Heger: Nekonzumujte rozlévaný alkohol

Rozhovor s ministrem zdravotnictví Leošem Hegerem

11. 9. 2012

Dobrý podvečer. V Česku už 8 lidí zemřelo na otravu metylalkoholem. Je kontrola podvodů pro český stát příliš velké sousto? Proč ministerstvo zdravotnictví přichází ze změnami zákonů až ve chvíli, kdy na otravu umírají lidé? Do Hradce Králové zdravím ministra zdravotnictví Leoše Hegera, hezký večer.

Dobrý večer.

Pane ministře, podobná otrava tady podle toxikologů skutečně nebyla 30 let. Co všechno zjistily aktuální kontroly?

Tak opravdu tady se vyskytla v těch 30 letech jenom jedna kontrola... jenom jedna otrava, která měla sebevražedný charakter, pokud jsem správně informován a tímto způsobem se lidé otravovali hojně dříve, velký počet obětí byl ve 2. světové válce, kdy se přidával do benzínu, zejména do leteckého benzínu metylalkohol a ten alkohol se prostě kradl a pil občas s velkými maléry. Pokud jde o kontroly alkoholu, tak ty mají 4 úrovně, 4 různé úřady. My jsme až na tom samém konci, kdy se kontroluje v restauračních zařízení, kde se ten alkohol nalévá z lahví. Jinak samozřejmě kontroly alkoholu má na starosti celní inspekce, která hlídá neporušenost kolků a placení daní alkoholu, které jsou vysoké. Potom potravinářská inspekce a myslím, že jsou zapojené i úřady živnostenské, které dohlížejí nad živnostmi, které mají možnost ten alkohol rozlévat a podávat potraviny. Ty kontroly...

Pane ministře, mají už... mají už úřady mapu zasažení České republiky pančovaným tedy alkoholem, který má účinky, které ohrožují život a zdraví? Protože zatím jen Zlín přes ten informační systém naplno a důsledně varuje. Jestli mapa zasažení už je známa, kde všude by ten alkohol mohl být?

Tak pokud mně je známo, tak ty věci byly objeveny pouze na Havířovsku a na severomoravském kraji a teďka včera se objevil nález ve Středočeském kraji, kde byla taky příhoda na Příbramsku. Takže ta mapa spíš je vytvářená těmi onemocněními, kde se najdou ti nemocní. Ta kontrola restauračních zařízení probíhá intenzivněji než dříve. Ona probíhala již v minulém období než k téhle té otravě došlo. Jenom pro zajímavost, krajské hygieny v Ostravě nebo Krajská hygiena v Ostravě provedla v letech 2011 a 2012 okolo 2 tisíc vyšetření v různých restauračních zařízení, takže ten dohled je poměrně přísný. Probíhá ve spolupráci s těmi orgány, které jsem jmenoval. A teďka ten problém se stal jaksi paušalizován jako vysoké riziko. A byla vyhlášena povinnost hygienických stanic plošně všude kontrolovat. Zatím žádné nálezy hlášené nemáme, mimo té oblasti Havířovska a středních Čech.

Pane ministře, ano. Pane ministře, jde o to, že těch nálezů v tuto chvíli už je víc, už to není lokalizováno jen na Havířovsko, ale objevily se, jak sám říkáte, některé případy už i ve středních Čechách. Takže je otázka, kde všude ten alkohol může být? Protože pokud jde o velkou dodávku, tak v podstatě i občasný konzument zřejmě může narazit na alkohol, který je ohrožující na životě či zdraví.

Tak já mám zprávy ty poslední z dnešního odpoledne, že se objevil další případ otravy na Olomoucku a že se objevil jeden případ na Zlínsku. A to, co jsme dostali, co bylo pro nás překvapení teďka v posledních hodinách, že se dva případy otravy objevily i v Polsku. Tak to všechno svědčí pro to, že je to distribuční řetězec, který zasahuje jaksi velmi velkou část území. Nikdo neví, v kterých těch frakcích to je. Ono se to těžko kontroluje, protože samozřejmě ti, kdo s alkoholem zacházejí neoficiálně a kupují ho někde na černém trhu a od nějakých pašujících distributorů, tak mají ty lahve pravděpodobně schované a k té kontrole se nedostanou. I když ty kontroly v těch restauračních zařízeních samozřejmě probíhají i ve skladech, ale zatím žádné další nálezy nejsou.

Takže, pane ministře, to riziko je tady velké, pokud vy sám říkáte, že ta distribuce není vlastně lokalizována na jeden zdroj, a pokud ta dodávka je skutečně velká, tak opravdu to nebezpečí může v podstatě udeřit na kohokoliv. Čeho by se lidé měli vyvarovat a ministerstvo zdravotnictví by asi mělo vydat nějaké důraznější varování, pokud ten problém je rozšířenější, než se původně zdálo.

My jsme vydali varování, ano, my jsme vydali varování dneska, které spočívá v tom, že říká lidem, že by se měli vyvarovat konzumace rozlévaného alkoholu, zejména v takových těch levnějších lokalitách, v hospodách, nějakých bistrech a pouťových stáncích. Tam to riziko, jak se zdá podle těch otrav, je nejvyšší a tam také ten alkohol se prodává relativně levněji, právě asi díky tomu, že je z části pašovaný a nezdaněný. A já myslím, že ta hlavní výzva je potřeba, aby byla vyslyšena těmi lidmi, kteří se tímto nelegálním obchodem zabývají a kteří vědí, že ten alkohol nenakupují z oficiálních řetězců, z oficiálních likérek, které ručí za ten alkohol. A tam také se nic nikde nenašlo. A oni si musí uvědomit, že to riziko pro ně je obrovské, protože je velmi pravděpodobné, že u všech těch otrávených se ten zdroj dohledá v té příslušné restauraci a pak nastane těžké vyšetřování toho personálu, kde k tomu alkoholu přišel.

Pane ministře, novinářka Slonková mluvila s jedním nelegálním výrobcem pod podmínkou anonymity. A v rozhovoru zaznělo, že tisíc litrů denaturovaného litru se vyčistí za hodinu savem nebo chlornanem sodným. Tím se čistí bazény, jen pro informaci. A je z toho 2,5 tisíce litrů čtyřprocentní vodky. Náklady jsou 30 korun na litr a na černém trhu jsou dostupné esence rovnou s návodem na výrobu i drahých tajných receptů renomovaných likérek. Řekněte, po tom, co jste teď ode mě slyšel, dal byste si v nějaké restauraci tvrdý alkohol?

No, tak já bych velmi, velmi váhal si ho dát v nějaké levné pivnici. Dneska doporučoval bych to všem našim občanům, aby velmi vážili, kam do restaurace chodí. Nemyslím si, že pokud jde někdo na oběd do nějaké slušné restaurace, že tam takovýhle alkohol se objevuje, ale samozřejmě to riziko tady je. A je velmi těžké odhadnout, kam až jde, protože zase na druhou stranu je dost obtížné zavřít všechny restaurace a říct, že lidé budou konzumovat alkohol pouze doma a pouze z lahví, které si přinesli z obchodů a jsou zavřené a řádně okolkované. To si myslím...

Víte, je otázka, jestli se to týká jen levných náleven. Protože před dvěma lety si renomované likérky nechaly udělat průzkum trhu a podle tohoto průzkumu je 20 až 25 procent veškeré alkoholu na Česku z černého trhu. Pokud je až čtvrtina veškerého alkoholu vyráběna tímto způsobem, pak aby měli skutečně i občasný konzumenti strach. Není úkolem státu víc zaměřit síly na aspoň částečnou eliminaci takového rizika?

No, tak je to problém, protože jestliže tady dlouhá desetiletí k takovéhlemu maléru nedošlo, tak se velmi těžko organizují takové akce, které paralyzují všechny řetězce restauračních zařízení. To je jaksi druhá věc, kterou je potřeba vidět a my, jak jsem říkal, prostě v běžném kraji tisíc až 2 tisíce vyšetření alkoholických nápojů a restaurací probíhá ročně a ten záchyt metylalkoholu nebyl a v takovéhle situaci vyhlásit preventivní opatření, že se prostě v restauracích nebude smět rozlívat alkohol, to si myslím, že nikde v žádné zemi by neprošlo.

Já vím, ale z toho, co teď říkáte, to vypadá tak, že stát to doteď toleroval proto, že nedocházelo k úmrtí, že zkrátka se pálil nebo pančoval alkohol tak kvalitně, že nedocházelo k ohrožení života nebo zdraví. Ale přece všichni vědí, že na trhu je nelegální alkohol a že jsou z toho miliardové zisky. Přesto doteď tedy stát toleroval ten stav jen proto, že neumírali lidé? Teď umírají lidé, tak se s tím něco dělá?

No, tak já jsem říkal na začátku, že těch institucí, které mají na starost oběh alkohol, je daleko více. Takže my o tom zítra budeme mluvit zcela určitě na vládě, kde v jakém resortu je potřeba přitvrdit. Já musím za naší hygienickou službu říct, že ta opatření doposavad byla dostatečná a já jenom připomenu, jak často jsou hygienici kritizováni ze strany podnikatelů, ze strany restauratérů, ze strany lidí, které vyrábějí v rizikových prostorech a honí je stát proto, aby se potlačila na minimum jakákoliv možnost získat chorobu z povolání, že ta represe, kterou ta hygienická služba vykonává, je už dneska na hranici únosnosti. A já vím, že to zní strašně špatně, ale ono se musí pracovat v takovéhle represivní službě vždycky s určitou pravděpodobností. A jestliže ta pravděpodobnost je velmi nízká, byť se teďka ukazuje, že tady nějaká možnost té otravy je, tak je těžko čemukoliv zabránit. To je asi, jako kdybychom chtěli po ministerstvu dopravy, aby zařídilo takové silnice, aby na nich klesla dopravní nehodovost na jednu desetinu. Dovedete si představit, že by se nejezdilo po normálních silnicích, ale jenom po dálnicích, to znamená, že by žádná auta nejezdily proti sobě.

Pane ministře, to je malinko něco jiného, protože jezdit automobilem samozřejmě není trestný čin. Nelegálně vyrábět a prodávat alkohol je trestný čin. A pokud je na trhu až čtvrtina toho nelegálního alkoholu, který pochází z černého trhu, tak to je problém. Řekněte mi, proč třeba až doteď Poslanecká sněmovna na váš návrh nezakázala prodej tvrdého alkoholu ve stáncích, na tržištích? I to by zřejmě pomohlo.

No, já si myslím, že kdyby jedna z těch otrav se vyskytla v Alcronu nebo já nevím, mě nenapadá žádný noblesní hotel teďka nebo kdekoliv, prostě v kterémkoliv městě čtyřhvězdičkovém hotelu, tak mně budete říkat úplně stejný argument, proč tedy se ještě nezakázal prodej rozlévaného alkoholu. Tady vy říkáte, že je to trestný čin, máte pravdu, to je nepochybně kriminální čin par excellence a velmi, velmi hrubý. A já doufám, že ten viník bude potrestán. Ale když někdo řídí auto opilý, tak to je kriminální čin a těch lidí, kteří se zabijí na silnici díky alkoholu, je také mnoho. A tam prostě tomu předejít úplně nelze, nechcete-li paralyzovat zem tak, že bude jezdit jenom třetina lidí. Například v autech a vyloučíte všechny mladé, kde to riziko je vyšší a podobně. Já bych ještě řekl, já tady nechci obhajovat ani naší hygienickou službu, ani celní správu, mně je jasné, že ex post se bude říkat: ano, mělo se tohle to udělat, tahle ta opatření. Ex post je každý chytrý. Zejména tedy se musím ohradit proti vyjádření sociální demokracie, která pravděpodobně kdyby tady dneska bylo zemětřesení, tak řekne: jak to, že vláda zabezpečila dostatečnou domobranu a civilní ochranu proti zemětřesení. A také všichni víme, že ta pravděpodobnost, že to zemětřesení tady bude, je minimální. Já si myslím, že vždycky po takovýhle malérech a to je opravdu těžký malér, tak dojde k nějakému zpřísnění norem, které velmi komplikují život. Já si myslím, že se klidně může diskutovat, teďka teoretizuji, ale jsou země, kde se prostě alkohol neprodává v běžných obchodech a prodává se jenom v Liquor Storech. To znamená nějakých výjimečných obchodech, které v rohu mají v supermarketu licenci a je to velmi restringované. Tak o tom všem se teďka bude diskutovat a já v téhle chvíli nedovedu odpovědět přesněji.

Vy to ale malinko stáčíte trochu jinam. Vy jste říkal, že kdyby se rozléval pančovaný alkohol v Alcronu, tak novináři budou říkat: zakažte prodej tvrdého alkoholu v Alcronu. Ale přece novela zákona o ochraně před návykovými látkami je v připomínkovém řízení a vy sami přicházíte s tím, aby se napříště tvrdý alkohol neprodával ve stáncích a na tržištích. To není nic, co by teď spadlo z nebe v souvislosti s těmito neštětím. Vy sami jste s tímto přicházeli. Já jsem se vás ptala na to a ta moje otázka cílila tím směrem, proč ta legislativní změna přichází tak pozdě a proč přichází až ve chvíli, kdy umírají první lidé? Jestli to třeba nemůže souviset s lobbingem v Poslanecké sněmovně, s lobbingem z šedé zóny, která samozřejmě má z prodeje s nelegálním alkoholem miliardové zisky?

Víte, paní Drtinová, já se pamatuje jako kluk, když se začaly zavádět motocyklové přilby, pak se pamatuju jako dorostenec, když se začaly zavádět pásy v automobilech. To byl letitý boj, než se to prosadilo. Dneska by jel někdo na motorce, tak to je blázen a všichni by si ťukali na čelo a pokládá se to za zcela normální. Tak pravděpodobně po tomhle maléru se ty věci výrazně urychlí a zpřísní a bude se to taky pokládat za normální, že se v nějakých pouťových stáncích nerozlévá alkohol. Ale po pravdě řečeno, když jdete okolo těhle těch levných stánků na různých sportovních utkáních a na těch poutích a cítíte, jaký je tam přepálený olej a jak je to tam hrozné, tak jako já bych byl pro, aby se restringovaly ty věci z hlediska kulinářského a potravinářského, protože to není nic velmi zdravého. Ale uznávám, že ta situace je mimořádná.

Kdy tedy bude platit ta novela zákona o ochraně před návykovými látkami v souvislosti s tím, na co se ptám a co vy sami navrhujete, aby se tedy ten tvrdý alkohol neprodával ve stáncích a na tržištích s výjimkou samozřejmě kulturních akcí nebo výročních trhů a podobně? Kdy to začne platit?

Tak my tu definitivní znění teďka připravujeme a během podzimních měsíců by mělo být připraveno pro vládu. Ono to souvisí s těmi protikuřáckými opatřeními, protože to je jeden zákon o návykových látkách, který se zabývá ochranou nekuřáků.

Takže v příštím roce by mohl začít platit.

A v příštím roce by mohl začít platit.

Já ještě jednou jen podotýkám, Aktuálně.cz skutečně už před dvěma lety zveřejnilo tu zprávu zaplacenou likérkami, kde je přesně rozklíčován důkladný systém padělání alkoholu v Česku. Takže úřady i policie ty informace měly a mohly aspoň částečně zřejmě zastavit jednak tedy miliardové daňové úniky. Ale možná předejít i některým těm otravám. Znal jste tu zprávu, pane ministře?

Ne, tak tuhle zprávu já jsem neznal. Já myslím, že tohle je zpráva, která se týká těch složek, které se starají o výběr daní a o jaksi řádný běh potravin a bezpečnost potravin. My máme v naší gesci, až ty potraviny, kdy se používají nebo zpracovávají v restauračních zařízeních. Jinak to patří tedy ministerstvu zemědělství, potažmo potravinářské inspekci. Ale já to, chraň bože, abych to chtěl odstrkávat na někoho jiného. Je faktem, že tahle ta země trpí od revoluce různými nešvary. Nejtypičtější, to se nejčastěji diskutuje, korupce. Ono to pašování k tomu má poměrně blízko. Známe různé aféry z topných olejů, které tedy vedly ke změnám daňových zákonů, ke zprůhlednění a ten alkohol teprve čeká. Já jsem to ani nevěděl, že tak... vím, že se o tom mluví, že v tržnicích, ve vietnamských tržnicích, že se kupuje pašovaný alkohol. Mluví se o tom, že se tady občas zachytí pašované cigarety, to nakonec policie vždycky publikuje, když někde zabaví kamion a pak ho spálí nebo nějak zlikviduje.

Ano, a teď skutečně dochází k ohrožení vlastně ve vašem resortu, v resortu zdraví, teď to vlastně doputovalo, dorolovalo ten neřešený problém, až k vám. Pane ministře, jak si vysvětlujete, možná řekněme, ten laxní přístup zákonodárců třeba zrovna tedy k některým legislativním změnám, které evidentně byly pomalé. A zajímá mě váš názor. Vy sám říkáte, že ten problém není úplně řešený, mluví se o tom, že je příliš velkým soustem pro český stát, pokud jde o kontroly a že možná český stát mnohé ty věci toleroval právě proto, že nedocházelo k ohrožení života a zdraví. Může docházet k tomu nebo může podle vás tím důvodem být ten lobbing v Poslanecké sněmovně, který míří z šedé zóny, která samozřejmě má miliardové zisky na alkoholu, nelegálním alkoholu na problému, který se neřeší?

Tak já nepochybuji o tom, že obrovský lobbing byl v oblasti kouření. Je jistě i v té oblasti alkoholu, ale přesto já si myslím, že ta příčina nebo ti hlavní, kdo se tomu brání, jsou ti restauratéři, protože ti samozřejmě by si přáli měkčí hygienická pravidla. Je to jakýsi souboj střetů zájmů našich hygieniků o to, aby to bezpečí pro občany bylo co největší a v zájmu byznysu, aby ten byznys mohl vůbec fungovat. Protože ono dělat byznysmena, to není nic pejorativního, to je prostě tvrdá věc, která člověka musí uživit, musí si vydělat na postavení té restaurace, vybavení a taky někteří lidé těžko se s tím srovnávají. Ale jestli mně dovolíte, tak já bych se zastal tedy zákonodárců, přestože jsem samozřejmě jako nejen ministr, ale i poslanec nejsem úplně člověk nezávislý, tak to, doufám tak posluchači vezmou, ale já bych ten problém neviděl jenom v tom lobbingu. Ten problém je v tom, že v téhle zemi je spousta věcí v nepořádku. A ta vláda, jak je jí často vyčítá, a to já musím uznat, že ona nepracuje úplně koncepčně státnicky, ale ona prostě hasí problémy. Vzpomeňte si jenom na ty legislativní smrště, které byly okolo příprav vstupu do Evropské unie a potom v různých dalších obdobích. To jsou prostě strašně pracné věci a i ten legislativní proces je velmi složitý a ono se vždycky pracuje tak, že se tedy ty síly, které jsou omezené, tak se vrhnou na to, co je momentálně největším problémem. Takže my teďka budeme svědky velkého jaksi úsilí o ten alkohol po tomhle tom maléru, tak jako jsme byli svědky vzedmutí starosti o bezpečí pacientů, které je dneska desetkrát větší, než byly před 20 lety.

No, ostatně, pane ministře, jste členem té hasící vlády. Pane ministře, já ještě jednu otázku, prosím velmi stručně. Za této situace je hlavní hygienik České republiky Michael Vít na dlouhodobém neplaceném pracovním volnu, protože byl obviněn ze dvou trestných činů. Proč už není vybrán někdo za něj, proč ho vláda dosud neodvolala a nebylo by teď za této situace lepší, kdyby tato funkce byla obsazena řádně?

Tak ta kauza samozřejmě je velmi nepříjemná a já jsem řekl, že na podzim ji budu řešit a dali jsme doktoru Vítovi šanci se obhájit, ale nejde to donekonečna. Jinak...

Takže ho odvolá vláda Michaela Víta?

Já bych jenom opravil, že nemáme hlavního hygienika. Máme regulérně pověřenou...

Ano, je tam paní Věra Šedivá, ano. Ale ptám se na to řádného, zatím je tam náhrada.

... paní hlavní hygieničku a má všechna práva, povinnosti a veškerou erudici. Takže ta služba je zajištěná dobře, vykonává ji dobře.

Pane ministře, promiňte, opravdu jen na podzim odvolá vláda Michaela Víta, dá se to očekávat?

Je to dost pravděpodobné.

Já vám děkuji za rozhovor.

Jinak mohu říct ještě.

Ano.

Já jsem chtěl říct něco pozitivního v tom řešení téhle té krize. Velmi dobře zapůsobila naše toxikologická služba. My máme v Praze středisko, které běží 24 hodin denně už řadu desítek let a v tomhle je naprosto perfektní a také ty nemocnice, které ty pacienty léčily, tak měly v nich velmi skvělou oporu a já bych jim za to poděkoval.

Pane ministře, i já vám děkuji. Děkuji vám za interview, do Hradce Králové přeji dobrý večer, na shledanou.

Velmi děkuju taky, na shledanou.

Daniela Drtinová

ČT 24, 11. 9. 2012, Pořad: Interview ČT 24

Štítky
Osobnosti: Leoš Heger
Témata: Zdravotnictví
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme