Heger: Matkou v padesáti? Proč ne

Rozhovor s ministrem zdravotnictví Leošem Hegerem

19. 5. 2011

Ministr zdravotnictví Leoš Heger (TOP 09) říká, že je liberální. „Medicína pokročila, věk se prodlužuje, klimakterium ženy se posouvá. Takže z hlediska zdravotního není tak velký problém, aby se děti rodily mnohem starším ženám než dřív,“ říká.

Jaké jste zaznamenal reakce na návrh posunout horní věkovou hranici pro umělé oplodnění 55 let?

První připomínky byly nesouhlasné a přišly od KDU-ČSL, která podobné věci tradičně torpéduje. My jsme se rozhodli tu věkovou hranici v zákoně ponechat, ale chceme, aby to v Poslanecké sněmovně nebo v jejím zdravotním výboru prošlo velkou diskusí.

A jak to bude s hrazením umělého oplodnění ženám? I tady se počítá se zvýšením hranice?

Ne. Z veřejného zdravotního pojištění by se umělé oplodnění mělo hradit nanejvýš do 39, respektive do 40 let. Na tom se oproti dnešnímu stavu nic nezmění.

Věková hranice pro umělé oplodnění by se sice nově měla dostat přímo do zákona (dnes je to jen doporučení), ale v návrhu není žádná sankce pro lékaře ani zdravotnická zařízení, když ji nedodrží.

Teď bych nepřicházel s žádnými sankcemi. Spíš se snažíme uzpůsobit legislativu dnešní situaci, tomu co se stejně děje. Je to podobné jako u takzvaného náhradního mateřství. To žádný zákon neupravuje, že jedna žena odnosí dítě jiné ženě. Přesto se to děje. Tím neuhýbám od tématu, je to totiž podobný problém – něco, co je technicky možné, bezpečné, medicínsky v pořádku, ale eticky sporné. Jestliže se to však už děje, mělo by to mít i legitimní oporu v zákonech. A i tady jsme zákon připravili. Chceme, aby náhradní mateřství mělo podobná pravidla, která nyní platí pro pár u umělého oplodnění. Aby nebylo možné, že si pár nechá odnosit a porodit dítě jinou ženou jen z pohodlnosti nebo z rozmaru, tedy bez vážného zdravotního důvodu. Druhá věc je, že obě tyto věci potřebují velkou společenskou diskusi.

(lep)

Mladá fronta DNES, 19. 11. 2011, Rubrika: Z domova, str. 2

Štítky
Osobnosti: Leoš Heger
Témata: Zdravotnictví
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme