Heger: Kolaps nemocnic nehrozí

Rozhovor s lídrem v Královéhradeckém kraji Leošem Hegerem

23. 10. 2013

Stejně jako před čtyřmi lety vedete kandidátku do parlamentních voleb. Tématem vašich diskusí s občany asi bude zejména zdravotnictví.

Ano, nejčastěji se mne ptají lidé na záležitosti týkající se zdravotnictví, ale občas zabrousí i na další témata. Například sociální záležitosti.

Z pozice exministra zdravotnictví ale asi nelze kritizovat například úhradovou vyhlášku, která je podle mnohých jednou z příčin finančních problémů nemocnic?

Celá situace je trochu přeháněná. Zvlášť nyní před volbami. Když hovoříte s lidmi mimo zdravotnictví, s pacienty, tak ti zcela určitě nepociťují žádné změny v péči. Zdravotníci tu tenzi trochu cítí, rozhodně se ale situace neblíží žádnému kolapsu. A jestli se současné vládě podaří dostat do rozpočtu pro příští rok aspoň pět miliard, zdravotnictví se stabilizuje.

Problémy s financováním však měla i hradecká fakultní nemocnice, které jste šéfoval.

Na jaře byla skutečně v propadu, ale co si pamatuju za těch 15 let, to jsme byli skoro každým rokem. Během prázdnin obdržela hradecká nemocnice výrazný doplatek za rok 2012. Takže pokud nějaké fakultní nemocnice budou v minusu, tak to budou tak tři, které jsou rizikové, ale ne tato.

Ludmila Žlábková

Právo, 23. 10. 2013, rubrika: Severovýchodní Čechy, str. 12

Štítky
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme