Heger: Lidé si najdou dobré nemocnice

13. 5. 2011

Ministr zdravotnictví chce zajistit, aby všechny nemocnice za stejnou péči dostaly stejnou úhradu. Nyní se platby liší. Od příštího roku tedy podle Leoše Hegera nemocnice budou muset přejít na nový systém plateb za diagnózu (DRG). Pro pacienty to má třeba znamenat, že se snáze dostanou do dobré nemocnice.

Od roku 2013 ministr plánuje zásadní změny pro zdravotní pojišťovny. Zákonem chce sjednotit podmínky pro Všeobecnou zdravotní pojišťovnu a ostatní zaměstnanecké a oborové pojišťovny, zatím se řídí podle různých zákonů.

Prevence proti uplácení

„Byli bychom rádi, aby se DRG zavedl jako základní systém úhrad,“ řekl ministr na adresu nemocnic. Pacientům se tak podle něj více otevře možnost výběru nemocnice, zatím je pro nemocnici placenou paušálem nevýhodné brát nové pacienty. „Tento systém by zaplatil každého tam, kam přijde, což bude znamenat pro dobré nemocnice, že si je lidé najdou. Samozřejmě nese to riziko, že některé nemocnice budou svou činnost muset utlumit, když v soutěži neobstojí,“ řekl Heger. Nový průhledný systém úhrad za péči má být také prevencí proti korupci. Počítá se zhruba s 500 skupinami diagnóz, do tří až pěti let by postupně měly být zavedeny do vykazování. Skupiny zohlední zdravotní stav pacienta i další jeho nemoci při výši úhrady. Umožní přesunout z akutních lůžek část pacientů, kteří již akutní péči nepotřebují, na lůžka následné péče a převést část lůžkové péče do ambulancí.

Manažeři pojišťoven budou ručit majetkem. Zákon o zdravotních pojišťovnách prý také zjednoduší legislativu. Cílem je podle ministra také posílit roli managementu a správních rad. Manažeři by ručili majetkem. Vzniknout by měla Kancelář zdravotních pojišťoven, která by spravovala registry plátců, poskytovatelů péče a pojišťoven. Na zdravotní pojišťovny by dohlíželo ministerstvo. Věcný záměr zákona o zdravotních pojišťovnách má Heger dát vládě v červnu.

ČTK

Lidové noviny, 13. 5. 2011, Rubrika: Domov, str. 3

Štítky
Osobnosti: Leoš Heger
Témata: Zdravotnictví
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme