Heger: Pokud otrávených přibude, celoplošný zákaz prodeje lihovin je jednou z možností

Česko zkouší bojovat proti otravám způsobeným nekvalitním alkoholem částečnou prohibicí. Důvodem zákazu prodeje lihovin u stánků je už 18 mrtvých po požití metylalkoholu, v nemocnicích leží nejméně dvacet dalších pacientů. Premiér Petr Nečas vyjádřil soustrast rodinám všech obětí a zdůraznil, že vláda a úřady dělají všechno proto, aby původ jedovatého alkoholu vypátraly a zabránily dalším otravám. V úvahu přichází i možnost, že se prohibice rozšíří plošně.

13. 9. 2012

„Jsou tady zprávy o tom, že někteří lidé pili ten alkohol z kolkovaných lahví. Pokud budou potvrzeny, tak jistě pracovní skupina, která je ustavená meziresortně, bude zvažovat, jestli se má zákaz dále rozšířit,“ uvedl ministr zdravotnictví Leoš Heger. „Pracujeme v takovém určitém moři nejistých informací anebo neúplných informací, tak to je jedním z úkolů té skupiny, informace upřesňovat. A samozřejmě zvažovat, jak až s tím zákazem jít daleko, protože jeho celoplošná aplikace úplně na všechny restaurace, hotely, na všechny prodejny v celé republice by samozřejmě způsobila velké hospodářské otřesy. Ale jestli se bude šířit geograficky to postižení a počty lidí budou dále přibývat, tak nakonec by asi nic jiného nezbylo. Ale jsou to všechno pracovní úvahy,“ dodal.

Nechce zatím spekulovat, odkdy by případný plošný zákaz hrozil, jasněji by ale mělo být během několika málo dní. Dnes dopoledne opět zasedne meziresortní pracovní štáb, aby vyhodnotil nové informace. Proti případnému zákazu prodeje lihovin v kamenných obchodech se už předem ohradila Unie výrobců a dovozců lihovin. Podle jejích zástupců by producentům způsobil ztráty v řádech stovek milionů korun. Ministerstvo zdravotnictví chce také zpřísnit legislativu, uvažuje se například o prodeji alkoholu pouze v kamenných prodejnách nebo dokonce jen ve specializovaných obchodech jako ve Skandinávii. Takové úpravě ale musí podle Hegera předcházet diskuze, protože otázka se týká také dalších resortů.

Snaha zabránit padělání alkoholu i kolků

„Ministerstvo zdravotnictví se bude samozřejmě stavět na stranu spíše přísnějšího pohledu na věc. Není pochyb o tom, že ministerstvo zemědělství, které má na starosti potraviny, ministerstvo průmyslu a obchodu budou obhajovat liberálnější režim. To je vždycky střet dvou protikladů, který je zcela legální, normální. Dokud se něco nestane, tak vítězí spíše hledisko ekonomické,“ vysvětlil. Ministerstvo bude podle Hegera trvat například na zrušení stánkového prodeje. To se příliš nelíbí Unii výrobců a dovozců lihovin. Její výkonný ředitel Vladimír Steiner vysvětlil, že se stánky mnohdy nacházejí na místech, kde nejsou dostupné kamenné prodejny, například v lyžařských střediscích.

Upozornil ale, že zákaz prodeje alkoholu na tržištích s výjimkou pro výroční trhy už Unie chtěla před časem prosadit, stejně jako změny v zákoně o kolkování. Týkaly se například toho, aby se nejvyšší objem lihovin prodávaných v jednom balení snížil na tři litry. Podle webového serveru Insider si oficiální výrobci lihovin nechali před dvěma lety zpracovat u soukromé detektivní kanceláře přelomovou zprávu o černém trhu s alkoholem, kterou předali generálnímu ředitelství cel. „Já jsem přesvědčený, že ilegální trh s komoditou líh a lihoviny je především záležitost celní správy, policie a potom soudů. Protože trestní postihy v oblasti ilegální výroby lihovin a lihu byly minimální a to vedlo k tomu, že celá řada lidí v této oblasti podniká‘, protože se jim to vyplatí,“ dodal Steiner.

Inspekce zdroj otravy zatím nenašla

Státní zemědělská a potravinářská inspekce mezitím pokračuje v analýze odebraných vzorků podezřelého alkoholu. Testy jsou zatím hotové u 34 ze 115 vzorků, inspekce u nich nezjistila vyšší hladinu methanolu, než povoluje norma. „Analýza každého vzorku trvá přibližně jeden den, tam se provádí několik metod. Tahle analýza se provádí takzvanou metodou plynové chromatografie, což znamená, že v plynné fázi se oddělují jednotlivé složky toho vzorku a z toho se určuje hladina methanolu. V první fázi se provádí takzvaný screening, což znamená, že je provedena orientační analýza. A podle tohoto výsledku se potom následně provádí kontrolní analýzy, které určí hladinu methanolu ve vzorku,“ popsal mluvčí SZPI Pavel Kopřiva.

Dodal, že po původu nebezpečného alkoholu nyní v režimu mimořádného stavu pátrá všech 215 inspektorů. Prověřují především stánky a tržnice, věnují se ale i dalším rizikovým místům, kde se lihoviny prodávají. „Samozřejmě se zde nabízí vysvětlení, že alkohol, který byl kontaminovaný methanolem, se nacházel pouze ve velmi malém množství. Další možné vysvětlení je, že ten, kdo distribuoval tento nebezpečný alkohol, už zajistil jeho stažení. Ale opravdu to jsou pouhé spekulace,“ uzavřel. 

Tomáš Pavlíček, Kristina Winklerová

rozhlas.cz, 13. 9. 2012, Rubrika: Politika

Štítky
Osobnosti: Leoš Heger
Témata: Zdravotnictví
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme