Heger: Spoluúčast pacientů příští rok nepatrně stoupne

Rozhovor s ministrem zdravotnictví Leošem Hegerem

6. 6. 2011

Václav MORAVEC, moderátor

Hezký dobrý večer vám všem. Spor o amalgámové plomby nekončí. Zubaři totiž vyrazili do útoku. Pokud Nečasův kabinet nevyřadí plomby z úhrad zdravotního pojištění, chce část zubařů, zejména těch mladších, vypovědět smlouvy se zdravotními pojišťovnami a vybírat od pacientů peníze v hotovosti. Tady jsou slova prezidenta České stomatologické komory Pavla Chrze.

Pavel CHRZ, prezident České stomatologické komory

Jednalo se o vypovídání smluv zdravotním pojišťovnám, soustředění se pouze na tu péči, která není hrazena z veřejného zdravotního pojištění, ale to samozřejmě znamená vyzobávání těch perliček. Samozřejmě může to sklouznout a to bychom strašně neradi viděli, do černé či šedé ekonomiky.

Václav MORAVEC

Zaznamenalo před několika desítkami minut Rádio Impuls slova prezidenta České stomatologické komory Pavla Chrze. Podle něj už teď řada zubařů má smlouvy jen s některými pojišťovnami a za péči o pacienty ostatních pojišťoven vybírá. Nejen o tom bude řeč v dnešních Impulsech, pozvání přijal ministr zdravotnictví Leoš Heger z TOP 09. Vítejte, pane ministře, po čase v Rádiu Impuls, dobrý večer přeji.

Leoš HEGER, ministr zdravotnictví /TOP 09/

Dobrý den.

Václav MORAVEC

Připomínám, že hosta dnešních Impulsů, tedy ministra zdravotnictví České republiky Leoše Hegera se můžete ptát, a to prostřednictvím SMS zpráv na čísle 774999888, máte-li jakoukoliv otázku, která se týká vašeho zdraví a českého zdravotnictví, stačí, když ji pošlete k nám sem do rádia Impuls. Číslo pro vaše otázky ve formě SMS zpráv zní 774999888. Pane ministře, po několika koaličních schůzkách vám před týdnem dali lídři stran vládní koalice zelenou pro první fázi vaší reformy zdravotnictví. Který svůj ústupek v této části reformy zdravotnictví byste označil slovem krvavý?

Leoš HEGER

Já myslím, že žádný. Jeden je tam velký, není to můj ústupek, ale je to ústupek K9 a to jsou ty zubní plomby. My jsme ho úmyslně nechali zvlášť, protože když jsme chystali všechny změny, tak bylo jasné, že tohle bude věc, která bude velmi kontroverzní a přestože jsme měli plnou podporu TOP 09 a podporu ODS nakonec, která před půl nebo tři čtvrtě rokem malinko váhala s plombami, tak tentokrát byly tyto dvě strany pro, ale Věci veřejné se vyjadřovaly velmi negativně a nakonec si prosadily, že ty plomby tam nebudou.

Václav MORAVEC

Pochopil jste ten ústupek koaliční devítky?

Leoš HEGER

Tak já si myslím ...

Václav MORAVEC

Nebo se vám jen obtížně akceptuje?

Leoš HEGER

No já s tím mám problém samozřejmě, je to velké množství peněz, je to do určité míry zlomová záležitost tak trošku, ale na druhou stranu pro mě a pro celé ministerstvo, které připravovalo novelu zákona 48 o veřejném zdravotním pojištění, tak jsme tam dali asi 5-6 témat a ta témata jsou relativně složitá a některá dokonce jsou taková na hraně ústavnosti našeho systému a my jsme se velmi snažili, abychom to vyřešili dobře a čistě a jsou průlomová. Týká se to zejména úhrad nadstandardů. Kdežto ty plomby, to je prostě taková technická záležitost, na kterou stačí dva řádky a je to věc, které se říká parametrická změna, kdokoliv ji může vrátit zpátky, udělat z toho třeba jenom 50% účast a podobně, ale zákon to popíše velmi lehce a nebude proti tomu Ústavní soud velmi pravděpodobně. Takže to, že tato věc neprošla, mě osobně mrzí méně, i když je v tom dvě miliardy korun, a daleko víc by mě mrzelo, kdyby neprošly ty ostatní změny.

Václav MORAVEC

Hraje se tedy o dvě miliardy korun v souvislosti s amalgámovými plombami?

Leoš HEGER

No tak dvě miliardy samozřejmě vypadají hrozně, ale v tom rozpočtu asi 260 miliard je to relativně malé procento. Ale my máme zadání v příštím roce najít deset miliard rezerv, takže zase v tomhle je to 20 procent.

Václav MORAVEC

Symbolem debat právě o první fázi reformy se staly právě amalgámové plomby. Ty nebudou nakonec vyřazeny z úhrad zdravotního pojištění, což jste navrhl jako ministr zdravotnictví a to, že nakonec K9 řekla ano, budou se plomby dál hradit ze zdravotního pojištění, to kritizuje Česká stomatologická komora. Tady je výhrůžka prezidenta komory Pavla Chrze.

Pavel CHRZ

Jednou z cest je vypovídání smluv zdravotním pojišťovnám, soustředění se pouze na tu péči, která není hrazena z veřejného zdravotního pojištění, ale to samozřejmě znamená vyzobávání těch perliček. Samozřejmě může to sklouznout a to bychom strašně neradi viděli, do černé či šedé ekonomiky.

Václav MORAVEC

Vyhrožuje prezident České stomatologické komory Pavel Chrz. Jste připraven, pane ministře, na tu výhrůžku, že budou vypovídány smlouvy se zdravotními pojišťovnami u například mladých zubařů?

Leoš HEGER

Tak nelze to vyloučit, ale myslím si, že je to už dost taková hraniční záležitost a že k tomu nedojde. Já bych zdůraznil…

Václav MORAVEC

Jaké kompenzace tedy můžete zubařům nabídnout, pokud můžete něco nabídnout za ty amalgámové plomby?

Leoš HEGER

No zubařům nemůžeme nabídnout nic a pro mě by to znamenalo zachování současného stavu. Takže ono je to pro ně jistě nepříjemné a oni se těšili na to, že zatímco Všeobecná zdravotní pojišťovna platí ty plomby poněkud pod cenou, zatímco na běžných výrobcích mají nějakou marži, řekněme, 5-10 procent, oni všechny ty jejich placené zákroky jsou samozřejmě pod cenovou regulací, ale i tak by to pro ně bylo příjemnější a samozřejmě by se oprostili z vlivů zdravotních pojišťoven. Je jich málo, takže oni si to mohou dovolit a myslím si, že by našli dost klientů, kteří by dali přednost pohodlně si najít svého zubaře, než hledat, kdo si je vezme do péče, kdo je zaregistruje. Takže těch pár set korun by si ročně asi rádi připlatili lidé.

Václav MORAVEC

Ono bylo klíčové v rámci té první části zdravotnické reformy, ten první balíček, vy máte projednávat v Poslanecké sněmovně 14. června, pokud se nemýlím, tak tam bude klíčové to, že se bude postupně zvyšovat spoluúčast pacientů v České republice. Ta je teď 17procentní a podle té koaliční dohody má stoupnout zhruba o 5 procent na 22 procent v roce 2014, je to tak?

Leoš HEGER

No, bude to rozloženo na tři roky a my zatím máme jasno v tom prvním roce, kde i bez těch plomb by to bylo asi o jedno procento. My měníme některá pravidla okolo léků, takže například se počítá se zpoplatněním levných léků a se zpoplatněním léků takzvaných doplňkových, které nemají úplně stoprocentně průkaznou účinnost, berou se tak zvykově. Takže tam může být k jedné miliardě třeba zvýšena spoluúčast.

Václav MORAVEC

Chápu-li to správně, tak v roce příštím spoluúčast pacient stoupne o procento?

Leoš HEGER

Asi tak. Ta spoluúčast je strašně zajímavá věc mimochodem. Málokdo to ví, že u nás celý ten balík spoluúčasti je 45 miliard a jenom z toho regulační poplatky dělají, ne, já jsem měl říct, regulační poplatky dělají jenom 5 miliard. Přestože se o tom tak strašně mluvilo, tak z toho balíku 45 miliard je to téměř minimální záležitost.

Václav MORAVEC

A co je ta maximální z toho 45…

Leoš HEGER

No jsou tam doplatky za léky, to je asi 9 miliard, jsou tam stomatologické výkony, dneska už k 6 miliardám se platí za ně a ten zbytek, větší polovina, 25 miliard jsou věci, které v podstatě do té zdravotní péče by ani nemusely být zahrnuté. Jsou to různé vitamíny, potravinové doplňky, třeba operace kosmetického charakteru a podobně. Takže jaksi ta spoluúčast je velmi diferencovaná záležitost.

Václav MORAVEC

Chápu-li to správně, tak v roce příštím spoluúčast pacientů stoupne o jedno procento a v těch dalších dvou letech přibližně o dvě procenta?

Leoš HEGER

Přibližně o 2 procenta.

Václav MORAVEC

Čeho se to především, říkáte v roce příštím se to bude týkat lékové politiky. Výhradně lékové politiky?

Leoš HEGER

No výhradně ne. My máme nějaké další racionalizace v oblasti plateb za různé technické prostředky. Tam se to možná ani pacientů tolik nedotkne, to spíš bude šetření jenom, protože zdravotní pojišťovny platí úhrady těm zdravotnickým potřebám, které to prodávají, v cenách, které jsou poměrně zastaralé a ukázalo se, že na trhu jsou ty prostředky levnější, tak tam spíš bude šetřit zdravotní pojištění. Ale my to počítáme dohromady, co přidají pacienti a na čem se ušetří. Takže ne celých těch 10 miliard, které máme ušetřit, bude na konto našich pacientů, to určitě ne.

Václav MORAVEC

Pane ministře, počítáte s tím, že ta spoluúčast pacientů, až doslouží Nečasova vláda, doslouží-li v roce 2014, tedy v rámci svého řádného funkčního období, že zůstane na těch 22 plánovaných procentech, které jste oznámili po koaliční schůzce, nebo bude pravděpodobně nutné zvyšovat spoluúčast pacientů i po roce 2014 nad těch 22 procent?

Leoš HEGER

Já si myslím, že už asi o moc více neporoste. Největší spoluúčasti jsou asi 25 procent v Evropě a on je ještě jeden velmi mocný přítok peněz do zdravotnického systému a to je zvyšování pojistného. To pojistné prostě s inflací se bude zvyšovat také jednou. Dneska pro to není příliš nadšení…

Václav MORAVEC

Ono se zatím nezvyšuje.

Leoš HEGER

No v podstatě zůstalo stejné od revoluce…

Václav MORAVEC

Přesně tak.

Leoš HEGER

Ale třeba v Německu, kde to pojištění bylo asi o 1,5 procentního bodu vyšší než u nás, tak zvýšili o jedno procento nedávno. Ta medicína prostě se stává dražší a dražší a poskytuje více a více péče, takže každý s tím musí počítat.

Václav MORAVEC

Chápu-li to správně, tak když teď váš ministr, stranický kolega ministr financí, odmítá zvyšovat zdravotní pojištění, tedy odvody na zdravotní pojištění, tak podle vás se to ještě nevyhne Nečasově vládě?

Leoš HEGER

No já to nedokážu úplně odhadnout…

Václav MORAVEC

Vy to nechcete říct. Jen řekněte pravdu.

Leoš HEGER

Ale my jsme se snažili v první řadě a to bych řekl, že je na celé té věci nejdůležitější, neškodit do těch peněz, které se vytahují takzvaně pacientům z kapsy, tak hledat rezervy v systému. Protože to zdravotnictví, jak je všeobecně známo, má bohužel dost špatnou pověst a přinejmenším některé korupční aféry, některá předražení věcí na trhu volají po tom, aby se tyto věci upravily. Protože s námi jako s politiky, kteří se pohybují ve zdravotnictví, se nechce v současnosti nikdo bavit. Všichni říkají, udělejte si tam pořádek a pak se budeme bavit o tom, jestli se někdy zvýší podíl za státní platby na pojištěnce a nebo jestli se zvedne celkově to pojistné.

Václav MORAVEC

Poměrně velký počet posluchačů Impulsů se už vás ptá a ty otázky se týkají například právě spoluúčasti: Proč spoluúčast pacientů není stanovena tak jako v Německu procentně z výše příjmů? Pokud spoluúčast bude v absolutní výši, bude sociálně necitlivá vůči těm lidem, kteří mají nízké příjmy.

Leoš HEGER

Tak já musím říct, že to není tak úplně pravda. Faktem je a to přiznávám, takhle byly zadány poplatky za jeden den v nemocnici. Tam se prostě platí na stravu převážně a na ty hotelové služby a tam to není sociálně vykryto. Na druhou stranou všechny ostatní poplatky jsou zastrojované buďto 2,5 tisíci ročně u starších lidí nebo méně majetných lidí a u ostatních pět tisíc ročně. A pokud šlo o ty zubní poplatky, tak my jsme je už navrhovali s velkým sociálním stropem. Všechny děti a mladiství do 18 let zdarma, starší lidé zdarma, lidé, kteří mají nějaké vážné nemoci, které způsobují kazivost zubů, taky zdarma a jenom ti zbylí by platili.

Václav MORAVEC

Připomínám, že hostem u mikrofonu rádia Impuls je dnes český ministr zdravotnictví Leoš Heger z TOP 09. Stínový ministr zdravotnictví David Rath nemá pro reformní kroky ministra zdravotnictví Leoše Hegera mnoho dobrých slov. K případné pochvale David Rath pak dodává:

David RATH

Pochválil bych, že tam ještě nejsou horší věci, než tam jsou napsány, ale to je dost asi málo. Tam taky nic dobrého napsáno není. Zatím s čím přišel Leoš Heger, tak pokud my bychom příští volby vyhráli, tak je to k naprosto totálnímu předělání v podstatě ze sta procent.

Václav MORAVEC

Vysvětluje stínový ministr zdravotnictví David Rath z ČSSD. Už vám řekl váš stínový protějšek, že v případě, kdyby sociální demokraté vyhráli volby, tak to předělají?

Leoš HEGER

Ale tak to samozřejmě se říká každé zasedání sněmovny a téměř ve všech sférách lidského konání. Já musím říct jednu věc. Jestli mohu malinko odbočit, tak já když jsem čekal na ten rozhovor tady u vás, tak jsem si zopakoval vaši misi, že jste Rádio, které šíří optimismus a snaží se být pozitivní. Tak já řeknu jeden dobrý slogan, který jsem si zapamatoval, jestli mohu k tomu něco dodat.

Václav MORAVEC

No pokud se to týká reformy zdravotnictví, zatím šíříte spíš…

Leoš HEGER

No, týká, nepřímo se to týká reformy zdravotnictví.

Václav MORAVEC

... ty negativní impulsy.

Leoš HEGER

Ten slogan zní: Na světě by mělo být více žiraf, jsou to veselá zvířata a daleko vidí. Tak já bych řekl, že tento duch se v politice nešíří. Tam se šíří zejména ze strany opozice, ať je to kdokoliv v té opozici, jaksi obraz strašného zmaru a všechno je špatně. Když svítí sluníčko, tak je moc horko a spotřebuje se moc energie na klimatizaci, když je zima, tak bude pršet a budou povodně a toto v civilizovaných zemích podle mě není. Tam ta opozice a koalice vždycky trošku spolupracují, rozhodně si…

Václav MORAVEC

Ale teď mi upřímně řekněte, když se podíváte na svoji reformu zdravotnictví, ať se od žiraf dostaneme zase zpátky k reformě zdravotnictví, tak které návrhy vám přijdou od opozice dobré a pomohly by zdravotnictví a jeho reformě?

Leoš HEGER

Tak opozice říká, že ve zdravotnictví je málo peněz a my jsme dostali zadání, že se nesmí zvyšovat zdravotní pojistné momentálně a že se musí hledat rezervy uvnitř, případně zvyšovat spoluplatby. Tak my jsme pro současné období dali přednost tomu hledání rezerv vevnitř a ty spoluplatby se budou zvyšovat relativně jenom málo. Ale ten základní princip, že ve zdravotnictví je nejenom nepořádek, ale také to zdravotnictví poskytuje daleko dokonalejší služby, dokonce tak dokonalé, že řada lidí přežívá s těžkými nemocemi daleko déle a potřebují na to mnohem více peněz, tak prostě ty peníze tam budou dříve či později potřeba přilévat zvenku a k tomu určitě dojde, ale teď to chce dělat pár roků pořádek a trošku i na tu spoluúčast sáhnout, aby ti lidé, kteří tu spoluúčast platit nemohou, ti velmi těžce nemocní, aby na tom byli o něco finančně lépe v tom zdravotnictví a ti, kdo jsou relativně zdravější, s banalitami, tak by se na tom trochu víc podíleli.

Václav MORAVEC

Když mluvíte o úsporách, tak některé dotazy se týkají právě úspor. Například jeden z posluchačů Impulsů se ptá ministra zdravotnictví Leoše Hegera, dnešního hosta Impulsů: Proč chcete rušit komplexní lázeňskou léčbu u chronické lupénky?

Leoš HEGER

Ale ta vyhláška úhradová ještě není úplně napsaná, my ji připravujeme…

Václav MORAVEC

U chronické lupénky se tedy nebude rušit komplexní lázeňská péče?

Leoš HEGER

Chronická, já to nejsem schopen říct, já jenom mohu říct, že ty těžké případy komplexní lupénky patří do stejných kategorií nemocí, jako jsou onkologické nemoci, kdy se dává takzvaná biologická terapie a ta se takovýmhle nemocným dává a ti jistě na ty lázně si dosáhnou. My jinak obecně nechceme rušit žádnou komplexní léčbu úplně, my chceme jenom tu hranici trošku posunout. Původně se říkalo, ušetří se tři miliardy, tak to není pravda, my si sáhneme tak maximálně na půl miliardy, ale medicína za 15 let, kdy byla poslední verze té vyhlášky napsaná, se strašně změnila, i ty indikace pro ty lázně musí být jiné.

Václav MORAVEC

Pane ministře, další otázka, která přišla, tak se týká oné kauzy Diag Human, jestli je pravda, že hrozí České republice i v Paříži ve Francii zabavování uměleckých děl nebo dokonce Českého centra kvůli tomu, že pařížský soud dal zapravdu společnosti Diag Human?

Leoš HEGER

Tak proti tomu rozsudku se lze odvolat a také se ministerstvo zdravotnictví bude odvolávat. Já…

Václav MORAVEC

Už jste se rozhodli, že se odvoláte jako ministerstvo zdravotnictví?

Leoš HEGER

Určitě ano. Já nechci tady dělat nějaké rozbory toho případu, protože v tom jsou zapojeni nejtěžší advokátské kalibry z obou stran a samozřejmě není to případ jednoduchý, ale to vysvětlení, že ten rozsudek tady, že má stát zaplatit Diag Human deset miliard, podle naší interpretace není pravomocné a to, jak se ta informace o tom, že pravomocné je, dostala do Rakouska a do Francie, jsou velmi zvláštní zatím.

Václav MORAVEC

Chápu to správně, že podle vás byly obelhány soudy ve Vídni i v Paříži?

Leoš HEGER

Tak já to takhle nechci říkat, ale ...

Václav MORAVEC

Cítíte to tak?

Leoš HEGER

Ale je v tom něco nestandardního.

Václav MORAVEC

Takže cítíte, že byly obelhány?

Leoš HEGER

No cítím, že to naše odvolání bude úspěšné a že ještě to bude mít nějaké další dohry.

Václav MORAVEC

Tudíž jako ministr zdravotnictví tvrdíte, že stát nakonec nebude platit firmě Diag Human?

Leoš HEGER

Ano, věříme, že to takhle dopadne. Ministerstvo zdravotnictví v tom není samo, je v tom zapojen Úřad pro majetek státu, a jak jsem říkal, všechny strany jsou zastoupeny advokáty, kteří to mají ve svých rukou, takže my to na zdravotnictví jednak pozorujeme a jednak připravujeme tedy pro ty advokáty vše, co na to potřebují.

Václav MORAVEC

V souvislosti se zubaři se další posluchači Impulsů ptají: Pane ministře, bude se na plomby dávat nějaká záruka? Velmi často se drolí. Kolik plomb si může dovolit invalidní důchodce? Jinak souhlasím s novou cenou pobytu i s platbou za léky do 50 korun.

Leoš HEGER

Tak dosud na plomby, které jsou dělány z amalgámu, platí, že za jeden ošetřený zub se ručí rok a jestliže dojde k opravě toho zubu, tak už to dělá ten stomatolog na svůj účet a pojišťovna mu to nezaplatí.

Václav MORAVEC

Je to prokazatelné? Nemůže se stát, že zkrátka to vyúčtuje jako jiný zub? Protože to si jako pacienti nemůžeme zkontrolovat asi, pokud nemáme nějakou zdravotní knížku, kde bychom se to dočetli.

Leoš HEGER

No, my se snažíme, aby si to pacienti mohli zkontrolovat. My budeme prosazovat v té novele, aby zdravotní účty pojišťoven byly přístupné všem lidem, kteří si to budou přát a chceme zařídit něco jako internetový přístup do vlastního účtu jako v bance, když máte internetové bankovnictví a pak byste si to zkontrolovat mohl. Zatím je to složité a jsou určitá podezření, že někdy to vykazování je trošku manipulováno, ale já myslím, že stomatologové dbají o svou pověst a že to budou spíše výjimky, které se objevují ve všech lidských konáních.

Václav MORAVEC

Dohodli jste se už ve vládní koalici definitivně na právě upravení těch standardů a nadstandardů, respektive kdo bude garantem a kdo je bude definovat?

Leoš HEGER

Garantem bude ministerstvo zdravotnictví, které vydává jako vyhlášku takzvaný seznam výkonů s bodovými hodnotami, to je takový základní ceník ve zdravotnictví a tam ty výkony budou definované. A samozřejmě budeme spolupracovat na jejich přípravě s odbornými společnostmi, se Společností Jana Evangelisty Purkyně, která zastupuje většinu odborných společností a samozřejmě i s lékařskou komorou, která zastupuje zase jiné segmenty medicíny.

Václav MORAVEC

Tady závěrečný vzkaz: Rádio Impuls nám pomáhá, mám lupénku, léčím si jí sama. Jeden z posluchačů. Vy například u těchto pacientů tedy nebudete zásadněji omezovat tu léčbu?

Leoš HEGER

U těch těžkých určitě ne. Jinak lupénka je strašně z medicínského hlediska zajímavá nemoc, samozřejmě ne pro pacienty a vyskytuje se ve formách velmi lehkých, které samy někdy vymizí a někteří lidé bohužel jsou postiženi velmi těžce a sahá jim to i na klouby a jsou invalidizováni. Takže nedá se mluvit jednoznačně o tomto onemocnění.

Václav MORAVEC

Co je pro vás nejobtížněji vysvětlitelné v souvislosti s vaší reformou zdravotnictví, pane ministře?

Leoš HEGER

No velmi obtížné jsou debaty s opozicí, pokud jde právě o placení těch nadstandardů, protože se stále objevují hlasy, že zdravotnictví je výjimečné, že zatímco v jiných sférách života jsou lidé přirozeně chudší, prostší a bohatší, jaksi s lukrativnějším zázemím, tak v tom zdravotnictví se to nějak nepřijímá a jsou lidé, kteří říkají, že všichni by měli dostat stejně a nikdo by neměl mít možnost si zaplatit nějaký nadstandardní luxus.

Václav MORAVEC

Konstatuje ministr zdravotnictví České republiky, host dnešních Impulsů Leoš Heger. Děkuji, že jste přijal mé pozvání. Těším se přísně na shledanou.

Leoš HEGER

Já děkuju za pozvání, na shledanou.

Rádio Impuls, 6. 6. 2011, Pořad: Impulsy Václava Moravce

Štítky
Osobnosti: Leoš Heger
Témata: Zdravotnictví
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme