Heger: O peníze pro zdravotnictví by se nemělo handrkovat

30. 1. 2017

Moderátorka

Kompromisní domluva na pravidelnou valorizaci zdravotního pojistného za státní pojištěnce mezi vicepremiérem Andrejem Babišem a ministrem zdravotnictví. Je ten výsledek ku prospěchu českých pacientů?

Leoš Heger, místopředseda TOP 09

Myslím, že je. Zkušenost ukázala, že všechny přímé spoluplatby, zejména ze strany nemocných lidí, jsou sociálně velmi choulostivou záležitostí. Je potřeba je nějakým způsobem zastropovat. Tento návrh k tomu směřuje a velmi úzce to souvisí s tím, že stát bude zvyšovat peníze za státní pojištěnce, aby deficit z přímých plateb vykompenzoval.

Moderátorka

Když říkáte, že jsou přímé spoluplatby choulostivou záležitostí, znamená to i určité přehodnocení regulačních poplatků, které fungovaly i za vlády, jejíž jste byl součástí?

Leoš Heger, místopředseda TOP 09

Za TOP 09 musím říct, že kdybychom byli u řízení zdravotnictví, tak bychom spoluplatby podporovali. Na základě zkušeností a sociálních nepokojů, které vyvolávají, bychom s nimi byli velmi opatrní. Tak, aby fungovaly jenom jako regulativ nadužívání péče, nikoli jako přítok peněz. Pro přítok peněz do systému je potřeba zvažovat státní pojištěnce, o kterých už jsem mluvil, a také přímé platby cestou komerčního připojištění, které platí zdravý lidé, ne lidé, kteří mají tendenci být sociálně slabí.

Moderátorka

Když se zdržíme u plánu, který má směřovat k pravidelné valorizaci plateb za státní pojištěnce. Na ten se jako zástupce TOP 09 díváte jak? To znamená, měl by se podobným způsobem, jako se vypočítávají důchody, vypočítávat objem peněz, které putují na státní pojištěnce?

Leoš Heger, místopředseda TOP 09

Bylo by to dobré, protože to každoroční handrkování, zda se do zdravotnictví přidá nebo ne, je trapné. V posledních letech, a to nejenom v období krize, kdy jsem byl ministr zdravotnictví, ale i v dalších letech konjunktury, nám stále klesá podíl z HDP, který jde do zdravotnictví. Jsme tak evropskou raritou, protože všude náklady stoupají a u nás jsou v absolutních hodnotách nízké. Nic to nemění na tom, že ve zdravotnictví je stále dost vnitřních rezerv, ale na technologie, které jsme povinni pacientům dávat, je těch peněz málo.

Moderátorka

Pojďme k další věci, která je agendou dnešního jednání vlády. Tou je snížení limitu doplatku za léky u dětí a seniorů. Tento plán TOP 09 podporuje a podpoří?

Leoš Heger, místopředseda TOP 09

TOP 09 ten návrh podpoří. Už jsem to říkal před pár měsíci, když s tím přišel ministr Němeček. Je to z oblasti ochrany sociálně slabých lidí, kteří pokud nejsou chráněni, tak z toho vznikají velké sociální a politické problémy.

Moderátorka

To znamená, že podpora TOP 09 v tomto ohledu platí?

Leoš Heger, místopředseda TOP 09

Platí. Myslím, že ztráta půl miliardy je samozřejmě finančně choulostivou věcí. I přes 250 miliard ve zdravotnictví je půl miliarda klíčová a bude muset být vykompenzována. Doufám, že projde i valorizace státních pojištěnců.

Moderátorka

Ještě jednou věcí, která se týká oblasti zdravotnictví, se dnes zabývá vláda. Jsou to návrhy řešení ošetřovatelské dovolené. Dokonce existují hned dva: poslanci ČSSD navrhují až dva roky, ale neplaceného volna, zatímco ministerstvo práce a sociálních věci představuje placené ošetřovné až na 90 dní. Který návrh je Vám bližší?

Leoš Heger, místopředseda TOP 09

To nejsem schopen posoudit. Záleží na tom, jaké technické detaily s tím budou spojené. Faktem je, že ošetřovatelská péče je v rodinách záležitostí, která je poměrně vzácná. Ti pacienti spadají do přímé péče sociálního systému a jakákoli podpora rodinných účastníků, kteří se o ty lidi mohou starat, je vítaná z hlediska lidských práv. Musím říct, že stát dává dotace do spousty věcí - dotace zemědělcům, dotace fotovoltaické elektřině a podobně. Tam se to pohybuje v desítkách miliard korun. Tyhle objemy budou podstatně menší a přispějí k pohodě ve společnosti daleko více. Už jenom proto, že celé sociálně-zdravotní pomezí nefunguje nejenom finančně, ale i organizačně. Ministerstva, kterým to patří, pořád hledají nějaké rozumné řešení. Myslím, že příspěvek na ošetřovatelství v rodině bude dobrým krokem vpřed. 

Zdroj: ČT24, 30. 1. 2017

Štítky
Osobnosti: Leoš Heger
Témata: Zdravotnictví
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme