Heger: Každý má právo na ty nejlepší lékaře

Rozhovor s ministrem zdravotnictví Leošem Hegerem

31. 8. 2011

Lékaři poprvé popsali, jak by měl podle nich vypadat nadstandard: ať si lidé za peníze vybírají lékaře i nemocnice. U ministra zdravotnictví Leoše Hegera s touto představou ale zřejmě narazí. Nejlepší doktoři tady podle něj nemohou být jen pro ty, kteří si za ně připlatí. Důležitá debata o tom, co to vlastně nadstandard je, se tak opět protahuje.

Odborné společnosti se vás chystají přesvědčit, ať do nadstandardů zařadíte možnost výběru lékaře. Co jim na to řeknete?

Mám s tím trochu problém. Myslím, že to není úplně ústavně konformní. Člověk má mít právo na takového lékaře, jakého vyžaduje jeho stav. Každý doktor je specializovaný na něco jiného, tak to v medicíně je. Ten, kdo umí něco specifického, má být rezervovaný pro ty, kteří takovou péči potřebují. Nemělo by se stávat, že je někdo ošetří, protože si připlatí.

Nefunguje to tak ale náhodou už dnes? Řada soukromých klinik nabízí VIP balíčky, jejichž součástí je péče špičkových lékařů ve fakultních nemocnicích, a celkem běžně se mluví i o desetitisícových přímých úplatcích.

To máte pravdu, v podpultové sféře to takto asi funguje, a není to správné. Měli bychom hledat řešení, které zkusíme aplikovat.

Jak se tedy postavíte k návrhu odborných společností, aby se tato praxe zlegalizovala?

Určitě to podrobíme diskusi, já do ní ale půjdu s tím názorem, že se mi to nelíbí. Jiná věc by byla, kdyby špičkoví operatéři dělali za příplatek ve svém volném čase. Když třeba nemocnice zřídí směnu mimo pracovní dobu.

Je to ale reálné, vzhledem k počtu přesčasů, které jsou už dnes třeba k zajištění běžného provozu v nemocnici…

Ano, tento problém s tím nejspíš bude. Pokud by na to ale někde kapacitu měli, tak by to byla jediná cesta, jak to sladit se zákonem.

Když ale z návrhů odborných společností toto vypustíte, tak se v nadstandardu asi o moc dál neposunete. Pořád zbývají jen ty notoricky známé věci: příplatky na lepší kyčelní kloub, oční čočku a sádru.

No, my jsme čekali, že jich zatím moc nebude. Pokud to budou jen ty tři čtyři příklady, které dáváme, tak tím začneme a budeme doufat, že se postupně budou přidávat další. To, že tudy nepovede cesta k rozšíření placené medicíny, jsem ale říkal vždycky.

A co byste v nadstandardech rád viděl vy sám?

Mohli bychom tam zařadit výkony, které bude mít člověk hrazené jen jednou za život. Pak už budou jedině za příplatek.

Které výkony by v této kategorii byly?

Je to případ umělého oplodnění nebo třeba rehabilitace. Tam by to mohlo být tak, že lékař pacientovi řekne, že má po určitém zákroku nárok třeba na tři týdny hrazené rehabilitace. Když bude chtít delší, připlatí si ji.

K tomu jste už od odborných společností dostal nějaké konkrétní podklady?

Ne, zatím ne. Jsme domluvení, že nám je dají do poloviny září. Přes léto se to moc neposunulo. Pak se tím začneme probírat a od příštího roku bychom to vydali vyhláškou. Nejdříve nám ale musí projít zákon, který nadstandard zavádí.

Kolem toho byla řada sporů i uvnitř koalice. Jak jste na tom s druhou částí reformy, která řeší třeba dojezdovost sanitek nebo práva lékařů a pacientů?

Některé pozměňovací návrhy se stále debatují. Jde třeba o přeregistraci lékařů. Kraje nás velmi tlačily do toho, abychom to do zákona napsali, Česká lékařská komora byla proti, tak jsme to vyndali. Pak to zase chtěla ODS, tak jsme to tam v rámci politické dohody vrátili, a dnes (v úterý) přišli poslanci VV s tím, že jsou proti.

Ustoupíte znovu?

Teď o tom zrovna jednáme. Už jsme ale ustupovali vícekrát. Souhlasili jsme s VV třeba u sociálního programu pro záchranáře.

Michaela Mužíková

Hospodářské noviny, 31. 8. 2011, Rubrika: Téma, str. 2

Štítky
Osobnosti: Leoš Heger
Témata: Zdravotnictví
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme