Heger: Platby ve zdravotnictví už mohly být stabilizované

17. 8. 2015

(editovaný přepis rozhovoru s místopředsedou TOP 09 Leošem Hegerem)

Moderátorka

Šestnáct senátorů podalo ústavní stížnost na problémy s vyhláškou a s koeficienty, které určující platbu za některé pojištěnce a některé výkony v nemocnicích. My jsme teď ve spojení s bývalým ministrem zdravotnictví a místopředsedou TOP 09 Leošem Hegerem. Hezký den.

Leoš Heger, místopředseda strany /TOP 09/

Dobrý den.

Moderátorka

Pane exministře, nemýlím-li se, rok 2012, kdy ony koeficienty vznikly, jste Vy byl ministrem. Tak jak vznikly ony koeficienty?

Leoš Heger, místopředseda strany /TOP 09/

Ty koeficienty vznikaly po velmi široké diskuzi v době, kdy přesuny mezi zdravotními pojišťovnami, pokud jde o počet pojištěnců, byly velmi rozsáhlé a bylo je nutno nějakým způsobem zohledňovat. Protože vyúčtování, které nemocnice dostávají podle skutečně provedených výkonů má půlroční, v tehdejší době to bylo až rok a půl, zpoždění a nebylo možno tedy nemocnice zatěžovat v krajích, kde u určité pojišťovny přibyli pojištěnci a nedat jim nějakou formu záloh na vyúčtování. Je to institut, který se poměrně slušně osvědčil, a i když není v některých detailech úplně přesný, tak statisticky shrnuje jev, který byl v té době dost významný. V dnešní době díky tomu, že přesuny byly utlumeny, už není tak pregnantní, jako byl dříve.

Moderátorka

Teď jsme ale slyšeli stížnost, názor šestnácti senátorů, že je to protiústavní, protože to pak nastavuje jinou hranici a jinou kvalitu pro pacienta například v Moravskoslezském či Olomouckém kraji, kde jso koeficienty nejnižší. A kde tedy za stejný výkon, jako třeba v Praze, dostane nemocnice, jakožto poskytovatel zdravotní péče, podstatně méně.

Leoš Heger, místopředseda strany /TOP 09/

Koeficienty, o kterých je řeč, jsou koeficienty, které se týkají přesunu pojištěnců. Odpovídají opravdu jevu, kde pojištěnci ubývají příslušné pojišťovně. Ta platí méně, protože se předpokládá, že objem celkových výkonů v tom daném kraji pro danou pojišťovnou bude menší. V tomto případě se musím vyhlášky zastat. Je tam celá řada dalších koeficientů, a v té tiskové konferenci nebylo úplně přesně definováno, jestli se to týká také například koeficientů, které byly zavedeny až později za vlád dalších.

Moderátorka

Za ministra Holcáta například koeficient specializace, který býval také kritizován. Teď, pokud vím, tak tisková konference skutečně směřovala na onu migraci pojištěnců mezi pojišťovnami. Proč ale to, že má pojišťovna méně pojištěnců, má odnášet sám pacient nebo zdravotnické zařízení, které tu péči zajišťuje? Přeci tím, že pojišťovna má méně pacientů, méně klientů, tak to by si měla řešit pojišťovna a ne lékaři, ne pacient.

Leoš Heger, místopředseda strany /TOP 09/

Ano, úhrady jdou přes pojišťovny a pojišťovna to právě řeší těmito koeficienty, protože jestliže je pojištěnců méně v daném kraji, tak pojišťovna prostě z hlediska celkem stabilního statistického výskytu různých chorob a potřeby výkonů samozřejmě v tom daném kraji za rok musí zaplatit méně, jestliže jí pojištěnci ubyli. Myslím si, že je to poměrně dost technická záležitost, kterou tedy jistě ústavní soud posoudí, a nechci předbíhat. Já k tomu jenom musím dodat jedno obecné konstatování. Jsem trošku zklamán, že toto jde k Ústavnímu soudu, protože to je opravdu věc, která je až druhořadá, proti celé jiné řadě významných ústavních problémů. Já jsem očekával, že ústavní stížnost bude směrem k tomu, jestli se má platit za státní pojištěnce úměrně tomu, kolik jich je a úměrně tomu, jak ve zdravotnictví ubývají peníze nebo ne. To je klíčový problém našeho zdravotnictví.

Moderátorka

Jakožto zástupce politické strany, místopředseda politické strany, určitě máte možnost sehnat podporu mezi senátory či poslanci k podání ústavní stížnosti. Teď se bavíme o ústavní stížnosti, kterou dnes skupina senátorů, pod vedením, pokud to tak mohu říci, senátorky Jitky Saitlové, podá. Konkrétně jsem našla čísla, která by měla odpovídat ještě době, kdy to tedy bylo za Vašeho působení, kdy za stejný výkon, konkrétně za léčení slepého střeva, dostal Motol 33 461 korun, zatímco například v Žatci nemocnice 19 001 korun. Což je rozdíl 12 000 korun.

Leoš Heger, místopředseda strany /TOP 09/

Ano, paní redaktorko. To říkáte správně. Ty rozdíly byly ještě větší v tom, že různé úhrady šly do různých krajů a různé úhrady byly od různých pojišťoven. My jsme celé ty tři roky, kdy jsme tam byli, pracovali na zlepšování systému platby za diagnózu, které tyto rozdíly výrazně snížily. A bylo jenom otázkou dalšího jednoho nebo dvou let, aby se to DRG zapojilo úplně. My jsme ho začali implementovat postupně a přidávali jsme jeho váhu, protože jsme měli obavy, aby nedošlo k nějakým dramatickým posunům v úhradách, které by rozkolísaly zdravotnictví. A opravdu se to dařilo. Potom následující vlády, zejména ta současná, DRG potlačily s tím, že ho úplně předělají a bohužel se ukázalo, že to předělání bude trvat pět až šest let. Takže ten proces je zastaven a tyto jevy, o kterých se dneska v  ústavní stížnosti mluví, jsou jenom okrajové a samozřejmě jsou zdůrazňované nemocnicemi, které se cítí být ošizeny. Ale já Vám garantuji, že ve zdravotnictví se dnes cítí být ošizen téměř každý, a vede to k jakémusi většímu boji.

Moderátorka

Každopádně, pane místopředsedo, díky. Je to velmi složité téma. Díky alespoň trochu za vysvětlení. Hezký den.

Leoš Heger, místopředseda strany /TOP 09/

Děkuji za pozvání. Hezký den. Na shledanou.

zdroj: ct24.cz, 17. 8. 2015

Štítky
Osobnosti: Leoš Heger
Témata: Zdravotnictví
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme