Heger: Moje odstoupení není na pořadu dne

Rozhovor s ministrem zdravotnictví Leošem Hegerem

Ostrou kritiku za to, že nedokázal pro zdravotnictví sehnat více prostředků, si o víkendu vyslechl ministr zdravotnictví Leoš Heger (TOP 09). Česká lékařská komora jej kvůli tomu a kvůli kritice jeho reformních kroků vyzvala, aby zvážil rezignaci. „Když nezvýšíme efektivitu systému, problémy se budou neustále vracet,“ myslí si ministr Heger.

4. 11. 2012

Co říkáte kritice, kterou vám sjezd lékařské komory adresuje?

Kritika jde směrem k nerůstu příjmů do zdravotního pojištění. Uznávám, že systém na tom není finančně nijak dobře, potřeboval by finanční injekci na to, aby dělal, co se od něj požaduje. V tom je ta touha lékařů a České lékařské komory oprávněná. To je ale spíš výtka vládě než ministru zdravotnictví. Roli ministra jsem od začátku přijal s tím, že vím, že příliv peněz ze státního rozpočtu nebude a jestli se mají někde peníze najít, tak jedině ve vyšší efektivitě systému. Zatím vždy v posledních dvaceti letech, když byl ekonomický tlak, se nakonec peníze přilily. Jenže když zároveň není tlak na zvyšování efektivity, tak se problémy neustále vracejí.

Prezident lékařské komory Kubek říká, že se chováte jako náměstek ministra financí, když se smíříte s nezvyšováním plateb za státní pojištěnce.

Rozhodování dělá vláda jako celek a vládní politika byla v tomto ohledu definována od začátku. Kdokoli jiný by byl na mém místě, musel by dělat totéž.

Zvažujete odstoupení, jak vás vyzvali lékaři?

Teď jsou jakékoli úvahy o budoucnosti definovány především situací v ODS. Všichni vědí, jak je situace politicky na hraně a může kdykoli z té hrany spadnout. Takže myslím, že to není na pořadu dne.

e15.cz, 4. 11. 2012, rubrika: Rozhovory

Štítky
Osobnosti: Leoš Heger
Témata: Zdravotnictví
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme