Heger: Pacienti by přijetí reformy neměli pocítit

Rozhovor s ministrem zdravotnictví Leošem Hegerem

17. 5. 2011

Jak vyvrátíte obavy veřejnosti, že zavedení příplatků za nadstandard zhorší dostupnost péče?

Reforma by měla probíhat tak, aby ji pacienti ani nepoznali, aby se pro ně nic výrazně nezměnilo či nezhoršilo. Proto z takzvaného sazebníku, tedy seznamu výkonů s bodovými hodnotami, hodláme vyjmout jenom některé do očí bijící procedury, které by neměly být hrazeny z veřejného zdravotního pojištění. Příkladem může být široká operativa na operačních robotech, která je drahá a nepřináší ve většině případů medicínsky nic lepšího. Jen se tak utrácejí peníze, které by mohly být věnovány do choulostivých oblastí, v nichž je péče velmi drahá a současně nenahraditelná, například u onkologických pacientů.

Pacienti ale pocítí zvýšení poplatků.

Samozřejmě toto asi rozzlobí každého, že se zvýší poplatek za ošetřovací den. Ale je třeba vidět, že za tyto prostředky bude možné zaplatit léky nezbytně potřebné pro jiné pacienty. Jinak by se ale měl zbytek reformy týkat zdravotních pojišťoven a přístupu zdravotníků k pacientům a pacientům přinést postupné zlepšování stavu našeho zdravotnictví.

Očekáváte protesty lékařů proti omezení medicínského rozvoje. Jak odůvodníte tento krok?

Medicínský rozvoj byl u nás v posledních pěti letech obrovský a je jednou z příčin, proč je zdravotnický systém lehce zadlužený a dostává se do rizikové hospodářské situace. Lékaři se snaží pracovat pro pacienta a dát mu to nejlepší. Když mají dostatek peněz, tak mu dají cokoli, i když je to už za hranicí poznání, které říká, že ten lék nebo postup stoprocentně pomůže. Toto samozřejmě medicínu velmi prodražuje. Všechny země se snaží ten rozvoj nějak brzdit nebo tlumit.

Ministr Drábek zvažuje zavedení výběru daně sociálního pojištění u dohod o provedení práce. Neuvažujete o podobném kroku?

Toto je výlučná parketa ministerstva financí, které to organizuje. My bychom byli samozřejmě rádi, kdyby šel tento výběr do zdravotnictví a ne do daní, ale bohužel v tomto případě to není naše záležitost.

(lž)

Právo, 17. 5. 2011, Rubrika: Zpravodajství, str. 4