Heger: Medicína se stále vyvíjí

Online rozhovor s ministrem zdravotnictví Leošem Hegerem

21. 10. 2010

Pane ministře, domníváte se, že reforma zdravotnictví vyřeší problém s přepracovaností sester?

S. Kulhavá, včera 10:15

Odpověď vložena: včera 11:13

Reforma určitě bude řešit problémy v nemocnicích, protože tam určitě sestry na mnoha pracovištích přepracované jsou. Týká se to zejména lůžkových oddělení a jednotek intenzívní péče. Rozhodně je na čase, aby v  budoucnu, kdy bude znovu přitékat do zdravotnictví více peněz, byl kladen vyšší důraz na platy a počet personálu než na nové technologie. V  tomto se stal vývoj v našich nemocnicích poněkud asymetrický. Jelikož čas je neúprosný, tímto bych Všem chtěl poděkovat za dotazy a omluvit se těm, na které se s odpovědí nedostalo. Přeji hezký den, Leoš Heger, ministr zdravotnictví.

Pane Heger, již na TYDEN.CZ jste se mi mé odpovědi vyhnul. Prý za vašeho "vládnutí" v Hradecké fakultní nemocnici vznikl dluh 40 milionů korun, které teď kraj musí splatit?

Marián Galbavý, včera 0:50

Odpověď vložena: včera 10:49

Už se nepamatuji, jak jsem odpovídal minule a čemu jsem se vyhnul. Rozhodně ne dluhu, o kterém píšete, protože žádný takový neexistuje.

Pane ministře. Jak snášíte prohru TOP09, která v  komunálních volbách v Hradci Králové doslova pohořela?? Neplatí to o  straně TOP09, že je to takový recyklát(neuspěšných lidí) na jedno použití? Děkuji za odpověď....

Jacek Spyra, včera 0:48

Odpověď vložena: včera 10:48

Při roztříštění spektra pravicových subjektů není zhruba 11 % hlasů a první vstup lidí z TOP 09 do městského zastupitelstva žádnou politickou katastrofou, ale spíše úspěchem. Mezi lidmi na kandidátce žádní neúspění politici nebyli a všichni z nich jsou ve svých profesích naopak velmi kvalitní lidé.

Vážený pane ministře. Velice si Vás vážím jako odborníka i jako člověka. Sama pracuji ve zdravotnictví a souhlasím se spoluúčastí pacientů . Zdravý člověk v produktivním věku , který stráví v  nemocnici průměrně 5 dní je určitě schopen zaplatit částku 60 , 100 ale i 200Kč za den. Můj dotaz se týká zvýšení platby za pobyt u  dlouhodobých pobytů , v našem případě psychiatrických pacientů. Moje maminka se již 15 let léčí v psychiatrické léčebně. Její stav vyžaduje hospitalizaci a léčbu není možné zvládnout ambulatně. Již nyní platí cca 1800 Kč měsíčně 21000 Kč ročně za "hotelové služby ". V tomto případě jsou to pokoje o minimálně 5 lidech. K "vydatné stravě" je nutné dělat pravidelné nákupy s ovocem , jogurty a dalšími což činí dalších cca 2000 Kč , k tomu drogerie , oblečení. Dále si léčebna účtuje za praní prádla cca 400Kč. Maminčin důchod činí něco málo přes 7000Kč a pravidelně za ní každý měsíc dojíždím 200km. Schválené zvýšení poplatku na 100Kč / den bude v jejím případě znamenat 3000Kč měsíčně a 36000Kč ročně , pro někoho zanedbatelná suma . Pro invalidní důchodkyni nikoli. Pokud by tato částka byla nějakým způsobem zastropována a nehrozilo by její další zvýšení , byla bych klidná. Ale s ohledem na plánované zvýšení DPH mimo jiné na potraviny i léky , dá se očekávat pravý opak. Namítnete-li ,že se se sociálními dopady počítá a existuje tu institut hmotné nouze , tak tento se na pacienty psychiatrických léčebnách výslovně nevztahuje. Samozřejmě , že ani komeční připojištění na pobyt , které již některé pojišťovny nabízejí, nepřipadá u  nemocného člověka v úvahu.Co zbývá? Opravdu není možné tyto poplatky nějakým způsobem zastropovat např. započítáváním do limitu , popř.sníženou platbou? Znovu opakuji ,že jsem pro poplatky , ale nemyslím si , že české zdravotnictví zachrání několik stovek pacientů v  léčebnách , kteří bez této péče nemohou být. Takto si vyspělý solidární systém nepředstavuji. Předem děkuji za odpověď. Hejcmanová

Hejcmanová Ivana, předevčírem 21:06

Odpověď vložena: včera 10:45

Vážená paní Hejcmanová, chápu, že částka 60 nebo v budoucnu 100 korun na den je pro některé lidi podstatná, ale na druhou stranu musím říci, že je stále jen zlomkem nákladů na celou hospitalizaci. Pokud by pacient byl doma, náklady na jeho živobytí by byly minimálně stejné. A pokud je člověk v sociálním zařízení, jako je například domov pro seniory, odevzdává na jeho provoz mnohem více, obvykle 85 % ze svého důchodu. Nemyslím proto, že by byl hospitalizační poplatek amorální. Doufám, že i v budoucnu bude náš sociální systém fungovat tak, aby lidem a rodinám, které ho opravdu nemohou uhradit, dával i nadále sociální podporu.

Styska se Vam po hradecke fakult. nemocnici?

Antikomunard, předevčírem 17:53

Odpověď vložena: včera 10:39

Zažil jsem tam asi 35 let profesionálního života se všemi klady i zápory. Každý rád zpětně vzpomíná na to dobré a jsem rád, že toho bylo hodně.

Co rikate na lekare v ceske minulosti - kterym se rikalo - "vyslechovy lekar", kteri pomahali STB, tedy zlocinci? Napriklad dr. Josef Sommer - cesky Mengele?

Anachronic, předevčírem 17:49

Odpověď vložena: včera 10:37

Zjevy, které jmenujete, se opravdu v historii vyskytují. V nedávné minulosti jsme bohužel zažili případ tzv.heparinového vraha, ale vysloveně zločinecké či úchylné chování lékařů, které by vedlo k systematickým pokusům na lidech, už doufám nikdy nezažijeme.

Dival jste se vy osobne nekdy na TV serialy z  nemocnicniho prostredi - Sanitka, Nemocnice na kraji mesta, Ordinace v  ruzove zahrade, Cesty domu - a myslite si ze reflektuji skutecnost?

Anti-Gott, předevčírem 17:52

Odpověď vložena: včera 10:34

Tyto seriály reflektují poměry ve zdravotnictví a vztahy mezi zdravotníky a pacienty v některých ohledech dobře, ale v některých se značnou uměleckou nadsázkou. Faktem je, že například Nemocnice na kraji města opravdu pojmenovala některé fenomény tak, že se dodnes téměř kultovně označují - viz například MUDr. Cvach.

Co rikate na nedostatek psychiatru, neurologu, zubnich lekaru, prakt. lekaru - a jak tomu celit?

EXECUTE THEM ALL, předevčírem 17:51

Odpověď vložena: včera 10:30

Praktických lékařů je nyní v průměru celkem přiměřeně, problémy s jejich nedostatkem se očekávají v budoucnu, pokud se nepodaří zlepšit systém jejich vzdělávání. Na tomto vylepšování se pracuje a doufám, že finanční podpora, kterou nastartovaly minulé vlády, bude moci být flexibilní tak, aby mělo ministerstvo možnost podporovat právě ty obory, které jsou nedostatkové.

Proc jste se v roce 2008 nedostal podle Vas do Senatu PCR?

Oktavián, předevčírem 17:50

Odpověď vložena: včera 10:28

Myslím, že pan kolega Dryml tehdy daleko lépe oslovil rozzlobené voliče, kteří tak reagovali na reformní kroky vlády. Nelituji toho, nezažil bych v  tom případě určitě to, co nyní prožívám v křesle ministra zdravotnictví. Je to zkušenost tvrdá, ale velmi zajímavá.

Vy jste lekar, sam jste nekdy byl hospitalizovan jako pacient?

D.A.R.E., předevčírem 17:48

Odpověď vložena: včera 10:25

Před dvěma roky jsem ležel na ortopedii dva dny s bolavým kolenem a i když jsem tam byl jako ředitel nemocnice trochu protekční pacient, měl jsem pocit, že nedostávám nic víc proti ostatním hospitalizovaným. Všichni si chválili chování personálu, což mně tenkrát udělalo velkou radost.

Kolik dostane příští rok hradecká nemocnice na investice?

THE GENERAL, předevčírem 17:47

Odpověď vložena: včera 10:23

V tento moment není ještě uzavřen státní rozpočet, takže to nemohu s  jistotou říci. Doufám, že bude možno pokračovat v dostavbě nového pavilonu soudního lékařství a připravovat rekonstrukci patologie.

Jak výrazně stoupne finanční spoluúčast pacientů?

V.V.K., předevčírem 17:46

Odpověď vložena: včera 10:21

Odkazuji na předchozí odpověd. V příštím roce nebude nárůst spoluúčasti velký, v  dalších letech však poroste. Kdybychom měli kopírovat vývoj v  západoevropských zemích, bylo by to během několika let asi o jednu třetinu oproti současnému stavu.

Za co se bude v nemocnicích platit a kolik?

Across THE OPEN SEA, předevčírem 17:46

Odpověď vložena: včera 10:19

Pro příští rok se připravuje zvýšení poplatku za hospitalizaci z 60 na 100 korun na jeden den. Mělo by dojít ke změně v tom, že si pacient bude moci připlatit za lepší materiál jako například nejmodernější oční čočky nebo odlehčená sádra. Jak se bude medicína dále vyvíjet, bude v  budoucnu pravděpodobně možnost připlácet i na další věci.

Neni podle Vas nesmysl, ze se zdravotnimu pojisteni rika v CR zdravotni pojisteni, kdyz je to vlastne povinna dan a ne dobrovolne pojisteni?

M.O.R., předevčírem 17:45

Odpověď vložena: včera 10:17

Pravdu máte určitě v tom, že zdravotní pojišťovny se zatím příliš jako pojišťovny nemohou chovat a neexistují mezi nimi vělké rozdíly. Připravujeme kroky, které by to změnily. Co však zdravotní pojištění i dnes výrazně odlišuje od financování z daní, je oddělení potřebných peněz pro zdravotnictví od státního rozpočtu. Při dnešních škrtech by riziko snižování peněz pro zdravotnictví jinak bylo ještě větší než je dnes.

Pane doktore - myslite si, ze zustane i nadale v  platnosti existence potvrzeni o poskytnuti davky pomoci v hmotne nouzi - prispevku na zivobyti., ktere se vydava pro zdravotnicka zarizeni - proste, ze socialne slaby zadne zdravotnicke poplatky neplati?

Anti-Gott, předevčírem 17:43

Odpověď vložena: včera 10:14

Ano, tato možnost stále existuje a zcela určitě bude existovat v příštím roce. Na ministerstvu práce a sociálních věcí se chystá revize všech příspěvků a sociálních dávek a snahou bude pomoci těm nejpotřebnějším, takže pomoc v hmotné nouzi v této zemi bude určitě existovat i další léta.

Proč mi lékař nemůže napsat lék, který potřebuju jen proto, že má stanovenej počet od pojištovny, to je přeci proti logice!

H. Luňák, předevčírem 13:41

Odpověď vložena: včera 10:12

Objem zdravotní péče je celorepublikově omezen financemi, které jsou ze zdrojů veřejného zdravotního pojištění. V příštím roce se ještě bohužel dají očekávat další mírné restrikce. Přesto se však všichni lékaři musí snažit, aby svým pacientům dali skutečně to, co potřebují. Řada drahých léků má své levnější alternativy, které mohou ve většině případů fungovat stejně dobře jako léky dražší a povinností lékařů je, aby dražší postupy rezervovali pro pacienty, u kterých jiná alternativa neexistuje.

myslím, že naše zdravotnictví není na špatné úrovni, pořád mi ale připadá, že pístup personálu i lékařů by měl být vstřícnější, lidštější. Zdá se mi, že někteří pacienty berou jako "kusy" nedalo by se s tím něco dělat?

Hana L., předevčírem 13:38

Odpověď vložena: včera 10:09

Lepší vztah zdravotníků k pacientům je otázkou dlouhodobého vývoje. Za poslední roky došlo v mnoha zařízeních k významnénu pokroku v tomto směru, je však třeba mnohé ještě zlepšit. Současná vypjatá situace, kdy je mnoho nespokojených lékařů a sestry v nemocnicích jsou přepracované, kultiavci vztahů samozřejmě příliš nepřispívá.

Vážený pane ministře, chtěl jsem se zeptat ohledně důvěry, kterou Vám svěřili občané jako straně TOP 09 , jako alternativě k nediskutujícím stranám ods a vpm tady v Hradci Králové, zda-li budete tuto důvěru prohlubovat a podíváte se na zoubek tomu co napáchala ods a vpm a nebo zda-li jen kosmeticky upravíte některé věci a necháte se vláčet koalicí s ods a vpm a zklamete své voliče, kteří věřili? Děkuji.

Hronovský Josef, 19.10.2010 14:20

Odpověď vložena: včera 10:06

Dokud nebude ustanoveno nové vedení města, nelze dělat žádné závěry jak silná role TOP 09 bude. Současná jednání jsou velmi komplikovaná a zdaleka nejsou ukončena. Rozhodně nechceme zklamat naše voliče.

V jakém případě byste podal demisi?

Jiří M., 18.10.2010 8:53

Odpověď vložena: včera 10:04

V případě, že by se mi nepodařilo prosadit změny, které jsem si předsevzal a kdybych neměl dostatek podpory v současné koalici.

Nebylo by lepší zrušit zdravotní pojištění, když pozvolně směřujeme k plně hrazenému zdravotnímu systému? Což takhle přijmout původní předobamovský model?

P. K., 15.10.2010 11:37

Odpověď vložena: včera 10:03

Systém veřejného zdravotního pojištění u nás vznikl po roce 1989 a do dnešní doby nebyl úplně optimalizován. V současné době hledáme, jak zvýšit odpovědnost zdravotních pojišťoven za fungování zdravotnictví, protože jejich poslání v systému a určitou míru konkurence mezi více pojišťovenskými subjekty se dosud nepodařilo naplnit. Myslím, že systém má stále velkou rezervu na zlepšování. Pokud jde o vzory z USA, není radno je přijímat. Systém je tam mimořádně drahý a možnosti, které poskytuje pacientům, jsou velmi rozdílné, včetně řady nepojištěných lidí.

Hradecký deník, 21. 10. 2010, Rubrika: Online rozhovor

Štítky
Osobnosti: Leoš Heger
Témata: Zdravotnictví
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme