Heger: Lékaři si za pár měsíců zvyknou

Rozhovor s ministrem zdravotnictví Leošem Hegerem

10. 4. 2012

Jaké problémy s novými zákony jste už sami zaznamenali?

Je to poměrně složitý kodex. Bude chvíli trvat, než se zjistí, co si v praxi sedne, a naopak se určitě ještě projeví i další problémy, o kterých zatím nevíme. Uvažovali jsme, jestli první věci, které se objevily, předělat hned, nebo ne. Dělat novelu hned a po dvou měsících zase měnit další věci, které se objeví, by bylo hloupé. Novelu uděláme do čtvrt roku. Chvíli pak bude trvat, než projde legislativním procesem a než začne platit. Jestli se chvíli bude používat zdravý lidský rozum, vydrží to. Bude se to muset přečkat. Je mi jasné, že budeme kritizovaní, že zákony nejsou dokonalé. Nechci se vymlouvat, ale u takto složitých věcí, které mění právní podstatu, je těžké udělat to bez chyby.

Co se bude muset měnit kromě vymezení toho, kdy jsou nutné souhlasy obou rodičů s péčí o dítě?

Největším paradoxem pro mě byly problémy kolem povinných vstupních prohlídek. Kolem těchto bodů byla velmi zevrubná diskuse, měnili jsme to ještě v poslaneckém výboru a nikdo na to neupozornil. Je jasné, že preventivní prohlídky nemají být nutné u dohod o dílo u prací, které nejsou rizikové. My jsme pravidla příliš neměnili, ale dříve byl benevolentnější zákoník práce. Ten nově dává sankce, a proto z toho mají všichni hrůzu.

Do určité míry bude vždy u práv pacientů platit, že co si pacienti nevymůžou, nebudou automaticky mít. Musí to tak být?

Říkám tomu změna kultury. Když padl socialismus, část poručnictví a paternalismu odplynula sama, část ale zůstala. Jde to postupně. Ani teď se nezmění vše ze dne na den. Teď je ovšem jasnější, kde si může pacient stěžovat. Zdravotní pojišťovny mají v zákonech napsáno, že ručí za to, že pacienti dostanou takovou péči, na jakou mají nárok.

Lékaři si stěžují na nárůst administrativy...

Vedeme s lékaři jakýsi boj, nejsem z toho šťastný. Když ale chcete udělat systém méně poručnický, musíte jít proti lékařům. Třeba dětští lékaři mají pocit, že vědí lépe, co dítě potřebuje, než rodiče. Snaží se za každou cenu prosadit, aby byla povinná registrace dítěte u pediatra. Proti tomu ale je výhrada, že nemůžete lidi vodit za ručičku. Ano, zdravotnická dokumentace se zpřísňuje. Každý krůček, který se udělá, znamená administrativní zátěž, ale bez toho to nejde. Lékaři si za několik měsíců zvyknou a zjistí, že je to i chrání.

Lidové noviny, 10. 4. 2012, Rubrika: Domov, str. 4

Štítky
Osobnosti: Leoš Heger
Témata: Zdravotnictví
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme