Heger: Náš pojišťovenský systém je založen na solidaritě

Rozhovor s ministrem zdravotnictví Leošem Hegerem

20. 6. 2011

Na lince by teď měl být ministr zdravotnictví Leoš Heger, dobrý den.

Ano, dobrý den, poslouchám vás.

Pane ministře, menší pojišťovny, respektive zaměstnanecké pojišťovny především tvrdí, že polovinu z takto přerozdělených peněz dostane VZP na úkor jiných, a také argumentují tím, že svým návrhem trestáte ty lépe hospodařící. Jakými protiargumenty byste na tohle reagoval?

Tak podívejte se. Náš pojišťovenský systém je založen na solidaritě. To je jeden ze základních pilířů evropského, evropské kultury a zdravotnictví a našeho ústavního pořádku. A ty peníze se přerozdělují v obrovském objemu. Samozřejmě, že každá pojišťovna má svoji klientelu. Za ni vybere peníze, ale ty se prostě do přerozdělování dávají velmi masivně. To přerozdělování bylo několikrát měněno, protože je potřeba neustále dolaďovat. Jestliže má pojišťovna klientelu, která je relativně zdravá a vydělává hodně, tak je pochopitelně při daném klíči odvodů na tom mnohem, mnohem lépe, než jsou pojišťovny, které mají horší kmen pojištěnců. S tímhle se běžně pracuje, a to, co jsme udělali my, je opravdu v tom, jaksi to nezapírám, je to přerozdělení ex post, ale jsou to peníze, které jsou určené na výlučně na zdravotní péči. Nejsou to pojišťovny, nejsou to peníze pojišťoven, jsou to prostě pojišťovny, jsou to peníze veřejnosti. A jestliže některé pojišťovny jsou na tom špatně, protože mají ten kmen horší a navíc, protože platí pořádně poskytovatelům tak, jak mají a nikoliv jako některé pojišťovny, které například odmítly dát podle úhradové vyhlášky to, co bylo slíbeno lékařům na platy, tak pak samozřejmě je důvod dělat i takováhle opatření.

Jenom stručně. Které pojišťovny jste měl teď na mysli, které to odmítají.

No, tak jsou to pojišťovny ze Svazu zdravotních pojišťoven, které to odmítají. A ty také nejvíce proti tomu manévru protestují. Já uznávám...

A vy se nebojíte, pane ministře, že ta zpětná platnost přerozdělení třetiny zůstatku, to jest, když mluvíme o loňském roku, je napadnutelná u Ústavního soudu?

No, tak náš právní výklad našich, našich expertů je, že to není napadnutelné. Samozřejmě Ústavní soud je zcela nezávislá instituce a posoudí to tak, jak to bude považovat za správné on. My od Ústavního soudu nemůžeme předem získat expertizu, ale trváme na tom našem názoru v tento moment. Ale jinak, jestli jste si všimla v těch vstupech, které jste uváděli, tak tam si všichni stěžují, všichni vyhrožují Ústavním soudem, a je potřeba vidět celou tu situaci tak, že zdravotnictví prostě je svým způsobem v krizi, dopadlo na něj hospodaření celé země, které se promítlo do zdravotnictví s určitým zpožděním.

Ano, ano, pane ministře, to jsou, dovolíte-li, to jsou známé argumenty. Odbory ale teď říkají, že po té změně zákona si pacienti budou moci dovolit jenom nejlevnější péči. Vaše reakce.

Tak já si myslím, že veřejné zdravotní pojištění jsou veřejné peníze a je s nima potřeba hospodařit velmi opatrně. A není možné, aby si někdo z toho veřejného pojištění, které má být solidární a ekvitní, pro všechny stejné v podstatě, tak aby si někdo dovolil lepší péči a někdo horší. A dneska to takhle bohužel občas funguje. Realizuje se to formou různé šedé ekonomiky, klientelismu. A my chceme, aby to bylo úplně průhledné. Prostě jestli někdo chce něco, co není úplně zbytné a může dostat jenom tu péči základní a má chuť si koupit to, to jaksi lukrativnější, prosím, ale ať to zaplatí, protože...

Ještě, ještě dovolíte-li.

...jinak o to ošidí ty lidi, kteří na to nemají. Je to logické.

Rozumím, pane ministře. Ještě, jestli dovolíte, potřebuji od vás dvě reakce, jedna.

Ano.

Chcete, aby pojišťovny nehradily léky do 50 korun a zdravotnické odbory vám vytýkají, že tímhle porušíte zásadu mít v každé lékové skupině jeden lék zdarma. To nepovažujete za problém.

Ne, my si myslíme, že tam v těch skupinách zůstanou léky, které budou hrazeny úplně. Ale doufáme, že je nebudou lékaři předepisovat. My jim upravíme samozřejmě regulační poplatky, protože tady v té oblasti je to typický prostor na šetření, který se rozprostře na všechny pacienty, bude se týkat banalit. Mně je to líto, že naše pacienty zatěžujeme. Ale je lépe zatížit je spoluúhradami u těch banalit a jaksi širší u pacientů a musí zbýt potom peníze na tu vybranou skupinu, která má těžká onemocnění, velmi drahá onemocnění, a na ty je potřeba soustředit ty výhody toho pojištění, že tam je to potom zadarmo vše.

A už jen velmi krátce jednou větou. Zaměstnavatelům vadí, že by povinné zdravotní prohlídky museli platit zaměstnancům. Říkají, že už od ledna platí týden nemocenské, že se zhorší podnikatelské prostředí. Váš pohled.

To zatížení bude asi na úrovni zhruba 100 milionů, maximálně velmi okrajové, větší část té závodní preventivní péče dneska už zaměstnavatelé platí a je to tak v Evropě normální, že prostě o bezpečnost pracujících, o pracovní pomůcky a i o to lékařské zajištění té bezpečnosti se starají zaměstnavatelé všude.

Leoš Heger, ministr zdravotnictví. Děkuji, že jste si udělala čas. Na shledanou.

Děkuji za oslovení. Na shledanou.

Martina Mašková

Český Rozhlas - Rádio Česko, 20. 6. 2011

Štítky
Osobnosti: Leoš Heger
Témata: Zdravotnictví
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme