Heger: Nemocnicím docházejí peníze na operace

Rozhovor s ministrem zdravotnictví Leošem Hegerem

4. 11. 2010 | 18:40

Moderátor (Jan Bumba):

Nemocnicím v Česku, podle různých zpráv, docházejí ke konci roku peníze. A musejí proto odkládat operace. Vyčerpaly totiž v některých případech limity, které stanovují zdravotní pojišťovny. Proti odkládání operací a omezování péče se dnes ohradila Česká lékařská komora. Profesní organizace lékařů také vyzvala ministra zdravotnictví Leoše Hegera, aby zajistil zvýšení úhrad ve vyhlášce pro příští rok. Ministr zdravotnictví je teď naším hostem. Dobrý večer.

Dobrý večer.

Moderátor (Jan Bumba):

Pane ministře, nejprve jak horké to teď je s oním omezováním péče a odkládáním operací? Skutečně nemají nemocnice peníze?

Host (Leoš Heger, ministr zdravotnictví):

Tak já nemohu vyloučit, že jednotlivé nemocnice mohou být v problémech hospodářských a že nemohou uhradit všechno, co by jejich pacienti potřebovali. Ale myslím si, že je v Čechách dost nemocnic, které ty pacienty rády převezmou. Takže já nemohu souhlasit s tím, že by pacientům hrozilo nějaké nebezpečí.

Moderátor (Jan Bumba):

Takže myslíte, že to jsou jen ojedinělé, pokud vůbec, takže ojedinělé případy některých nemocnic, které se dostaly do finančních problémů?

Host (Leoš Heger, ministr zdravotnictví):

Ano, určitě to jsou ojedinělé případy.

Moderátor (Jan Bumba):

Zároveň ale i tak. Kde se stala chyba? Pokud vůbec je nějaká nemocnice, která nemůže poskytnout dostatečnou péči nebo provést operaci?

Host (Leoš Heger, ministr zdravotnictví):

No, já se trošku musím ohradit v tom, že se to klade jako v podtextu, jakožto vina Ministerstva zdravotnictví. Já si myslím, že prostě my tady máme systém poskytování péče, který je velmi decentralizován. Ten systém byl úmyslně takto založen, aby jaksi každý subjekt se staral především sám o sebe, sám si hlídal své finance a sám si domlouval své vztahy se zdravotními pojišťovnami. A jestliže toho není schopen dosáhnout, tak to nějakým způsobem musí oznámit. Může to oznámit samozřejmě svému zřizovateli, je-li to nemocnice krajská nebo ministerská. O tom silně pochybuji nebo to téměř vylučuji, že by to byla nemocnice ministerská. A jestliže je to subjekt, který je například soukromý nebo je to nemocnice městská, tak to s pomocí toho svého zřizovatel musí řešit.

Moderátor (Jan Bumba):

Je nemyslitelné, že by ten možný nedostatek peněz v některých nemocnicích mohl třeba někoho ohrozit na životě?

Host (Leoš Heger, ministr zdravotnictví):

Tak to teda bych skutečně vyloučil. A kdyby k tomuhle došlo, že by ta nemocnice neposkytovala péči a ohrožovala by tím život, tak to si myslím, že ona má za povinnost i v tom případě, že by ty peníze neměla, tu péči poskytnout. A byl by to snad důvod k tomu, aby vyhlásila jakýsi konec své činnosti. Protože to se opravdu neslučuje s těmi základními úkoly, které ty nemocnice mají. Já ale k tomu musím říct, že samozřejmě vůbec nepodceňuji tu situaci, která tvoří napětí. Ve zdravotnickém systému peněz není opravdu dostatek. Je to z části tím, že náš systém není úplně efektivní. Je to z části tím, že na to, jaký rozsah péče poskytuje, je opravdu podfinancován. Takže si myslím, že je potřeba, aby se s tím celá společnost smířila, že to zdravotnictví žije v určité tenzi. A jestliže není teďka prostor, ten samozřejmě je dán ten prostor hospodářskou krizí. Takže jestliže není prostor, tak si s tím musíme nějak poradit. Musí si s tím poradit zdravotníci, na které se klade obrovský nárok dlouhodobě. Musí si s tím poradit pojišťovny, samozřejmě s určitým napětím. Ale také společnost musí být připravená na to, že jestliže bude tenhleten stav pokračovat a v příštím roce mírně se to ještě bude prohlubovat, tak ta situace bude pro pacienty samozřejmě méně příjemná, než v bohatých systémech, které nabízejí pacientovi luxus. A samozřejmě i jakési časově příjemné prostředí, dostatek času lékařů na pacienty a podobně. U nás je ...

Říkáte ...

Ano.

Moderátor (Jan Bumba):

Já se omlouvám, že jsem vám skákal do řeči, pane ministře, ale říkal jste, že i pojišťovny jsou pod tlakem. Na tuto notu prezident Lékařské komory Milan Kubek řekl, že zdravotní pojišťovny vybraly letos za devět měsíců o dvě miliardy víc než loni. Že mají údajně miliardové fondy. A prý je jen politické rozhodnutí, zda tam budou ty peníze ležet nebo ne?

Host (Leoš Heger, ministr zdravotnictví):

Tak já už jsem byl na to dnes dotazován. A znovu to zopakuji. Podle údajů Ministerstva zdravotnictví ten výběr není vyšší, než byl v loňském roce. Ten výběr naopak nekryje již v letošním roce náklady, které systém zdravotního pojištění má. Ty náklady jsou vyšší. A už letos docházelo k čerpání rezerv pojišťoven. Ty se průběžně snižují. Dneska ještě nějaké rezervy mezi menšími zaměstnaneckými pojišťovnami jsou. Na VZP už ty rezervy se dostávají k nule. A v příštím roce už se budeme dostávat do deficitu. Ten systém je ...

Moderátor (Jan Bumba):

Jinými slovy. Není ani možné, abyste se zasadil o zvýšení úhrad, jak to chce Česká lékařská komora v příštím roce?

Host (Leoš Heger, ministr zdravotnictví):

Ne, my jsme zcela stabilně deklarovali, že v příštím roce bude deficit asi pět procent v tom systému veřejného zdravotního pojištění. A my se snažíme, aby ten deficit byl rozepsán rovnoměrně na pojišťovny. Ty se budou dostávat samozřejmě do tlaku finančního. A bude rozepsán rovnoměrně i na jednotlivé segmenty. Snažíme se to dělat spravedlivě, aby všechny segmenty byly v krizi zatížené rovnoměrně. A ještě o tom budeme jednat. Vyhláška, která to řeší, je v připomínkovém řízení. My jsme ochotni vyslechnout, jestli jsme někde neudělali chybu. A jestli jsme nezanedbali něco, co by mohlo způsobit nějakou nespravedlnost v tom principu. Ale nikdo nemůže počítat s tím, že dostane víc peněz. Bohužel, je mně to hrozně líto, ale je to holý fakt, s kterým musíme pracovat.

Moderátor (Jan Bumba):

Ministr zdravotnictví, Leoš Heger z TOP 09. Děkujeme za rozhovor.

Děkuji, děkuji.

Na shledanou.