Heger: "Svinstvo" není argument

Rozhovor s ministrem zdravotnictví Leošem Hegerem

13. 7. 2011

Co jste si sliboval od vystoupení před odboráři?

Tak já jsem byl už na dvou odborářských akcích, obě byly vzrušené, ale v rámci takového běžného tábora lidu, který má svá pravidla - vyvolávání, roztleskávání, vyslovování hlasitých hesel. Ale tato demonstrace byla přece jen trošku jiná. Podle mého odhadu tam bylo tak dvě stě, tři sta lidí. Ale bylo tam velké množství odborových funkcionářů a relativně velké množství lidí, kteří byli opravdu rozvášnění, křičeli slova, která nelze reprodukovat, a tvářili se opravdu nenávistně. Takovou atmosféru jsem ještě osobně nezažil.

Měl jste strach?

Ne, tak to snad ani ne. Bylo tam dost policistů i ochranka z ministerstva. Bylo mi spíš nepříjemné, že se o mě tak moc starali, myslím, že bych to zvládl sám.

A co jste chtěl vlastně odborářům říct? Nakonec vás nepustili ke slovu...

Chtěl jsem jim sdělit, že se reformy musí udělat, protože není možné, aby se zdravotnictví vyvíjelo jako dosud. Je tam spousta nepořádku, mizí tam spousta peněz a konzumuje se tam někdy zbytečně mnoho péče. Ale chtěl jsem jim také říct, že to všechno chceme dělat a děláme sociálně ohleduplně, protože nemáme zájem ani svědomí na to, aby tady byli lidé, kteří nebudou mít na zdravotní péči nebo kteří budou dostávat nějakou podřadnou péči proto, že by si to nemohli zaplatit. To je argumentace odborových funkcionářů, která sice dopadá na pole úrodné, ale není pro ni žádný podklad. Pan předseda odborů Zavadil prohlásil v televizi, že to hlavní, co má proti našim reformám, je to, že to je svinstvo. Tak jestliže se argumentuje tímto způsobem, pak se velice těžko dohaduje na něčem konstruktivním.

Jednou z výtek odborů je, že chcete vytáhnout peníze z kapes pacientů místo toho, abyste bránili korupci...

Ano, my se snažíme vytahovat peníze z kapes, ale těch bohatých. Protože jestliže je někdo dobře situovaný, může si pořídit drahé auto, luxusní dovolenou, tak má-li zájem připlatit do zdravotnictví za nějaký nadstandard, který nepotřebuje a který mu skýtá nějakou možnost, která jeho zdraví podstatně nevylepší, jen přinese určitý luxus, tak to je jeho příspěvek pro ty chudé. Je to věc, která solidaritu spíše posílí.

Můžete jmenovat alespoň jedno konkrétní opatření, kterým se snažíte bránit korupci ve zdravotnictví a tomu, aby z něj peníze jen tak neutíkaly?

Velmi jsme zpřísnili dohled nad výběrovými řízeními, nepovolujeme našim nemocnicím, aby si vybíraly zakázky v případě, že je jen jeden zájemce. A to velké protikorupční opatření, které máme, to se týká velkých farmaceutických dodavatelů. Tam se budou generická léčiva soutěžit elektronickými aukcemi.

Lucie Vadlejchová

tyden.cz, 13. 7. 2011

Štítky
Osobnosti: Leoš Heger
Témata: Zdravotnictví
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme