Heger: S platy nelze udělat nic zázračného

Rozhovor s ministrem zdravotnictví Leošem Hegerem

1. 11. 2010

HN: Nemáte strach, že personální situace v nemocnicích bude čím dál tím horší a že to ohrozí kvalitu péče?

Samozřejmě, že rizikové to je. Já jenom doufám, že "Děkujeme, odcházíme" je taková trochu nátlaková akce. A že neodejdou všichni, kdo to podepsali. V nemocnicích je asi 15 tisíc lékařů a kdyby z nich tři tisíce měly odejít, tak to samozřejmě způsobí problémy a musela by se pak odehrát nějaká krizová opatření.

HN: Připravujete něco takového?

Ministerstvo může přímo nařizovat věci jen velkým nemocnicím, kde by si s tím, myslím, poradili spontánně. Malé nemocnice kontrolují kraje. Pokud by se někde oddělení opravdu vyprázdnila, a ona leckde jsou už teď na pokraji únosných personálních normativů, tak by nebylo vyloučeno, že se zavřou. Péče se bude koncentrovat do méně nemocnic.

HN: Německé nemocnice teď shání české doktory i proto, aby se připravily na přísnější evropskou směrnici, která od roku 2012 omezí přesčasy. Jak se to bude řešit u nás?

Jedna z možností, která už prošla vládou, jsou smluvní platy pro lékaře s atestací. Mají výhodu, že se u nich už neplatí žádné přesčasy. Zahrnovaly by i povinnost zajistit 24hodinový provoz a bylo by na tom oddělení, jak se mezi sebou o práci podělí. Jestliže pro ně bude výhodnější za stejný plat sloužit méně, tak se tak budou chovat.

HN: Co se tím změní? Služby stejně někdo musí odpracovat... Nebo bude platit limit 8 hodin týdně jako v Německu?

Ne. Bude platit, že musí zajistit bezpečný provoz po 24 hodin. A jak to udělají, nebude zaměstnavatel kontrolovat hodinami.

Hana Škodová

Hospodářské noviny, 1. 11. 2010, Rubrika: Téma, Strana: 2