Heger: Jsem ve věku, kdy budu zvažovat sepsání „vůle dál žít“

Rozhovor s ministrem zdravotnictví Leošem Hegerem

18. 4. 2012

Uvažujete o tom, že byste také sepsal svůj Living Will?

Jsem toho velkým příznivcem a navíc jsem ve věku, kdy už o tom budu sám uvažovat. Byl jsem dlouho ve styku s anesteziology a s lékaři intenzivní medicíny. To, o čem oni už před dvaceti lety mluvili, že existuje v zahraničí, je dnes už možné i u nás. A to přesto, že tuto věc právníci dlouho považovali u nás za nemožnou. Myslím, že tímto zákonem se podařilo prolomit určité tabu a já jsem za to rád.

Jste spokojený s tím, jak zákon vypadá? Je podle vás jasný?

Tak... dostala se tam jistá omezení. Například platnost tohoto vyjádření je omezena na pět let. Nebo neexistuje registr pacientů, kde by se shromažďovaly předem vyjádřené vůle pacientů. To je však nákladná věc a nechtěli jsme touto cestou jít.

Když jsem obvolávala lékaře a ptala se, nakolik budou Living Will respektovat, ukázalo se, že spíš ne, že nechtějí pacienty odpojovat od přístrojů.

Ano, vím. Ne všichni s tím souhlasí. Jsou tady lidé, kteří si stále myslí, že medicína by měla být víc paternalistická a zachraňovat pacienty i proti jejich vůli. Mimo jiné i proto jsme omezili tu dobu platnosti na pět let, uvidíme, jak si to za tu dobu sedne, a pak bude snadné zákon případně upravit.

(lep)

Mladá fronta DNES, 18. 4. 2012, Rubrika: Z domova, str. 4

Štítky
Osobnosti: Leoš Heger
Témata: Zdravotnictví
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme