Heger: Konec korupce. Sádra, injekce i primář za příplatek

18. 11. 2011

Nadstandardů ve zdravotnictví, za které si od Nového roku připlatíme, je nakonec jen hrstka. Ministerstvo zdravotnictví přiznává, že nechce příliš dráždit Ústavní soud, který o nich bude rozhodovat.

Nadstandardů, za něž si pacienti připlatí, bude zatím méně, než se čekalo. Podle nejnovějšího návrhu vyhlášky jde celkem o šestnáct položek. Překvapivě si však pacienti budou moci „koupit“ i konkrétního porodníka či chirurga u operace. A si zaplatit zákrok o víkendu nebo večer. To ministr původně odmítal.

Taxy si budou určovat nemocnice samy. Ministr Leoš Heger si představuje, že by třeba operace konkrétním primářem v Praze mohla stát tisíc korun a víc. Představy nemocnic jsou vyšší: řádově kolem pěti tisíc.

O peníze by se měla nemocnice s lékařem podělit. „Když například lékaři ve Fakultní nemocnici v Hradci Králové dostávali peníze za granty, dělili se s nemocnicí půl napůl,“ přirovnává Heger.

Seznam nadstandardů, který bude platit od 1. ledna 2012, je zatím poměrně krátký zcela záměrně. Jak přiznává náměstek ministra Petr Nosek, je to dáno i tím, že Ústavní soud má začátkem roku rozhodovat, zda nadstandardy nejsou protiústavní. A ministerstvo nechce vylekat ani pacienty, ani Ústavní soud.

Lidé ovšem u některých položek v konečném důsledku paradoxně ušetří, protože zatímco dnes museli platit sami za celý dražší materiál, nyní doplatí jen rozdíl mezi levnější a dražší variantou.

Co konkrétně si tedy zaplatíme? „Například očkování proti pneumokokům,“ vysvětluje náměstek. „Jedna ze dvou vakcín, synflorix, je plně hrazena a stojí 1 035 korun. Vedle ní je tu prevenar, který přijde až na 1 728 korun. Takže kdo bude chtít dražší vakcínu, tomu pojišťovna zaplatí 1 035 korun jako za tu hrazenou a zbytek si pacient zaplatí sám.“ Stejné to bude s plastovou sádrou či lepšími měkkými a tvrdými nitroočními čočkami.

Sádra, injekce nebo lékař na přání. Za příplatek

Od dubna příštího roku by si také pacienti měli začít platit i za konkrétního lékaře. Stejně tak za zákrok mimo běžné ordinační hodiny. „To se trochu pozdrží, protože na to nemocnicím nejprve musíme vytvořit metodiku, aby nedocházelo k sociálním nerovnostem,“ říká Petr Nosek. Co tím myslí? Jde o to, aby kliniky nebraly jen platící pacienty a na ty normální se nedostalo. Konkrétní ceníky si však vypracuje každá nemocnice vlastní a už teď je jisté, že se budou špitál od špitálu hodně lišit. Nemocnice však spíš než o tisícikoruně za lékaře na přání, o níž mluví ministr, uvažují o třech až pěti tisících. Kromě toho má podle Petra Noska vedení České lékařské společnosti Jana Evangelisty Purkyně konečné slovo při rozhodnutí, které z chirurgických výkonů budou také patřit mezi nadstandardy. Až na výjimky jde o operace, které dělá robot. „Vytvořili jsme s chirurgickou společností celkem dvanáct výkonů,“ říká Nosek. Ty však coby nadstandard začnou platit až později. Podle náměstka by totiž od ledna roku 2013 mohlo patřit do nadstandardu až několik stovek věcí. Jen je nutné vyčkat, jak rozhodne Ústavní soud. „Za rok by do skupiny nadstandardů mohly patřit různé inkontinentní pomůcky, kloubní náhrady či některé artroskopické výkony,“ říká Nosek. Lékaře však zavedení nadstandardů v této podobě zklamalo. „Od jejich zavedení se čekalo, že přivedou další peníze do zdravotnictví, jenže toto povede k tomu, že se zvýší výdaje z veřejného zdravotního pojištění,“ kroutí hlavou prezident České lékařské komory Milan Kubek. „Ten seznam je chudičký a nemůže přinést ani těch dvě stě milionů korun, o kterých mluví pan ministr,“ dodal Kubek. Lenka Petrášová

Co si zaplatíme?

1. očkování: na pneumokoky, pokud chtějí rodiče pro dítě to dražší - doplatek cca 700 Kč (místo dnešních 1 728 Kč)

2. materiál: lehčí plastovou sádru -doplatek cca 141 Kč (dnes - zhruba 700 korun) - lepší oční čočky tvrdé - doplatek cca 300 Kč (místo dnešních 1 799 v průměru), oční čočky měkké -doplatek cca 1 500 Kč (místo dnešních například 2 983 Kč)

3. dalších 12 chirurgických výkonů, například operace bez jizvy vnitřkem těla místo laparoskopie u zákroků na děloze či vaječnících, či operace robotem, které lékaři ještě musí odsouhlasit

4. konkrétní lékař u porodu či operace nebo zákroky mimo ordinační hodiny Zdroj: MZČR: Návrh novely vyhlášky, ekonomicky náročnější varianta

Mladá fronta DNES, 21. 11. 2011, Rubrika: Titulní strana, str. 1

Štítky
Osobnosti: Leoš Heger
Témata: Zdravotnictví
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme