Heger: Napětí ve zdravotnictví se musí řešit

9. 2. 2017

(editovaný přepis debaty s místopředsedou TOP 09 Leošem Hegerem)

Jiří VÁCLAVEK, moderátor

Zdravotnické odbory vyhlásily stávkovou pohotovost. Rozhodly se tak kvůli neutěšené situaci v jihomoravské záchranné službě. Zaměstnanci jsou podle odborů dlouhodobě přetěžováni a šikanováni svými nadřízenými. Stávkovou pohotovostí chtějí dosáhnout odvolání ředitele jihomoravských záchranářů Milana Klusáka. Je podle Vás adekvátní, když stávkovou pohotovost vyhlásí celá odborová organizace kvůli problémům v jedné záchranné službě?

Leoš HEGER, místopředseda strany, bývalý ministr zdravotnictví /TOP 09/

Je to zvláštní a myslím, že se to ještě nestalo. Pamatuju, že velká akce všech zdravotnických odborů byla vyhlášena někdy v roce 2013 těsně před volbami. Tenkrát se trošku kritizovalo, že problémy, které jsou ve zdravotnictví, jsou manifestovány před volbami. Konkrétní protesty proti jednotlivým zařízením nebo ředitelům zařízení se nevyhlašovaly.

Je to adekvátní?

Leoš HEGER, místopředseda strany, bývalý ministr zdravotnictví /TOP 09/

Těžko říct. Spíš si myslím, že problém není jenom v postoji odborů, ale v obrovské nervozitě, která panuje ve zdravotnictví díky finančním problémům. O nich, jak známo, se mluví stále a neřeší se. Tím, jak ubývá zdravotnických pracovníků, je personál nervózní. Manažeři jsou nervózní a prostředí je takové výbušné, bych řekl.

Jiří VÁCLAVEK, moderátor

Takže údajná šikana není problém jenom jihomoravských záchranářů?

Leoš HEGER, místopředseda strany, bývalý ministr zdravotnictví /TOP 09/

Šikana...,že bychom mluvili takovou terminologií pro celé zdravotnictví, to rozhodně ne. Kromě celkových problémů našeho zdravotnictví je potřeba také říct, že být manažer ve zdravotnictví je velmi obtížná záležitost. Manažeři zařízení, jakými jsou záchranka nebo nemocnice, musí mít obrovskou trpělivost a empatii. Když se v polovině minulého roku objevily nepokoje na záchrance v Brně, tak se mluvilo o tom, že je tam dva roky trvající napětí pramenící z různých reorganizací. To mě docela překvapilo, protože Brno vybudovalo velmi pěknou záchrannou stanici a velké středisko pro celou krajskou záchranku. Z tohoto pohledu jsou tam materiální nebo pracovní podmínky docela dobré.

Jiří VÁCLAVEK, moderátor

Zmínil jste, že problém v jihomoravské krajské záchranné službě je dlouhodobý. Stávková pohotovost přímo v regionu byla vyhlášena loni v červenci. Kdo nese odpovědnost za to, že je ta situace stále stejná, že na to musí reagovat odbory v celostátním měřítku?

Leoš HEGER, místopředseda strany, bývalý ministr zdravotnictví /TOP 09/

Když to trvá takhle dlouho, měl na to v první řadě reagovat zřizovatel. Když to začalo být kritizováno veřejně, odešel z Brna náměstek Zvolánek, což byl mimořádně kvalitní a známý záchranář, který byl dokonce odceněn prezidentem republiky za velmi statečný čin. Tenkrát jsem to trochu sledoval a bylo mi to líto, protože doktora Zvolánka jsem znal dobře. Faktem je, že kromě výbušnosti celého zdravotnictví jsou záchranáři zvláštní skupina pracovníků, kteří jsou asi jako fotbalisti ve sportu. Charakterově se musí trošku lišit od šachistů nebo běžců na dlouhé tratě. Oni pracují ve velmi dynamických podmínkách. Pracují tam lidé, kteří to snesou a musí mít v sobě strašný náboj. Když jsou potom s něčím nespokojení, je to manažersky daleko obtížnější řešit než u internistů.

Jiří VÁCLAVEK, moderátor

Ano, rozumím tomu. Možná jenom stručně. Může to ohrozit pacienty? Je to, už jsme říkali, vleklý problém a problémy, o které jde, jsme jasně pojmenovali.

Leoš HEGER, místopředseda strany, bývalý ministr zdravotnictví /TOP 09/

V tomto směru bych se zastal záchranářů, lékařů a vůbec zdravotnického personálu. Ve všech akcích, které jsme za posledních deset let registrovali, včetně veliké akci "Děkujeme, odcházíme", lékaři nakonec zachovají vždy serióznost. Zdravotníci to nikdy nenechají dojít tak daleko, aby došlo k ohrožení pacienta.

zdroj: ČT24, 90´ ČT24, 8. 2. 2017

Osobnosti: Leoš Heger