbytek tvoří individuální platby vycházející z parametrů konkrétní nemocnice. Rádi bychom to v průběhu tří až pěti let sjednotili a stanovili jednotné ceny,“ řekl LN náměstek ministra Petr Nosek.

Především menší nemocnice změnu vítají, protože oproti těm velkým mají úhrady nižší. „Pět let je moc dlouhá doba,“ komentuje plán resortu šéf lékařské komory Milan Kubek.

Výhodou je, že se do „výdělku“ nemocnic promítne počet pacientů, které ošetří. Novinka tak přinese peníze těm nemocnicím, o které je zájem. Ostatní, které na novém systému budou tratit, se mohou podle ministerstva přeorientovat například na dlouhodobou péči. Na vyšší platy nebudeme mít, tvrdí nemocnice Nový způsob financování zanesl ministr Heger do úhradové vyhlášky pro rok 2012. Zdravotní systém má mít v příštím roce k dispozici 226 miliard korun, což je nárůst o jedno procento.

Heger se zmínil i o platech pro lékaře. Ty by měly stoupnout o 6,25 procenta. „Nemocnice by měly dostat příští rok navíc dvě až čtyři miliardy, což by jim mělo nárůst platů pokrýt,“ uvedl Heger s tím, že nemocnice si na část tohoto navýšení také budou muset ušetřit.

Na včerejším mimořádném shromáždění Asociace českých a moravských nemocnic ale zaznělo, že na růst platů zdravotníků nemocnice peníze mít nebudou. I když jim pojišťovny mají dát příští rok víc, vezme jim tyto peníze inflace a růst DPH.

„Nebude to zvýšení platů o deset procent slíbených odborářům v memorandu, ale ani 6,25 procenta, jak teď navrhuje ministr. Pro nemocnice bude problém současné platy alespoň udržet,“ řekl právník asociace Stanislav Fiala.

Barbora Říhová

Lidové noviny, 29. 11. 2011, Rubrika: Domov, str. 4

Štítky
Osobnosti: Leoš Heger
Témata: Zdravotnictví
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme