Heger: Kalousek je „Churchill“ TOP 09

Rozhovor s ministrem zdravotnictví Leošem Hegerem

Kariéra Leoše Hegera v TOP 09 začala díky Miroslavu Kalouskovi. Svého politického "stvořitele" sice Heger kritizuje kvůli postupu v kauze Casa, ale jinak ho považuje za nepostradatelného místopředsedu - alespoň pro tento čas: Ministr financí Kalousek je pro stranu dle Hegera stejně důležitý jako Winston Churchill pro válečnou Británii. V "mírových" dobách by ho však měli nahradit klidnější politici s odlišným stylem vystupování. Pozice TOP 09 a jejích představitelů bylo jedno téma rozhovoru, který Leoš Heger poskytl ČESKÉ POZICI.

25. 10. 2012

Druhé téma se týká resortu zdravotnictví, ale také souvisí s osudem vlády. Panu ministrovi jsme mimo jiné položili otázku: "Nebojíte se, že možná zapříčiníte pád vlády? Dle informací ČESKÉ POZICE totiž první zprávy o tom, že rebelové nepodpoří daňový balíček, začaly chodit půlhodiny poté, co jste ohlásil trestní oznámení kvůli údajné škodě 450 milionů korun ve VZP." V dialogu, který se rozvinul, reflektuje ministr Heger své válčení se statutárními orgány Všeobecné zdravotní pojišťovny, v nichž sedí hned pět "rebelů" z ODS.Rozpustí se TOP 09?

Neznamená propad v krajských volbách konec TOP 09?

Byl jsem docela mile překvapen, protože jsem si původně myslel, že by volební výsledky mohly dopadnout ještě hůře. To, že se obsadila kromě tří krajů všechna krajská zastupitelstva, mě uklidnilo. Debakl by představovalo to, kdyby byla bez "topky" polovina krajských zastupitelstev. Přestože je ve straně část bývalých lidovců, kteří mají politické zkušenosti, většina straníků se musí učit. Sezení v obecním či krajském zastupitelstvu politiky za čtyři roky posune.

Oproti sněmovním volbám jste však zaznamenali desetiprocentní pokles. Kdo za to může? Prosím o jména.

To ode mě neuslyšíte. To bude trvat dlouho, než si to vyříkáme uvnitř strany. To neplatí jen pro TOP 09, ale i pro ODS.

Kdo nese vinu za volební neúspěch?

Přestože to u nás není běžné, jsem přesvědčen, že politici musejí prodělat celý čtyřletý volební cyklus. Když například demokraté v USA v polovině volebního období ztratili většinu v Senátu, nikdo se z toho nehroutil. Nikdo netvrdil, že by měl odstoupit prezident, jenž je v americkém systému na úrovni českého premiéra. Nechali ho dovládnout. Ve volbách mu to ale spočítají. Když vláda plánuje reformy, počítá s tím, že nejtvrdší změny provede co nejrychleji a před dalšími volbami reformní kroky zmírní.

Takže vedení TOP 09 si říká: Jsme v deseti krajích! Super!

Byl bych nerad, kdybyste to vnímal tak, že se z toho raduji. Propad byl větší, než bychom chtěli. K negativu určitě přispěly kauzy, jež měly podtext nějakého korupčního skandálu. TOP 09 měla tři významné aféry. První se týkala výměny pana ministra Jiřího Bessera, který ve své historii zanedbal něco, co o sobě měl říci. Druhý případ představuje kauza paní exministryně Parkanové. Pevně věřím, že se prokáže, že je postavena na nereálném základě. Třetí aféra se netýkala přímo našeho ministra, ale jeho náměstka Vladimíra Šišky.

Čím to, že TOP 09, jež tvrdila, že je jiná než ostatní strany, vygenerovala v krátkém časovém úseku hned tři korupční aféry?

Tato země je korupcí prolezlá už řadu let. Někteří lidé říkají, že to způsobila opoziční smlouva. Jako bývalý manažer v nemocnici jsem slýchával poměrně často o korupci pod politickou hladinou. Nevím přesně, kdy to začalo, ale rozhodně to není něco, čím bychom se mohli chlubit, že máme blíže k orientu a feudálním poměrům než k anglosaskému světu. V poslední době se objevila řada korupčních afér. Jde to však vysvětlovat i kladně. A sice tak, že se konečně proti korupci začalo něco dělat. Dříve se o tom jen mluvilo. Po kauze pana Ratha si bude hodně lidí dávat pozor i v případě, že by měli lechtání si něco zkusit.

Několik měsíců po zatčení pana Ratha skončil ve vězení i náměstek Šiška. Bylo to také tím, že "měl lechtání" něco spáchat?

Ministerstvo zdravotnictví spolupracuje s ministerstvem práce a sociálních věcí intenzivně. Pana Šišku jsem poznal jako velmi razantního a efektivního manažera. S problémy se moc "nepáral". Na ministerstvu měl pověst člověka, který dal řadu věcí dohromady. Pracovalo se tam hodně intenzivně. Takovéto osobnosti lidé nemají zpravidla v oblibě. Když se tedy říká, že dělal obchod všemi prostředky, musíte to trochu filtrovat. Kdybyste totiž tyto řeči bral v úvahu hodně extenzivně, mnoho manažerů do vysokých úřednických funkcí byste nesehnal. Na druhou stranu jsem přesvědčen, že na ministerstvu zdravotnictví jsme sesbírali - věřím tomu - dobré manažery a žádný korupční problém nemáme. Pravděpodobně to byl špatný odhad pana ministra Drábka. Musím ho ale pochválit, protože za to přijal politickou odpovědnost.Do "topky" mě přivedl Miroslav Kalousek

Minulý týden jste akcentoval ještě jeden důvod neúspěchu, a sice vystupování Miroslava Kalouska v kauze Casa. Kolik procent vám sebralo u voličů jeho jméno?

Podle mě nám nesebralo příliš procentních bodů. Miroslav Kalousek je mimořádně razantní osobnost. Je přímočarý. Prosazuje věci hodně rychle a hlasitě, takže na dlouhá jednání by nebyl jako diplomat vhodný. Je však velmi efektivní a řadu věcí dokáže prosadit a zorganizovat. Je v pozici hodně aktivního prvního místopředsedy.

Bez pana Kalouska by tedy strana nemohla fungovat?

V rozjezdu by to určitě nešlo. Nyní jsme ještě na konci rozjezdové doby.

Předseda Karel Schwarzenberg říká, že místopředseda Kalousek je přes prachy, vy si bez něj nedovedete stranu představit, zbývá tedy vůbec ještě nějaký prostor pro zbytek vedení TOP 09?

Když máte něco vytvořit z popela, takoví lidé jsou potřeba. Pak ale obvykle následuje klidnější fáze stabilizace, v níž jsou potřeba jiní lidé. Tato fáze v TOP 09 ještě nenastala. Přirovnal bych to k osudu Winstona Churchilla. To byl také velmi razantní typ, jenž se perfektně hodil do válečné doby. Po válce ho však vystřídali politici, kteří se ukázali pro mírové časy vhodnější. U nás určitě není válka, jde spíše o příklad tvrdších časů. Souvisí to nejen s tím, že TOP 09 je poměrně mladá strana, ale také se skutečností, že jsme v hospodářské krizi a že tu nikdo nedělal razantnější reformy.

Obhajujete ministra Kalouska, ačkoli jste ho dříve za vystupování v kauze Casa kritizoval. Jak si vysvětlit tento obrat?

Možná jsem udělal nějaké mediální prohlášení, které nebylo úplně šťastné. Šlo mi obecně o politický styl. Myslím si, že by politici neměli mluvit o justici a policejní práci. Měli by spíše pěstovat jejich nezávislost. To, že jsem to řekl nešikovně a interpretovalo se to na Miroslava Kalouska, tak od toho se distancuji. Nechci, aby se dál šířilo, že jsem nějaký rebel v TOP 09.

Ustál jste loňské protesty lékařů Děkujeme, odcházíme. Tři čtvrtiny lidí si myslí, že vláda zvládla i díky vám reakci na kauzu metanol. Nechystáte se kandidovat na předsedu nebo místopředsedu TOP 09?

V tuto chvíli tuto ambici nemám. Pokud v politice zůstanu, nerozsype se vláda a nebudou nové volby, zůstanu tady na zdravotnictví. To mě vytěžuje na sto procent. Necítím se být dostatečně fundovaný pro výkon vyšší stranické funkce a ještě ministra zdravotnictví. Člověk v ministerském křesle nicméně politické krytí potřebuje. Jsem proto rád, že zastávám pozici člena předsednictva TOP 09 a mám náměstka (Marka Ženíška - pozn. red.), jenž je místopředsedou strany, takže ministerstvo je s "topkou" dostatečně provázané.

Původně jste na komunální úrovni v Hradci Králové zastupoval ODS. Co vás přimělo ke vstupu do TOP 09?

V roce 2002 jsem kandidoval jako nestraník za ODS do městského zastupitelstva v Hradci Králové. O šest let později se v ODS uvolnila nálada a hledaly se osobnosti do Senátu. Kandidoval jsem za občanské demokraty proti výraznému populistovi Vladimíru Drymlovi a neuspěl jsem.

Proč jste nevstoupil do ODS?

V ODS tehdy nastaly dost veliké spory. To, co dnes vidíme na parlamentní úrovni, tedy dvě jádra, tak něco podobného, jen v menším, se odehrávalo v městském zastupitelstvu a v Královéhradeckém kraji. Hejtman Pavel Bradík, což byl velmi slušný člověk, byl v pozici nahrazen. Když mě oslovila TOP 09, jež byla také pravicovou stranou s pěkným etickým desaterem, řekl jsem si, že mi vyhovuje víc než ODS. Už jsem si myslel, že po patnácti letech strávených ve funkci ředitele fakultní nemocnice v Hradci odejdu a stáhnu se i z politiky. Dokonce jsem se tři čtvrtě roku věnoval původní profesi lékaře. Dlouho jsem návrat do politiky zvažoval.

Kdo vás přemluvil, abyste vstoupil do "topky"?

Oslovil mě Miroslav Kalousek. Dostal se ke mně přes lidi z hradecké nemocnice, s nimiž se velmi dobře znal. A ti mě doporučili, když TOP 09 na krajské úrovni hledala výrazné figury. V politice se ale cítím spíše jako manažer a technokrat než jako politik.

Štítíte se politiky a stranického života?

Zdravotnický systém potřebuje nejen politickou práci, té tu bylo mimochodem za posledních 20 let odvedeno hodně, ale především manažerskou práci, která by skloubila ministerské odbory a vyladila provozní otázky. Tato poloha mi vyhovuje více. Dostával jsem od politiků řadu nabídek, ale odolával jsem jim. Největší výzva přišla v roce 2000, když sociální demokracie hledala náhradu za tehdejšího ministra zdravotnictví Ivana Davida, jenž vydržel ve funkci asi rok a půl. Tehdy mě s nabídkou neformálně a bez projednání ve straně oslovil Vladimír Špidla. Řekl, že by se mě snažil prosadit jako kandidáta na ministra. Tenkrát jsem se na to necítil a do politiky se mi nechtělo. Nabídku jsem proto odmítl. Deset let jsem si pak říkal, když něco ve zdravotnictví nefungovalo, jestli, kdybych u toho byl, by to fungovalo lépe. V předpenzijním věku jsem si nakonec řekl, že bych to měl zkusit, jestli se mi v té funkci přeci jenom něco nepovede.Rebelující poslanci a zájem o VZP.

Často slýchávám spekulaci, že jste svým rozhodnutím - podat trestní oznámení v kauze IZIP - vyprovokoval rebely v ODS sdružené okolo Petra Tluchoře, aby shodili vládu. Bylo tomu tak?

To byste mi přičítal opravdu velikou roli. Nevím, jestli mám být teď pyšný, že mi přisuzujete takový vliv. S touto interpretací však nesouhlasím. ODS mě "odstřelovala" okamžitě po nástupu do funkce ministra. Střídali se v tom Marek Šnajdr a Boris Šťastný. Ještě když se vyjednávalo standardně v rámci K9, tak zdravotnictví se vždycky řešilo přes média. Jako nováček jsem mlčel. Chtěl jsem se věnovat více práci na ministerstvu než politickým šarvátkám. Jestli je tedy mezi mnou a skupinou lidí, které jste zmínil, nějaký konflikt, tak to vždy začali oni. V posledních dvou měsících mě napadl pan Šťastný, že nedělám vlastně žádnou reformu a že se zdravotní systém hroutí. Za hlavního nepřítele jsem byl označen krátce poté, co jsem označil IZIP za nepoužitelný projekt a správní radě VZP jsem navrhl, aby ho zrušila. Dále jsem do VZP poslal kontrolu, jež zjistila, že řada věcí měla být jinak.

Ale nebojíte se, že možná zapřičiníte pád vlády? Dle našich informací totiž první zprávy o tom, že rebelové nepodpoří daňový balíček, začaly chodit půlhodiny poté, co jste ohlásil trestní oznámení kvůli údajné škodě 450 milionů korun ve VZP.

Když vidím věci, které jsou na trestní oznámení, protože se někde pohybují peníze jinak, než by měly, tak to prostě oznámím. Kdybych to neoznámil, abych někoho chránil, a později se na to přišlo, tak by se mi to vrátilo. Byl jsem v pozici, kdy byla občanská povinnost to oznámit. Panu premiéru Nečasovi jsem to řekl dopředu. Představte si situaci, že bych trestní oznámení nepodal, protože by to poškodilo ODS. Za to bych jednou mohl stát před soudem. Vzal jsem proto odpovědnost na sebe a trestní oznámení podal. Jestli se jednou ukáže, že to byla chyba, tak za to přijmu politickou odpovědnost.

Padne podle vás přičiněním rebelů vláda?

Souvislost mezi kauzou IZIP a rebely vidím velmi zřetelně. Když napočítám oněch sedm lidí, vezmu-li tu širší verzi, tak tři jsou členy správní rady VZP, další sedí v dozorčí radě a pátý je bývalý asistent člena správní rady. (Marek Šnajdr, Boris Šťastný a Petr Tluchoř jsou členy správní rady VZP. V její dozorčí radě sedí Tomáš Úlehla. Asistentem Šťastného byl v minulosti poslanec Jan Florián - pozn. red.) Koncentrace zájmů o VZP je ve skupině protestujících poslanců mimořádně vysoká. Dva z těchto lidí měli navíc ambici stát se ministrem zdravotnictví (Šťastný a Šnajdr - pozn. red.). Pokud by ODS získala možnost vyjednávat novou koaliční smlouvu, tito lidé budou mít stále ambice stanout v čele ministerstva zdravotnictví. Je trochu smůla, že se sešly dvě věci - zájem o zdravotnictví a zájem o jiné směřování ODS bez Petra Nečase.

Co vlastně tito poslanci ve VZP chtějí?

Především ji chtějí řídit. Ve VZP se pohybují obrovské sumy peněz a jde o to zachovat si tam politický vliv. Je to nešťastný důsledek pluralitního systému našich pojišťoven, díky němuž mají politici v pojišťovnách příliš veliký vliv. Ze 40 členů správní a dozorčí rady VZP je 30 politiků vybraných Poslaneckou sněmovnou. Totéž platí i pro nemocnice. Proto se snažíme přímo řízené nemocnice odstátnit a dát je na samostatnou základnu neziskových organizací. Pokud existuje synergie mezi vedením VZP a ministerstvem zdravotnictví, mnoho věcí se dá řídit exekutivně, aniž by bylo nutné měnit zákony. Mimochodem všichni předchozí ministři zdravotnictví měli ve VZP vliv a měli tam i "své" předsedy správní rady. My jsme dva roky žili bez tohoto vlivu a snažili jsme se měnit zákony a teď se to trochu zadrhlo (předsedou současné správní rady je Marek Šnajdr - pozn. red.).

 Jste připraven na možnost, že padne vláda?

Několikrát jsem na setkání vedení TOP 09 řekl, že pokud by mělo být politikou naší strany za každou cenu udržet vládu a pokud by moje role byla vnímaná tak démonicky, jak jste naznačil - tedy že mohu položit vládu, tak jsem řekl, že s tím nemám sebemenší problém a odejdu. Reakcí kolegů bylo - to nepřipadá v úvahu. Situace nicméně zůstává napínavá. Ta věc se ale musí vyřešit. Jsem přesvědčen, že v atmosféře posledního měsíce by se vláda nikam dál neposunula. Koalice musí mít ve sněmovně zaručený počet hlasů, aniž by vyjednávala o každém jednom hlasu.

Co podle vás nastane po případném pádu vlády? Předčasné volby, anebo se sestaví nový kabinet, ale s jiným premiérem?

Je to klasická situace jablka balancujícího na ostří nože. Mávnutím motýlích křídel může spadnout na jednu, či druhou stranu.

Martin Shabu

ceskapozice.cz,24. 10. 2012, rubrika: Domov

Štítky
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme