Heger: Platy lékařů se zvedly, jak jsme slíbili

Komentář ministra zdravotnictví Leoše Hegera

26. 9. 2011

Platy lékařů jsou dnes zcela určitě na vyšší úrovni, než tomu bylo před rokem. V tomto ohledu došlo k výraznému posunu, přesně, jak jsme slíbili v memorandu. Mzdy v reálu navíc stouply o 20 % a z původních přibližně 50 000 korun hrubého se průměrná mzda lékaře zvedla na více než 60 000.

Uděláme maximum pro to, aby se v příštím roce zvedly platy všem zdravotníkům, i když otevřeně říkám, že ekonomická situace není dobrá. Ve všech sektorech ekonomiky se šetří a zdravotnictví na tom není jinak. Peníze na platy proto nemohou přijít nalitím dalšího balíku peněz do systému, ty prostě nejsou, ale vnitřními úsporami. A pevně věřím, že při jejich hledání pomohou i zdravotníci.

Myslím, že řada schválených zákonů je důkazem, že ministerstvo na reformě pracuje naplno. Kromě toho se snažíme hledat další vnitřní rezervy, například omezením toku peněz do investic i díky zpomalení rozvoje medicíny.

Je ale třeba, aby rezervy hledali všichni poskytovatelé i zdravotníci, nejen ministerstvo. Spustili jsme strategii boje proti korupci, kterou postupně rozšiřujeme: rozjíždíme elektronické aukce na veřejné zakázky, centralizujeme nákupy v nemocnicích. Rezervy jsou stále v restrukturalizaci sítě poskytovatelů a smluvní politice, což nyní bude naše priorita.

Pokud jde o odchody lékařů do ciziny, nepovažujeme je za reálnou hrozbu. Na základě výzvy „Děkujeme, odcházíme“ žádná masa lékařů ve finále neodešla.

Navíc počet žádostí o potvrzení, které je pro takový odchod třeba, stále klesá. Pokud někteří kvalitní lékaři do zahraničí odcházejí „na zkušenou“, nejde o nic negativního, ale naopak o blahodárný stav.

Leoš Heger
ministr zdravotnictví