× Staňte se našimi členy!

Heger: Mějte své zdraví jako koníčka

Komentář lídra v Královéhradeckém kraji Leoše Hegera

10. 10. 2013

520 miliard korun. Tolik stojí ročně nezdravý životní styl Čechů, spočítal nově Státní zdravotní ústav. Není to jen nějaká imaginární suma. Jsou to peníze, které platíme všichni. Obdobnou částku jsme platili i v minulých letech, přestože zdravotní pojišťovny nabízí každému z nás „body a výhody“ za to, že se o své zdraví budeme alespoň trochu starat.

Nejde jen o čísla a o úspory, jde především o naše zdraví. Svůj nezdravý životní styl přenášíme i na naše děti. Mezinárodní zpráva o zdraví a životním stylu dětí a školáků, která vychází z výzkumné studie Světové zdravotnické organizace (WHO), poukazuje na to, že české děti mají nedostatek pohybových aktivit, nezdravě se stravují a bohužel v hojné míře holdují alkoholu a cigaretám. Tři čtvrtiny českých dětí nemají denně ani jednu hodinu pohybu, přestože sport je nejpřirozenější a nejdostupnější prevencí v péči o zdraví, ale také činností, která výrazně napomáhá ke zlepšení psychické kondice a sociální adaptaci dítěte. Proto chceme vyřešit dlouhodobou podporu sportu ze strany státu. Považujeme to za jedno z nejvhodnějších řešení, jak „shora“ napomoci zlepšení zdraví celé naší populace.

Už také s přípravou zákona, ve kterém jsem navrhl úplný zákaz kouření v restauracích, se napříč společností podařilo nastartovat tolik potřebnou diskusi. Z průzkumů veřejného mínění vyplývá, že 82 procent Čechů podporuje úlohu státu v regulaci kouření, samotný zákaz si přeje 78 procent obyvatel.

Vlastní zdraví je jedna z nejcennějších hodnot v životě. Nechceme na lidech šetřit, chceme Vás vyzvat, ať vezmete starost o své zdraví do vlastních rukou. Chtěl bych dokončit náš záměr z minulého volebního období, aby pojišťovny mohly vyhlásit programy preventivního a racionálního využívání zdravotních služeb, díky kterým lidé, kteří se budou zodpovědně starat o své zdraví a respektovat doporučení lékaře, získají finanční bonus.

Ale z péče o vlastní zdraví se může stát i váš koníček, neboť kdo se o sebe pravidelně stará, prokazatelně zlepšuje kvalitu i délku svého života prožitého ve zdraví.  Půjdete-li běhat do parku, pojedete na relaxační víkend, koupíte si běžky nebo se začnete zdravěji stravovat, budete se cítit lépe a taková investice se vám určitě vrátí. Pokud k tomu ještě nezapomenete na preventivní prohlídku u lékaře, ušetříte problémy sobě a peníze státu.

Leoš Heger
bývalý ministr zdravotnictví