Heger: Platy lékařů se zvednou o 6 procent

Rozhovor s ministrem zdravotnictví Leošem Hegerem

6. 11. 2011

Jan PUNČOCHÁŘ, moderátor

Teď ještě budeme krátce mluvit o odcházejících a zůstávajících lékařích.

Doktoři odcházející hromadně z nemocnic jsou podle všeho definitivně minulostí. Příští týden ale prý zahájí akci novou. Jmenuje se Zůstáváme, splňte sliby. Lékaři chtějí ministra zdravotnictví taktně upozornit, že když jim začátkem roku slíbil něco, kvůli čemu stáhli své výpovědi, bylo by dobré to taky splnit. Poslední ultimátum doktorů vypršelo v pátek o půlnoci a ministrova nabídka se jim dvakrát nelíbí, nebo by se dalo říct, že se jim nelíbí z poloviny, protože vy jim slibujete šestiprocentní nárůst platu a ne ten slíbený desetiprocentní. Proč?

Leoš HEGER, ministr zdravotnictví /TOP 09/

Protože jsme se ocitli v situaci, kdy se zdravotní systém nezlepšuje tak, jak jsme očekávali a očekávali jsme to a napsali jsme to do memoranda, které jsme podepsali s Lékařským odborovým klubem, že budeme prostě spolupracovat na reformě a že lékaři jaksi se na ní budou spolupodílet a pokud ta reforma bude natolik se vyvíjet, aby se ten systém lepšil, takže se zvýší platy už v letošním roce nebo v roce 2012 o 10 procent.

Jan PUNČOCHÁŘ

Čím je tedy, že, ta reforma se tedy zadrhla nebo v čem je problém?

Leoš HEGER

Já musím říct, že ten vývoj je docela dobrý v systému, my jsme podělili systém, kdy v něm začínal být velikánský deficit a každým rokem, v roce 2009 a 2010 byla bilance veřejného zdravotního pojištění minus 10 miliard, v letošním roce to vypadá, že systém bude stále v minusu, ale to negativní saldo se zmenšuje, tak asi na polovinu se zdá, a ten systém prostě se stává efektivnější a všichni v něm pracují lépe, o tom bychom mohli dlouho dlouze mluvit. Takže ten systém si tak trošku jako na ty platy vydělá, ale ještě to není dost, protože mezi tím, tedy poté, co to memorandum vzniklo, tak se tady objevila zátěž DPH a to ještě bychom byli schopni překonat, ale to, co se odehrává v Evropě, prostě musíme reflektovat a nemůže ten systém dramaticky zadlužit, protože všechno to, co děláme nad systémem i ve veřejném zájmu, takže my jsme řekli - ano, 6,25 procenta dáme na začátku roku, v polovině roku dáme 10. Děláme si jistou opatrnou rezervu, pokud se vývoj nebude odehrávat nějak katastroficky, a to každý musí uznat, že je jaksi oprávněné být trošku opatrným, tak těch 10 procent dáme.

Jan PUNČOCHÁŘ

Abychom neodběhli příliš daleko, vy jste teď říkal, že se během letošního roku podařilo ten zdravotnický systém stabilizovat tak, aby si našetřil na platy lékařů, aspoň v tom /nesrozumitelné/ 6 procent a dalšího zdravotnického personálu, proč tedy v tom případě ministerstvo zdravotnictví ve chvíli, kdy zveřejňuje tady to číslo, říká, ano, ale ty úspory jsou za cenu omezení investic a pomalejšího rozvoje českého zdravotnictví.

Leoš HEGER

No, tak rozvoj českého zdravotnictví v posledních 10 letech byl velikánský a nateklo do něj téměř o 100 procent více peněz, ty peníze šly, aspoň v nemocniční sféře, o které tady mluvíme, bohužel pro lékaře, bohudíky pro pacienty, šly do technologií především. A na ty platy se tak trošku zapomnělo a udělal se takový vnitřní dluh, který byl hlavní příčinou akce Děkujeme, odcházíme. Já už, když jsem nastupoval, tak mně bylo jasné, že platy lékařů musí růst, jinak tady dojde k nějaké sociální nestabilitě a i kdyby ta akce nebyla, tak já bych na ten růst tlačil a myslím si, že je to přednostní před růstem technologií a tohle chceme realizovat.

Jan PUNČOCHÁŘ

A pokud ministerstvo argumentuje, že bude odkládat investice, tak to znamená, že tedy nebude obnovovat zdravotnická zařízení nebo nebude jim umožňovat, aby se obnovovala tak, jak to potřebuje.

Leoš HEGER

No, v posledních letech bylo investováno relativně hodně ...

Jan PUNČOCHÁŘ

Takže přeinvestováno tedy.

Leoš HEGER

Přispěly k tomu i evropské peníze. No, tak to já nechci říct, že je přeinvestováno, jako ve zdravotnictví nemáte peněz nikdy dost, ale rozhodně se tady třeba přístrojový park podstatně zlepšil oproti minulým dobám. A teď je potřeba dělat něco s těmi mzdami a my to, my to děláme a samozřejmě, že by lékaři chtěli více, ale my jsme také slíbili, že dáme nejenom lékařům, že dáme všem zdravotnickým pracovníkům, takže o to ta zátěž je větší a ještě k tomu je jeden fakt, že ten letošní nárůst byl veliký, dosahuje okolo 20 procent podle našich statistik, a je větší než se očekávalo, takže část toho nárůstu, která měla přijít až v příštím roce, už de facto je teďka realizována.

 

Jan PUNČOCHÁŘ

Pane hejtmane, předpokládám, že vy vidíte situaci v českém zdravotnictví v letošním roce poněkud jinak, než jí teď popsal ministr Heger?

David RATH, stínový ministr zdravotnictví /ČSSD/

První bod, pokud vláda, ministr, dá nějaký slib, tak ho má dodržet, anebo ho nemá dávat, když na to nemá peníze. Já už jsem měl určité pochybnosti v okamžiku, kdy pan ministr ten slib dával, tedy slib 10-procentního nárůstu v příštím roce, protože nečinil žádné kroky, které by mu přinesly na tento nárůst sester a lékařů, a podtrhuji i sester, nejenom lékařů, nárůst, že by mu přinesly peníze, vláda dělala pravý opak, třeba zvýšené DPH znamená ve zdravotnictví, že nemocnice, ordinace budou muset za spoustu věcí zaplatit víc než v letošním roce. Ten propad je nějakých předpokládaných 4, 5 možná 6 miliard, to se uvidí až v příštím roce, to jsou peníze, které budou muset nemocnice, ordinace zaplatit státnímu rozpočtu na vyšším DPH. Já bych čekal, že pan ministr si zajistí od ministra financí, že tento výběr DPH ze zdravotnictví půjde opět do zdravotnictví. Není tomu tak. Zdravotní pojišťovny počítají, a nám neustále avizují, že v příštím roce budou mít méně peněz než v roce letošním. Samotné ministerstvo zdravotnictví před pár týdny, a to je ta kontradikce, ten rozpor v tom, co říká pan ministr, protože proč jste tedy, pane ministře, do Poslanecké sněmovny poslali návrhy zdravotně pojistných plánů, kde předpokládáte, že nemocnice dostanou 95 procent letošního roku peněz, tedy o 5 procent finančních prostředků méně, jen aby lidi tomu rozuměli, v příštím roce tedy ministerstvo samo plánuje, že do nemocnic pošle méně peněz než letos, což by znamenalo, že bychom platy museli, ne zvyšovat, ale snižovat zhruba o 10 procent jak sestrám, tak lékařům ve všech nemocnicích, čili na mě to působí, že buď na ministerstvu levá ruka neví, co dělá pravá, každou chvíli říkají něco jiného, když naše nemocnice dnes vyjednávají s pojišťovnami, tak ty jim říkají, počítejte se tím, že dostanete méně peněz, v nejlepším případě stejně peněz a v tu chvíli tady pan ministr říká, jak to všechno dobře funguje, jak peníze jsou, jak s těmi propady výběru DPH a dalších věcí si v příštím roce báječně poradíme a ještě, že bude vlastně víc na, na nárůst platů. Mě by zajímalo, a já chci tady jasně říci, pokud nám ministerstvo prostřednictvím pojišťoven pošle zhruba o 4 procenta víc než letos, tak asi vypadá ten nárůst mezd, kdybychom měli mzdy zvednout o ...

Jan PUNČOCHÁŘ

Vy myslíte středočeským nemocnicím.

David RATH

Myslím všem krajským nemocnicím, nejenom středočeským, pokud nám pojišťovny na příkaz ministerstva podle úhradové vyhlášky pošlou 104 procent letošního roku, čili o 4 procenta více financí než letos, tak můžeme skutečně navýšit platy sestrám i lékařům o zhruba těch 10 procent, pokud to ministerstvo neudělá, k žádnému nárůstu platu nedojde a pokud ministerstvo splní to, co poslala do Poslanecké sněmovny, že dá nemocnicím o 5 procent méně, tak reálně hrozí 10-procentní pokles platů sester i lékařů v příštím roce. To je, pane ministře, realita, trošku si srovnejte ty materiály, které posíláte a říkejte veřejnosti totéž, co píšete v těch vlastních materiálech.

Jan PUNČOCHÁŘ

Teď bych rád nechal rovnat ministra zdravotnictví.

Leoš HEGER

Tak předně to, že pojišťovny říkají, že budou mít o 5 procent méně, tak říkají vždycky, když se vyjednává o úhradách, zatímco všichni, všechna zdravotnická zařízení říkají, že potřebují o 5 až 10 procent více, aby přežily, to, co vy tady říkáte, že jsme si neudělali žádné finanční rezervy, že jsme neudělali žádná opatření, aby ten systém se mohl zlepšovat, tak to samozřejmě se může říkat a může strašit národ, to už je asi pátá věc, kterou tady líčíte jako naprostou katastrofu, ale přesně tohle to jste říkali, když jsme po memorandu slíbili, že zvedneme tarifní mzdy velmi podstatně a kde na to vezmeme peníze a ukazuje se, že to vyšlo, že ty mzdy se zvedly ještě výše, než jsme počítali, kdo měl 20-procentní nárůst platů, prosím, v téhle té zemi, když se mzdy spíše snižují, takže prosím nedělejte z nás takové obludy.

Jan PUNČOCHÁŘ

Takže předpokládáte, že si s tím nemocnice poradí i pokud nedostanou těch 104 procent,  o kterých mluvil David Rath.

Leoš HEGER

Kdybychom to nepředpokládali, tak bychom nemohli předkládat takovéhle, takovéhle sliby a úhradová vyhláška ještě není na světě, dočkáte se jí velmi brzy a já si myslím, že tolik zvýšení, abyste mohli zvýšit mzdy, pokud budou vaše nemocnice, pane hejtmane, dobře hospodařit, což vám trošku dělá vždycky problémy, alespoň o tom mluvíte, ale já myslím, že celkově nemocnice v České republice si s tím poradí velmi dobře.

David RATH

Pane redaktore, jestli ...

Jan PUNČOCHÁŘ

Jednou větou, prosím.

David RATH

... jestli mohu, tak samozřejmě, že všechny nemocnice mají problémy, některé to, hospodářské, některé to kamuflují, je to proto, protože už několik let klesá objem peněz, které posíláte vy prostřednictvím pojišťoven do nemocnic, ty platy totiž se řešily zvláštními platbami od pojišťoven, které nejsou v tom základním balíku za zdravotní péči. Čili, nám tady roste, anomálie, kdy balík za celkovou zdravotní péče poskytnutou nemocnicemi klesá, pojišťovny platí každý rok méně a objevují se mimořádné položky, tu na doplatky sestrám, tu na platby pro lékaře, nám to nevadí, ale je to totálně nesystémové, kdykoliv ministerstvo to může škrtnout a způsobuje to to, že ty nemocnice mají plošně po celé republice poměrně velké problémy. Ty středočeské ...

Jan PUNČOCHÁŘ

Omlouvám se, nám už Přemek Podlaha klepe na dveře a rád by nastoupil ...

David RATH

Jenom poslední větu, ty středočeské nemocnice, pane ministře, zdaleka na tom nejsou nejhůř, jsou mnohé v krajích, i vaše fakultní, které jsou na tom hůř a přesto třeba dostávají lepší platby. Já vím, že teď vytáhnete nějaké údaje, které vám poslali, ale, pane ministře, ...

Leoš HEGER

Já vám ty křivky ukážu, od roku 2005 ...

David RATH

... přijďte, pane ministře, prosím, přijďte k nám na kraj, přijďte prosím, já vás zvu ...

Jan PUNČOCHÁŘ

Vypadá to, že debata v každém případě budeme pokračovat i po závěrečné znělce. Taková byla nedělní Partie s Leošem Hegerem a Davidem Rathem. Děkuji, že jste přišli, na shledanou.

David RATH

Děkuju, na shledanou.

Leoš HEGER

Na shledanou.

PRIMA TV, 6. 11. 2011, Pořad: Partie

Štítky
Osobnosti: Leoš Heger
Témata: Zdravotnictví
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme