Heger napravuje omyl, souhlas obou rodičů nebude nutný

Vláda podle očekávání souhlasí se zrušením povinného souhlasu obou rodičů se zvolenou léčbou dítěte, který řadě rodičů zkomplikoval život. Kabinet přitakal návrhu novely předložené skupinou poslanců v čele s ministrem zdravotnictví Leošem Hegerem.

26. 6. 2012

Předkladatelé uznali, že požadavek na souhlas obou rodičů přinesl řadě rodičů problémy. Opatření zavedla od dubna vládní zdravotnická reforma v zákoně o zdravotních službách ( kterých zákroků se souhlas obou rodičů týká, čtěte zde ).

Nařízení bylo problematické především pro rozvedené rodiče nebo v situacích, kdy druhý z rodičů nebyl k zastižení.

Poslanecký návrh uvádí, že pro léčbu nyní postačí souhlas dítěte. Lékař ale bude muset rozhodnout, že je takový postup přiměřený s ohledem na rozumovou vyspělost pacienta. Pokud tomu tak nebude, bude nutný souhlas rodiče, který k němu ale bude moci zmocnit například prarodiče nebo chůvu.

Předloha také mění podmínky pro hospitalizaci pacientů bez jejich souhlasu, pokud jsou pod vlivem návykové látky nebo kteří ohrožují sebe a své okolí. V takových případech musel být informován soud. Nyní nebude ohlášení nutné, pokud s tím bude pacient ve lhůtě 24 hodin dodatečně souhlasit.

Předloha mění i podmínky pro klinickou a praktickou výuku u poskytovatelů zdravotnických služeb a ruší povinnost lékaře požadovat od pacienta po uplynutí 30 dnů nový informovaný souhlas s léčbou. Novela by měla platit dnem vyhlášení.

Stanovisko vlády není závazné, o předloze rozhodne definitivně parlament. Předkladatelé chtějí, aby ji poslanci schválili zrychleně už v prvním čtení.

iDNES.cz, 26. 6. 2012, Rubrika: Domácí

Štítky
Osobnosti: Leoš Heger
Témata: Zdravotnictví
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme