Heger: Lékaři budou předepisovat látku, nikoli lék

11. 3. 2011

Čeští lékaři by na recept místo konkrétního léku měli vypisovat jen účinnou látku zhruba od poloviny příštího roku.

Konkrétní lék by si pak vybral pacient po poradě s lékárníkem. Návrh nových pravidel připraví ministerstvo zdravotnictví tento rok, řekl ministr Leoš Heger (TOP 09), který v pátek o lékové politice diskutoval v Bratislavě s kolegy ze Slovenska, Maďarska a Polska.

Podobný model předepisování léků, takzvanou generickou preskripci, zvažuje i Slovensko, které si od ní slibuje postupné zlevnění léčiv.

„My si myslíme, že bychom v zákoně otevřeli tuto možnost obecně, aby byla (generická preskripce) povinná. Vybrali bychom asi 20 procent léků, které by byly vhodné pro začátek, a potom podle zkušeností by se skupina rozšiřovala,“ uvedl Heger.

Na vypisování receptů jen s účinnou látkou se loni dohodly expertní týmy stran nynější vládní koalice. Lékárníci souhlasili, proti byli lékaři i farmaceutické firmy. Ročně se v Česku spotřebují léky za zhruba 70 miliard korun, což je čtvrtina výdajů zdravotnictví.

Slovenské ministerstvo zdravotnictví navrhlo, aby lékař musel vypsat recept s uvedením účinné látky v případě, že lék obsahuje jen tuto jednu účinnou látku, a ta bude uvedena na zvláštním seznamu. Tento způsob by prý měl donutit farmaceutické firmy snižovat ceny, aby pacienti dopláceli co nejméně. Kritici ale varují, že léky se stejnou účinnou látkou se od sebe liší v dalších složkách a právě lékař na rozdíl od lékárníka ví, který lék je pro pacienta nejvhodnější.

ČTK

Denik.cz, 11. 3. 2011

Štítky
Osobnosti: Leoš Heger
Témata: Zdravotnictví
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme