Heger: Poslanci schválili vznik národních zdravotnických registrů

Rozhovor s ministrem zdravotnictví Leošem Hegerem

1. 9. 2011

Možná podstatnou informací je, že teď je přesně 10 minut po 14. hodině, posloucháte pořad, který se jmenuje Svět o druhé. Čeští poslanci schválili vznik národních zdravotnických registrů. Budou to obří databanky se spoustou údajů o každém občanovi země. To by nebyl problém, kdyby data byla anonymní a kdyby k nim neměly přístup tisíce dalších lidí. Zejména lékařů, ale také úředníků. Registry vzniknou od 1. července příštího roku. Ve Světě o druhé teď vítáme ministra zdravotnictví Leoše Hegera, přeji dobrý den.

Dobrý den.

Pane ministře, jakým způsobem chcete ošetřit důvěrnost těch údajů, které se budou v registrech shromažďovat?

Tak, já musím říct, že protestuji proti některým faktům, která jste uvedl. V žádném případě k těm registrům nebudou mít přístupy tisíce lidí, ale jestli, tak desítky lidí, kteří budou mít velmi pečlivě zvažované oprávnění vstupu. A za druhé, takové registry, o kterých jste mluvili, už dávno existují. 30 let u nás existuje registr onkologických pacientů, který zaštiťují takové osobnosti, abych jmenoval namátkově, profesor Žaloudík, profesor Vorlíček, profesorka Abrahámová, kteří prostě ...

No, ale to je trošku něco jiného než to, co se chystá teď.

Ne, ne, ne. To ne, to je přesně to, co existuje. Další registry, asi 7 dalších registrů už existuje několik let. A ten zákon je jenom vyjmenovává a dává jim nějaká, nějaké mantinely, aby mohly fungovat prostě tak, aby to nikoho neohrozilo. Jinak já si vezmu ten onkologický registr, prostě tam ti pacienti jsou opravdu pod nějakým kódovaným rodným číslem, protože jinak není možno ze všech zdravotnických zařízení, kterými ti pacienti projdou během svého onemocnění, sesbírat ta data dohromady a poté vyhodnotit.

Pane ministře, abychom se v tom zorientovali. Mohl byste tedy popsat ty změny, které nastanou oproti té skutečnosti, která je dnes? Ty změny, které nastanou od 1. července příštího roku.

Mám-li být jednoduše pregnantní, tak změny nejsou žádné. Ty registry prostě existují, některé z nich dlouhodobě, některé jsou poměrně nové. A my jsme připraveni na to, jestli ten zákon projde, tak samozřejmě podmínky zabezpečení těch registrů a konkrétní přístupová práva a všechna pravidla toho, jak jsou využívány ty registry, debatovat s Úřadem pro ochranu osobních dat. Ale jinak v tom nevidíme žádnou výraznou změnu a v podstatě se jenom kodifikuje ten stav, který je. Čili těch registrů je 11 a 11 jich i bude?

No, my doufáme, tak samozřejmě zákonodárci to mohou změnit, to schválení teprve bude. Má to před sebou ještě nejméně měsíc až dva trvající legislativní proces, ale takhle jsme to navrhli a takhle to prosazujeme. Jsme to ochotni obhajovat. Pro potřeby nejenom medicíny, ale hlavně budoucích pacientů. A doufáme, že dokážeme, že se nejedná o nic, co by reprezentovalo takzvaného "velkého bratra", o kterém jste mluvili.

Ten, ty registry částečně tedy má zaplatit Evropská unie, jestli se nepletu. Kolik to bude stát daňové poplatníky?

Tak samozřejmě, že s jakýmkoliv statistickým systémem a největší statistický systém u nás reprezentuje Český statistický úřad, který je prostě drahý. To samozřejmě získávat data, o tom, jak běží ekonomika, jak běží život v téhle zemi, náklady na sčítání lidu, to byla poslední záležitost, která se diskutovala a diskutovalo se o její optimalizaci.

A víte tedy, pane ministře, kolik to zhruba bude stát, nebo ne?

Já si myslím, že ten provoz těch registrů se počítá v jednotlivých milionech. My od Evropské unie máme projekt, který zhruba v několika stovkách milionů by měl ošetřit hardware a software, v rámci kterého jsou ty registry vedené. A měla by to být taková jednorázová investice.

Já vám děkuji za rozhovor. A za informace. Tolik ministr zdravotnictví Leoš Heger, díky, na slyšenou.

Děkuju.

 

Václav Sochor

Český rozhlas - Rádio Česko, 1. 9. 2011, Pořad: Svět o druhé

Štítky
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme