Heger: Předepisovat brýle a léčit nachlazení mohou i sestry

Rozhovor s ministrem zdravotnictví Leošem Hegerem

21. 3. 2012

Víc pravomocí chce svěřit do rukou zdravotních sester ministr zdravotnictví Leoš Heger (TOP 09). Vedení porodů a péče o těhotné v rukou porodních asistentek je podle něj prvním krokem k jejich emancipaci.

Co dalšího plánujete?

Nedávno mě oslovila například společnost, která sdružuje optometristy, což jsou lidé věnující se vyšetření zraku. Myslím, že není problém, aby třeba brýle předepisovaly standardní všeobecné zdravotní sestry, protože vyšetřit oko a určit, jaké brýle potřebuje, není nic složitého, pokud tam nejsou nějaké nemoci a není třeba zásah lékaře. Takže to bychom taky rádi otevřeli. A takových věcí je samozřejmě víc, ostatně máme to v koaliční smlouvě – zvyšování pravomocí a kompetencí sester, takže naplňujeme, co jsme slíbili.

Kde berete inspiraci? Je to podle modelu nějaké země?

V zahraničí je to běžné. Například v Dánsku přijímají zdravotní sestry i lehčí pacienty a léčí jim například nachlazení nebo banální nemoci dětí. Není nutné, aby u všeho byl přítomen lékař, viděl pacienta a vyšetřil jej, když na to mají sestry vzdělání.

To znamená, že by lidé s banálním nachlazením už „neotravovali“ lékaře?

Jsou země, kde to tak funguje. Zlevňuje to systém, lékaři by se měli zabývat důležitými věcmi. A samozřejmě musí být dobře nastavena pravidla pro takové rozdělení kompetencí.

To vzbudí asi hodně odporu...

S tím počítáme.

Říkáte, že to zlevňuje systém, takže cílem je ušetřit?

Ano. Tím, že peníze v mnohých případech nepůjdou za lékařem, ale takzvaným nositelem výkonu bude sestra, které se peníze v sazebníku přepočítávají jinak, pomůže to pojišťovnám uspořit.

(lep)

Mladá fronta DNES, 21. 3. 2012, Rubrika: Z domova, str. 4

Štítky
Osobnosti: Leoš Heger
Témata: Zdravotnictví
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme