Heger: Kritické hlasy vůči VZP nejsou žádoucí

Rozhovor s ministrem zdravotnictví Leošem Hegerem

V pondělí podal trestní oznámení kvůli projektu IZIP, den nato už hrozil pád vlády. Postup ministra zdravotnictví Leoše Hegera je jednou z rozbušek krize v ODS. „Poslanci z rebelujícího křídla mi dali pocítit, jak se jim mé kroky nelíbí,“ přiznává Heger.

7. 9. 2012

Na rovinu: existuje spojitost mezi rebelií poslanců za ODS a situací ve VZP?

Musím odmítnout, že by to byla plánovaná akce. Zkraje prázdnin jsme poslali do VZP kontrolu, minulý týden, to jsem byl na dovolené, přišla průběžná zpráva. Právníci ji analyzovali a řekli, že to je na trestní oznámení. Tak jsme ho podali a neřešili, zda padne vláda. Panu premiérovi se nelíbilo, že se to tak sešlo dohromady. Těch šest rebelů z ODS mělo své plány už předtím. Že se jim to nelíbí, to jsem však velmi silně pocítil.

Jak přesně?

Mluvil jsem s panem poslancem Šnajdrem a ten byl rozezlen mým chováním, tím, co si prý dovoluji.

Tak to formuloval?

V tomto duchu byl náš rozhovor veden.

Jestliže bylo v IZIP neúčelně využito 450 milionů korun, musel o tom jako předseda správní rady mít přece informace.

To nevím, kontrola rozkrývá souvislosti velmi složitě. Systém změn a dodatků smluv je mimořádně komplikovaný.

Cítili jste ze strany premiéra tlak, abyste trestní oznámení nepodávali?

Ne, určitě ne. Oznámení jsme podali sami, spontánně.

Proč ještě nebyli jmenováni noví členové správní rady místo odvolaných zástupců za vládu?

Myslím, že příčinou jsou napjaté vztahy mezi poslanci ODS a tlak některých lidí, aby to premiér zdržoval. Je to moje spekulace.

Tedy tlak, aby poslanec Šnajdr neztratil vliv v dané oblasti?

Evidentně žádný hlas, který má být kritický vůči vedení VZP či šéfovi správní rady, není žádoucí.

Řídí VZP ve skutečnosti Marek Šnajdr, nebo se takovým řečem smějete?

To není moc k smíchu, pokud se to říká. Vadí mi na systému VZP netransparentnost, která vede právě k těmto řečem. A ty pak mohou být i pravdou.

(ač)

Lidové noviny, 7. 9. 2012, Rubrika: Téma, str. 2