Heger: Nemocnice musejí lékařům povinně zvýšit platy

21. 4. 2011

Zvýšení platů nemocničních lékařů od března je podle ministra zdravotnictví Leoše Hegera povinností nemocnic. Peníze na to si musejí se zdravotními pojišťovnami vyjednat. "Odbory pak mají řešit problémy s navýšením v jednotlivých nemocnicích," řekl ministr. Ministerstvo se podle něj nemůže zabývat jednotlivostmi, bude řešit jen systémové problémy ze strany pojišťoven.

Nemocniční doktoři mají podle dohody státu s lékařskými odbory dostat od března k průměrným 48 tisícům měsíčně dalších pět až osm tisíc korun.

"My registrujeme pět nemocnic, převážně v oblasti Zlínska, tam si myslím, že je to věcí nemocnic, aby jednaly s pojišťovnami. My jsme dostali zprávu, že jinak v naprosté většině nemocnic dostali lékaři platové výměry podle nových tarifů," řekl ministr před svým vystoupením na jednání Asociace českých a moravských nemocnic. Večer ho čeká schůzka s šéfem lékařských odborů Martinem Engelem.

"Dostali jsme od pojišťoven příslib, že tam, kde byly nějaké technické problémy, tak pojišťovny peníze doplatí," uvedl ministr. Lékaři mají letos dostat přidáno podle vyhlášky za deset měsíců roku.

Pokud někdo v dubnu ve výplatě za březen vyšší mzdu nedostal, měl by dostat v květnové výplatě přidáno hned za dva měsíce. Stejně mají podle ministra postupovat nemocnice, které neměly v dubnu na výplaty od pojišťoven ani na ně neměly své rezervy. "Lékaři by měli dostat navýšení s měsíčním zpožděním tak, aby dostali i dlužnou část," potvrdil ministr.

Největší Všeobecná zdravotní pojišťovna podle mluvčího Jiřího Roda rozešle peníze na zvýšení platů lékařů ve druhé polovině dubna. Podle šéfa správní rady Marka Šnajdra mohou pojišťovny platit až 30 dnů po vykázání péče, takže ani dřív zaplatit nemohly.

Oborová zdravotní pojišťovna dokonce sdělila, že do konce dubna určitě nic nezaplatí. Nechce platit podle počtu lékařů v dané nemocnici, jak dohodl ministr s odbory, ale domlouvat se s řediteli jednotlivě. Chce vidět úspory v hospodaření nemocnic. O způsobu rozdělení peněz pro lékaře v nemocnicích dnes jedná správní rada Oborové zdravotní pojišťovny. Podobně chce postupovat také Zdravotní pojišťovna Metal-Aliance.

Lékařské odbory trvají na plnění memoranda, které podepsali na závěr protestní odborové akce Děkujeme, odcházíme Engel s Hegerem. V protestní akci dalo výpověď 3800 z 18 tisíc nemocničních lékařů, po dohodě o platech výpovědi stáhli. Ze 190 nemocnic nedostali lékaři přidáno v pěti - ve Zlíně, Vsetíně, Uherském Hradišti, Mělníku a Písku. V některých dalších nemocnicích jsou podle odborářů problémy.

ČTK
Týden.cz, 21. 4. 2011, Rubrika: Zdravotnictví