Heger: Nový ředitel VZP by měl být přijatelný i pro opozici

Rozhovor s ministrem zdravotnictví Leošem Hegerem

Ministra zdravotnictví Leoše Hegera (TOP 09) čekají politická jednání o personálních změnách ve vedení Všeobecné zdravotní pojišťovny.

15. 11. 2012

Výměna ředitele VZP podle jeho slov ještě není úplně jistá. Jednání o případném novém řediteli se povedou na nejvyšší stranické úrovni. „Je to tak významná věc, že se o tom musí mluvit s koaličními stranami,“ říká Heger.

Do budoucna Heger plánuje změny, aby byla správní rada Všeobecné zdravotní pojišťovny  méně lákavá pro politiky. Členové rady mají dostávat odměny, jen pokud bude pojišťovna dobře hospodařit.

Je už dnes dohodnuté jméno nového ředitele VZP, který by mohl vystřídat Pavla Horáka?

Je to věcí správní rady, nebudu se k tomu vyjadřovat. Je otázka, jestli se vůbec bude ředitel měnit. Máme před sebou asi deset dnů do zasedání nové správní rady VZP, pak se může mluvit o tom, jestli je potřeba dát řediteli nové úkoly, nebo je potřeba ho vyměnit. Nepředjímal bych v tento moment, jestli se bude nový ředitel hledat. To rozhodnutí je otevřené.

Kdo o tom bude rozhodovat? Je to záležitost ministerstva, nebo vedení koaličních stran?

Je to tak významná věc, že se o tom musí mluvit s koaličními stranami.

Nemělo by přeci jen proběhnout něco jako výběrové řízení?

Teoreticky by to jistě bylo zajímavé, ale není to na těchto funkcích zvykem a myslím, že to ti vysocí politici nebudou chtít.

Co musí splňovat kandidát, aby pro vás byl přijatelný?

Musí to být dobrý manažer, musí rozumět problematice zdravotnictví a musí být politicky konsenzuálně přijatelný, nejlépe nejen v rámci koalice, ale i opozice.

Čistě filosoficky, způsob jmenování ředitele VZP se vám líbí?

Nelíbí se mi, že je ve zdravotnictví řada řídících funkcí pod vlivem politiků. Konzistentně mluvím o například ředitelích fakultních nemocnic, které by se podle mě měly odstátnit.

Takže vám musí být trochu protivná ta jednání, která o řediteli VZP povedete?

To platí s nadsázkou o celém mém angažování v politice.

Už dlouho mluvíte o tom, že by se měla změnit správní rada VZP i ostatních pojišťoven. Mění na tom něco zkušenosti s aktuální obměnou správní rady VZP, která se zdržovala několik měsíců?

Zůstává naše stanovisko, že by bylo lépe, aby bylo ve správní radě méně politiků a více odborníků. Řízení takové společnosti je náročné a měli by tam být lidé, kteří tomu rozumí. Navíc třicet lidí, to je těleso, které je strašně velké na to, aby v něm byla rozumná zodpovědnost osob.

Takže novely stále chystáte?

Chystáme. Máme náznaky, že velká ochota poslanců pro to nebude. V radách jsou pro ně zajímavá místa, každý je odněkud a může z té pozice nepřímo ovlivňovat dění svého regionu. Lidem, kteří jsou ve správní radě, se to nebude líbit. Budeme to zkoušet, ale v pojišťovnách by se toho mělo změnit víc. Když změna správní rady neprojde, nezhroutíme se z toho. Kromě počtu členů jsme navrhovali do tezí nových zákonů, aby členové správních rad měli zodpovědnost. Nevím, jestli nám to projde v tom smyslu, jak to je v běžných obchodních společnostech, že členové ručí svým majetkem. Je potřeba respektovat argument, že pozice pojišťoven je regulovaná, stát ovlivňuje celkový příjem zdravotního pojištění, nakazuje úhradovou vyhláškou určité výdaje. Nemají to jednoduché, a když se všechno dohromady spikne proti nim, udržet hospodářský výsledek je obtížné. Bude se hledat méně silná vazba než je ručení majetkem. Líbilo by se mi, že by prebendy, které členové rad pobírají, byly na hospodářský výsledek navázány. To by bylo prosaditelnější.

e15.cz, 15. 11. 2012, rubrika: Rozhovory

Štítky
Osobnosti: Leoš Heger
Témata: Zdravotnictví
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme