Heger: Nabídka vyšších platů platí, i když lékaři odejdou

Rozhovor s ministrem zdravotnictví Leošem Hegerem

4. 2. 2011

* * Představitelé Lékařského odborového klubu vám vytýkají, že z nabídky dvou miliard korun na vyšší platy dostanou lékaři jen 1,5 miliardy a zdravotní sestry 500 miliónů Kč...

Od začátku jsem říkal, že ty dvě miliardy jsou na platy zdravotníků, přednostně lékařů. Jsou ale i jiné profese než lékař, které jsou dlouhodobě podhodnoceny. Na mém přístupu se tedy nezměnilo nic.

* * Teď jste dal nabídku přidání 5000 až 8000 Kč měsíčně v závislosti na délce praxe. LOK to nepřijal. Co teď?

Nabídka platí. Lékařům přidáme, i když splní hrozbu a z nemocnic odejdou. Věřím, že veřejnost přesvědčíme, že naše nabídka vstřícná je.

* * Proč má letos jít navýšení platů pouze cestou odměn a ne tarifů, jak chtějí odbory?

Letos to udělat nemůžeme, v příštím roce tarify zvýšeny budou. Měnit tabulky po všech těch demonstracích odborářů, kdy se škrtalo ve veřejnoprávní sféře, kdy veřejné finance nutily k tomu, aby se platy spíše snižovaly, tak teď je zvyšovat selektivně pro lékaře by byla provokace vůči policistům, hasičům a dalším kategoriím zaměstnanců. V příštím roce by měl průměrný plat lékaře stoupnout na 60 tisíc Kč. Doufám, že to bude bráno jako krok vstřícný, a ne jako výsměch lékařům, tak, jak nám je to někdy podsouváno. V této zemi není profesní skupina, která by mohla o takovém navýšení snít.

* * Co si slibujete od veřejného dopisu, který posíláte lékařům?

Že se zamyslí nad našimi návrhy, budou odpovědní a svou výpověď stáhnou. Když ne všichni, tak doufáme, že to bude alespoň taková část, která by zdravotní péči umožnila stabilizovat.

* * Hejtmani už začnou připravovat krizové scénáře na stav po 1. březnu, kdy lékaři odejdou?

Okamžitě bude odeslán dopis ředitelům a hejtmanům, aby podpořili naši platovou nabídku a peníze dali do mezd. Na konci příštího týdne znovu zmapujeme situaci. Podle toho, jak v kterém oboru bude situace vypadat s odchodem lékařů, budou následovat konkrétní kroky tak, aby péče byla poskytovatelná všude.

Václav Pergl

Právo, 4. 2. 2011, Rubrika: Zpravodajství, Strana: 4

Štítky
Osobnosti: Leoš Heger
Témata: Zdravotnictví
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme